Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που πήραν ψήφο εμπιστοσύνης το Γενάρη

Με θετικό πρόσημο κλείνουν τον πρώτο μήνα της χρονιάς οι βασικοί δείκτες της αγοράς, κόντρα στη διόρθωση της Wall Street. Το φρέσκο χρήμα και η ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων κεφαλαίων. Ποια είναι τα περιθώρια αυτονόμησης.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που πήραν ψήφο εμπιστοσύνης το Γενάρη

Εβδομάδα «κρησάρα» (και) για τις αγορές, που ξεκινά με το «κλείσιμο» Ιανουαρίου. Με το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 942,42 μονάδες και θετικό πρόσημο 3,48% από την αρχή του έτους, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών και της Wall Street.

Τελευταία συνεδρίαση μηνός τη Δευτέρα, με εμφανή την διαφοροποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από πολύμηνη υστέρηση της έναντι των διεθνών. Εύλογο το ερώτημα, εάν και πως οι παράμετροι που συνέβαλαν σε αυτή την διαφοροποίηση αρκούν σε μία, ενδεχόμενη, παρατεταμένη κρίση στις διεθνείς αγορές, σε αναταράξεις της Νέας Υόρκης.

Από την Τρίτη, κιόλας, με το... καλημέρα ο Φεβρουάριος «δείχνει τα δόντια του» σε διάφορα πεδία, από το «ουκρανικό», της πανδημίας μέχρι το οικονομικό, νομισματικό κ.ά. Στην Wall Street συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2021, στην Ευρώπη κυριαρχεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ την ώρα, που η ένταση στο «ουκρανικό» συντηρείται στο κόκκινο.

Για την Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον είναι πως οι long έβγαλαν αντίδραση την Παρασκευή και μάλιστα πειστική, με 2,43% για τον S&P 500, στις 4.431,85 μονάδες. Γεγονός, πως κερδήθηκε μία μάχη, που επουδενί δεν έπρεπε να χαθεί για τους αγοραστές, ωστόσο με μείον 7,01% ο S&P 500 -από την αρχή του έτους- «δείχνει» πως είναι -ήδη- σε περιβάλλον αναταράξεων. Το πιθανότατο είναι ότι θα συνεχισθούν, καθώς τόσο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε βαθιά εσωτερική (και) πολιτική κρίση, όσο και η Fed είναι σε διπλή μέγγενη, που μόνο εύκολη εξισορρόπηση (και στο οικονομικό/επενδυτικό) προοιωνίζονται.

Στην Ευρώπη, περισσότερο από προφανές το έλλειμμα (και) πολιτικής ισχύος, αναπόφευκτα αποτυπώνεται (και θα αποτυπώνεται) και στο οικονομικό/επενδυτικό πεδίο σταδιακά. Η Ευρώπη είναι σε διαδικασία «σμίκρυνσης» σε πολλαπλά μέτωπα, με συνέπειες που θα «πληρωθούν» αργά ή γρήγορα. Από αυτή την άποψη η συνεδρίαση της ΕΚΤ- Τετάρτη-Πέμπτη, η πρώτη για το 2022 είναι πολύ σημαντική, καθώς η Κεντρική Τράπεζα συνιστά τον -ίσως- μόνο συγκροτημένο πόλο ισχύος με πρόγραμμα και δυναμική άσκησης πολιτικής. Αρκεί όμως; Βραχυπρόθεσμα αυτό φαίνεται πολύ πιθανό. Ωστόσο σε βάθος χρόνου και δεδομένου ότι οι κρίσεις στις ΗΠΑ φτάνουν στην Ευρώπη με χρονική απόκλιση, η απάντηση είναι δύσκολη, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τεράστια βήματα. Θα τα βρούμε μπροστά μας, όλα αυτά.

Ας δούμε όμως το βραχυπρόθεσμο, με το ΧΑ να υπεραποδίδει, απόρροια μίας εμφανούς (υπό) στήριξης του "ξένου κεφαλαίου" και δη συγκεκριμένων αμερικανικών κολοσσών funds. Διακηρυγμένοι bulls, οι JP Morgan, Goldman Sachs, ουδέτερη η BofA, επιφυλακτική η Morgan Stanley κ.α επενδυτικά σπίτια και οίκοι αξιολόγησης που κατά γενική εκτίμηση επενδύουν στο «ελληνικό στοίχημα».

Οι εισροές των πρώτων δυο εβδομάδων συνέβαλαν στη μόχλευση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και συμπληρωματικά σε αρκετά blue chips. Ετσι το «ταμείο» δείχνει κέρδη 14,42% στον τραπεζικό κλάδο και 4,13% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο, πως για τον Ιανουάριο -και με τιμές Παρασκευής- για μόλις δυο κλαδικούς δείκτες το πρόσημο είναι αρνητικό. "Κοινής Ωφέλειας" και "Τροφίμων-Ποτών" συνέπεια της διόρθωσης για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 8,62 ευρώ (-8,30%) και της Coca Cola/HBC στα 29,20 ευρώ (-3,50%).

Ζητούμενο, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν να μείνουν (στο μεγαλύτερο μέρος τους) και εάν στις διεθνείς αγορές φανεί να εξισορροπείται -στοιχειωδώς- η κατάσταση να ακολουθήσουν και άλλα.

Σε τράπεζες, blue chips και επιλεγμένα mid caps θα μπορούσε να εισρεύσουν και νέα κεφάλαια, επενδύοντας είτε στην προοπτική σταδιακής επαναφοράς των συστημικών προς την κανονικότητα είτε στην υλοποίηση μεγαλύτερων, μικρότερων επενδυτικών προγραμμάτων σε νευραλγικούς κλάδους με «καύσιμο» (κυρίως) κονδύλια και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η συνέχιση της ουσιαστικής υποστήριξης της ΕΚΤ- για αυτό και η αγορά αναμένει να επανεπιβεβαιωθεί την Πέμπτη με νέα σαφή τοποθέτηση της επικεφαλής της- με ότι αυτή σημαίνει για ομόλογα και μετοχές.

Θα χρειαστούν, οι long, και ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον στην Wall Street, με την προσοχή να στρέφεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λ.χ. της Google -αύριο, κιόλας- Facebook, Alibaba, Exxon- την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου- Amazon- την Τετάρτη- Roche- την Πέμπτη κ.ο.κ

Στα αποτελέσματα η προσοχή και εντός, με την Mytilineos να ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη 2021 επιβεβαιώνοντας τη συνεχή μεγέθυνση της, αλλά παράλληλα λειτουργώντας σαν σηματωρός για ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Πολλές οι εισηγμένες, που ανταπεξέρχονται των επιπτώσεων και της κρίσης λόγω πανδημίας (έχοντας μείνει όρθιες μετά από την 10ετή μνημονιακή λαίλαπα) από ικανό εύρος της αγοράς, μεγάλη-μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ, Quest, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ από τα 21 blue chips, του δείκτη με θετικό πρόσημο για τον Ιανουάριο. Μεγαλύτερη άνοδος, για την Aegean στα 5,29 ευρώ (10,09%), σημαντικότερη για την διακύμανση του δείκτη, του ΟΤΕ, στα 17,15 ευρώ (5,51%). Μετοχή απογοήτευση, η ΔΕΗ με συνεχιζόμενη «ταλαιπωρία» και διόρθωση με 8,30% στα 8,62 ευρώ.

Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Entersoft, Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas, Papoutsanis, Profile, Fourlis από τα 20 mid caps, με θετικό πρόσημο. Με 21,77% στα 3,775 ευρώ η Cenergy Holdings, με 16,87% στα 5,86 ευρώ η Ευρωπαϊκή Πίστη και με 16,24% στα 2,72 ευρώ η Papoutsanis κάνουν την διαφορά, τον Ιανουάριο.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης «...μια πρώτη δοκιμή στις 914 μονάδες έβγαλε αντίδραση, το τεχνικό ζητούμενο ωστόσο είναι η διατήρηση των 904 μονάδων όριο από το οποίο διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών ενώ λίγο χαμηλότερα (895 μονάδες) διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τον Ιανουάριο του 2021. Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα βάλει σε περιπέτειες την ανοδική τάση αφού η απόσταση από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών θα έχει περιοριστεί σχεδόν στο 2,5%. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο στοίχημα της ανοδικής αντίδρασης να παιχθεί ανάμεσα στην γραμμή τάσης και τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, υποστηριζόμενη και από τις συσσωρεύσεις που έχουν προηγηθεί μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο. Ειδάλλως οι 880 μονάδες θα έχουν το χαρακτήρα «της μητέρας όλων των μαχών». Οι ταλαντωτές μετά την αποφόρτιση τους από τις υπερτιμημένες ζώνες κινούνται σε ουδέτερο πεδίο αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ενώ ο MACD από την περασμένη Δευτέρα έχει δώσει σήματα πώλησης. Συμπερασματικά, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 910 μονάδων φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ο τζίρος της Παρασκευής διατηρεί την ένταση των πιέσεων οι οποίες ακόμα δεν έχουν δείξει σημεία εκτόνωσης...»

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v