«Σήμα» Fed για επίσπευση και επιθετικότερη πολιτική επιτοκίων «ρίχνει» τη Wall Street και αλλάζει σημαντικά τα μέχρι τώρα δεδομένα, που οδηγούσαν τους επενδυτές στις αγορές.
Ήδη από χθες βράδυ, η αντίδραση στη Νέα Υόρκη με «βουτιά» του S&P500 -με τα futures του δείκτη να παραπέμπουν σε νέο διορθωτικό ξεκίνημα σήμερα, από τις 4.298 (-1,05%), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, για σήμερα-αύριο.
Νωρίτερα, σήμερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε όλες τις αγορές της Ασίας, ενδεικτικό το «βαθύ»
μείον 3% του Nikkei στο Τόκιο.
«Κλείσιμο» εβδομάδας που απαιτεί αυξημένη διαχειριστική δεινότητα, κυρίως από τους αγοραστές, συνεκτιμώντας τη διόρθωση του S&P500 που φτάνει το 2,95% σε εβδομάδα και σωρευτικά το 8,73% από την αρχή του έτους.
Πρακτικά μένει να φανεί κατά πόσον οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την ακόμη πιο επιθετική πολιτική της Fed, σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει εισηγμένες που «βαρύνονται» από υψηλότερα επιτόκια, πώς θα περάσει στις αγορές της Ευρώπης. Θυμίζοντας πως στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για φέτος.
Από τις 15.459,39 μονάδες μετά από αντίδραση 2,22%, μόνο που στη Φρανκφούρτη δεν «πρόλαβαν» τα της συνεδρίασης της Fed.
Προφανώς, έξω από τον... χορό δεν θα μείνει ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που και εμφανώς επηρεάζεται από τη στάση που τηρούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κυρίως τα αμερικανικά, που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων σε τράπεζες και πλείστα blue chips.
Από τις 932,96 μονάδες ο ΓΔ, από τις 2.257,31 ο FTSE25, από τις 656,42 ο ΔΤΡ και από τις 1.559,27 μονάδες ο FTMidCap.
Ζητούμενη η επιβεβαίωση των αμυνών, με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό, που έχει τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή, 14,15%, από την αρχή του έτους και κινείται με την ευρύτερη μεταβλητότητα.
Για τον Γενικό Δείκτη στις 920 και 911 μονάδες, δύο βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις.