Χρηματιστήριο: Υψηλός ο τζίρος, μικρή η διόρθωση

«Άνετα» πάνω από τις 900 μονάδες κρατήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Οι πωλητές εστίασαν στη ΔΕΗ, την Coca Cola και την Jumbo. Αντίβαρο από τις τραπεζικές μετοχές πλην της Alpha Bank. Στα 71,3 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Υψηλός ο τζίρος, μικρή η διόρθωση

Με ήπιες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν την πορεία των Αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών (μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους, έκλεισαν χθες Dow Jones και S&P 500), τα εταιρικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται, αλλά και τα μηνύματα από διάφορες περιοχές του Πλανήτη.

Έτσι, “η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο, αν και σε κάποιες περιφέρειες της Κεντρικής Τράπεζας η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, λόγω των διαταραχών στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες και των ελλείψεων εργαζομένων”, σύμφωνα με την έκθεση “Βeige Book” της Fed.

Από την άλλη, η China Evergrande Group εξασφάλισε παράταση σε ομόλογο του οποίου αθέτησε την πληρωμή, κάτι που δίνει “ανάσα” στην Κινεζική Εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, μία ημέρα μετά το “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις για την πώληση μεριδίου αξίας $2,6 δισ., στη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων της.

Συνεδρίαση που προβλημάτισε αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τουλάχιστον για τους συγκρατημένα αισιόδοξους οι οποίοι, με συνήγορο και την τεχνική ανάλυση, εκτιμούσαν ότι το χθεσινό κλείσιμο του Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων και το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών υψηλότερα των 580 μονάδων, θα μπορούσε να ανοίξει “παράθυρο ευκαιρίας” στους αγοραστές, προκειμένου να “σπρώξουν” τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προς υψηλότερα επίπεδα.

Αντ΄ αυτού, είδαν σήμερα μία συνεδρίαση με εμφανείς τις ενδείξεις επιστροφής της επιφυλακτικότητας, η οποία συνοδεύτηκε και από ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου, παρά τις βοήθειες από τα “πακέτα”, όπως και των αγοραστών στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών και όλα αυτά με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες.

Σαν μόνο θετικό της συνεδρίασης, θα μπορούσε να καταχωρηθεί η έλλειψη επιθετικών διαθέσεων, από όσους προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Μένει να φανεί αν η σημερινή συνεδρίαση ήταν απλά μία ανακωχή από πλευράς αγοραστών και θα επιστρέψουν δριμύτερες οι εισροές από το εξωτερικό και από εγχώριους παίκτες που παρέμεναν εκτός Αγοράς, με αυξημένη ρευστότητα, όπως υποστηρίζει η αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους και αν σε αυτό συνηγορήσει και η εικόνα των Διεθνών Αγορών, “δεν μπορεί να αποκλειστεί επανάληψη του περσινού σκηνικού και ένα ‘year end rally’ που πέρυσι οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 550 μονάδες, έως και υψηλότερα των 800 μονάδων, κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, σύμφωνα με την οποία “οι Αγορές ίσως δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στις πληθωριστικές πιέσεις και στις αυξήσεις των τιμών σε πρώτες ύλες ναύλους και ενέργεια.

Τα πρακτικά της FED τοποθέτησαν την αρχή απόσυρσης των αγορών ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου, με μέσα Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανές οι ανοδικές εκτονώσεις των Αγορών, αλλά είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα, γεγονός που δεν θα αφήσει και τον ΓΔΧΑ ανεπηρέαστο. Επιπλέον, έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, όπου το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας θα βρεθούν στο επίκεντρο για επενδυτές και αναλυτές”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ενδιαφέρον μετατίθεται για αύριο Παρασκευή 22/10, οπότε και αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την S&P (“BB” με θετικές προοπτικές).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου (η Société Générale προβλέπει δύο προσθήκες, ΕΤΕ – ΔΕΗ και διαγραφή της Jumbo), ενώ στις 19/11 αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s (“Ba3” με σταθερές προοπτικές).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της Moody’s, καθώς υπολείπεται των άλλων Οίκων κατά μία βαθμίδα.

Για ακόμα μία συνεδρίαση άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα είναι σαφώς διαφοροποιημένη, σε σχέση με την χθεσινή, επιτρέποντας την επιστροφή των αμφισβητήσεων, στα σενάρια που θέλουν ο Δεικτοβαρής Τραπεζικός κλάδος, να ηγείται του επόμενου ανοδικού κύματος (Alpha Bank -0,17%, Εθνική +0,75%, Eurobank +0,40%, Πειραιώς +0,20%).

Σε ένα εντυπωσιακά στενό εύρος, λίγο μεγαλύτερο των τριών μονάδων, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με υψηλό τις 589,85 (+0,24%) και χαμηλό τις 586,22 μονάδες (-0,37%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 587,99 (-0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 589,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Για τον ΔΤΡ, η πλησιέστερη στήριξη στις 579 – 578 και 563 και οι αμέσως επόμενες στις 557 – 552 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 551 (ημερήσιο “stop long”) και 541 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 541 μονάδων, θα επαναφέρει τον απόλυτο έλεγχο στους “sellers”. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 600 και 655 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την επιτάχυνση της πληρωμής των εγγυήσεων επί ‘κόκκινων’ δανείων που είχε δώσει στο μακρινό παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες έχουν καταπέσει ζητούν οι Τράπεζες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς από το δεύτερο εξάμηνο που ξεκίνησαν οι πληρωμές έως σήμερα, το Δημόσιο έχει πληρώσει μόλις 15 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ροές από το Γενικό Λογιστήριο προς τις Τράπεζες ‘πάγωσαν’ κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και το ‘νήμα πιάστηκε’ από την αρχή τον Σεπτέμβριο”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “παράταση δύο εβδομάδων έλαβε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών στη διαδικασία που ξεκίνησε η Alpha, για την εξεύρεση συνεπενδυτή, όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν προγραμματισμένες να υποβληθούν ως αύριο, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα, όμως, ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου, η προθεσμία μετατέθηκε για την 5η Νοεμβρίου”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα, στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο επέπλευσαν μόνο οι ΒΙΟ (+0,23%), ΜΥΤΙΛ (+0,52%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,34%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “σε λιγότερο από ένα μήνα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ. Μετά την έγκριση της αύξησης από την έκτακτη γ.σ., η Διοίκηση της ΔEΗ έχει αποστείλει το ενημερωτικό δελτίο στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, το οποίο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών. Με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου θα ξεκινήσει το επίσημο roadshow της Διοίκησης, που θα γίνει κυρίως σε θεσμικούς και άλλους επενδυτές του εξωτερικού, μέσω Διαδικτύου”.

Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,05%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,02 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 9,14 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Μπορεί να ελπίζει σε κίνηση, αν δεν μεσολαβήσει κάποια αρνητική έκπληξη, προς τα 9,46 και 10,14 – 10,24 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση και κλεισίματος χαμηλότερα των 9,02 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις στα 8,86 και 8,62 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Συνεχίζει να δείχνει διστακτική η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-0,39%), η οποία κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2,56 – 2,58 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ στα 2,58 ευρώ είναι και το ημερήσιο “stop short”) και αμέσως επόμενες στα 2,64 (gap), 2,67, 2,70 και 2,74 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 2,45 και 2,39 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές στην Αεροπορία Αιγαίου (0%), ενώ σήμερα κατέβασε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Πρώτο μέλημα των αγοραστών η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 5,20 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενος στόχος η κίνηση προς τα 5,80 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 5,04 – 5,00, 4,995 (ημερήσιο “stop long”) και 4,21 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Ίλυδα ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,45 (από €0,90) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Μαθιός (+2%), Reds (+2,90%), Optronics (+5,61%), Moda Bagno (+6,25%), Lavipharm (+1,46%), Πετρόπουλος (+0,53%), Ελγέκα (+0,41%), Αλουμύλ (+0,26%), Ιατρικό (+2,82%), Τρ. Αττικής (+2,50%) και ΕΛΒΕ (+2,10%), επιστροφή αγοραστών στην ΣΙΔΜΑ (+11,54%), προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά της η Realcons (+4,49%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,52%), τέσσερις για την Ίλυδα (+2,77%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη για την ΕΚΤΕΡ (+2,43%, με αυξημένες συναλλαγές, λόγω αγοράς ιδίων μετοχών και ανάληψης νέων έργων), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+3,45%, με έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Παρουσία πωλητή σε Δούρο (-6,25%), Ιντερτέκ (-7,16%), AS Company (-3,60%), AVE (-1,01%), Q&R (-0,69%), Επίλεκτο (-6,25%) και ΚΛΜ (-2,83%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,728 ευρώ (κλείσιμο 7/10) ο Μουζάκης (-2,77%), βγήκε “bid” στον Ικτίνο (+3,54%), κάτι κινήθηκε στους Ευρωσυμβούλους (+2,44%), μαζεύεται η προσφορά στην ΑΝΕΚ (0%), ενώ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στην Performance (+1,41%) από χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι η Εισηγμένη έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις, πλην του αναμενόμενου split (3ν/1π).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 895 και 900 – 902 μονάδων, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 891 – 883 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 874 και 864 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) - 854 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2200, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 και 2240 μονάδες (gap) και οι στηρίξεις στις 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 2113, 2106 και 2079 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι ταυτόχρονες θετικές αναφορές τριών κορυφαίων Επενδυτικών Οίκων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την Ελληνική Οικονομία, αποτέλεσαν τους καταλύτες για την αποφασιστική διάσπαση των 900 μονάδων του ΓΔ, με σημαντική συναλλακτική βελτίωση. Παράλληλα, η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει τις 915 μονάδες ως το εγγύτερο όριο αντίστασης για τον ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Τραπεζικός δείκτης, αλλά και Δεικτοβαρείς Εισηγμένες όπως ΟΤΕ, ΕΕΕ και Jumbo, είναι εκείνες που ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν, ώστε να κατοχυρωθούν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ήτοι οι 930 μονάδες. Η συνέχεια, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το διεθνές κλίμα. Σημειώνουμε εκ νέου ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι τοπικοί πυθμένες της Αγοράς να είναι ολοένα και υψηλότεροι. Υπενθυμίζουμε ότι η σταδιακή απόσυρση των επαναγορών ομολόγων από την FED τοποθετείται χρονικά από τα μέσα Νοεμβρίου, με μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που οδηγεί σταθερά ανοδικά τις ομολογιακές αποδόσεις διεθνώς. Διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά, δεδομένου ότι δεν περιμένουμε υποχώρηση της μεταβλητότητας τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Η καταγραφή τετράμηνου υψηλού από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό δείκτη, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Ελληνική Αγορά προκειμένου να ξεπεράσει και πάλι το ορόσημο των 900 μονάδων”, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε την πειστικότητα της κίνησης των Τραπεζικών μετοχών, με δεδομένο το “αμαρτωλό” παρελθόν τους, το οποίο δημιουργεί δυσπιστία ακόμη και όταν τα πράγματα για τον κλάδο βαίνουν προς το καλύτερο.

Φυσικά, το Χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός που πρέπει να κοιτά αρκετούς μήνες μπροστά.

Στο Χ.Α. έχουμε δει πολλά στο παρελθόν. Μετοχές με δυνατά θεμελιώδη να μη δίνουν την άνοδο που θα “έπρεπε”. Άλλες φορές, μετοχές Εταιρειών που βαδίζουν προς το “γκρεμό” να υπεραποδίδουν.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα συγκυρία, εκτιμούμε ότι αξιόλογοι τίτλοι που “έμειναν πίσω” θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος από το χαμένο έδαφος, αν και το να αγοράζει κάποιος τους “νικητές”, χωρίς να προτρέχει για την αντιστροφή των πραγμάτων, δεν αποτελεί απαραίτητα κακή στρατηγική.

Φεύγοντας από το μικροοικονομικό επίπεδο της κλαδικής ανάλυσης και πόσο μάλλον από τα καθ' ημάς και κοιτάζοντας την πολύ μεγάλη εικόνα (Παγκόσμια Οικονομία), οι Ξένες Μετοχικές Αγορές δεν εμφανίζουν σοβαρούς κραδασμούς.

Οι μικροδιορθώσεις που κάνουν οι Δείκτες είναι σε φυσιολογικότατα πλαίσια. Το ότι οι βυθίσεις τιμών υπερμεγεθύνονται από κάποιους αναλυτές, εκτιμούμε ότι αποτελεί contrarian δείκτη, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση συνηγορεί υπέρ της ανοδικότητας της τάσης και της συνέχισης της ιστορικά χαμηλής μεταβλητότητας. Ας μην κοιτάμε τα απόλυτα νούμερα της κίνησης του Dow (π.χ. 350 μονάδες ενδοημερήσιας κίνησης) αλλά το ποσοστό, τη σχετική κίνηση στην οποία αυτή αντιστοιχεί (π.χ. +/-1%). Έτσι βάζουμε τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο Dow είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά που σημείωσε πρόσφατα, με λίγα λόγια φαίνεται σε καλή κατάσταση. Το τι θα γίνει αύριο βέβαια είναι άγνωστο και για αυτό το λόγο υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης ρίσκου.

Επιστρέφοντας στο ΓΔΧΑ, η “διακεκαυμένη” περιοχή των 930 - 950 μονάδων, αν και εφόσον διασπαστεί, κρατά τα “κλειδιά” προς την αναζωπύρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, ενεργούς και αποστασιοποιημένους επενδυτές.

“Σε επίπεδο διαγραμματικής στήριξης, εκτιμούμε ότι το χαμηλό της εν εξελίξει εβδομάδας (890 μονάδες) αποτελεί επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να χαθεί για τους αγοραστικούς”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

“Profit taking” στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $63400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $4080 το Ethereum.

Η αισιοδοξία για τα Ψηφιακά Νομίσματα που τροφοδοτείται από την πορεία του Bitcoin, ώθησε χθες σε ιστορικό ρεκόρ την συνολική αξία των Κρυπτονομισμάτων, πάνω από $2,7 δισ. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για άλμα περίπου 200 δισ. από το τελευταίο υψηλό του Μαΐου, για έναν τομέα που πλέον εκτείνεται σε περισσότερο από 10.000 Νομίσματα, όπως σημειώνει το CoinGecko.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις -4,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από -4 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις -5 μονάδες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε και την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 290.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου, από 296.000 την προηγουμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 297.000.

Άνοδο κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 7% σε σχέση με τον Αύγουστο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,29 εκατομμύριων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών (NART). Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 6,09 εκατ. μεταπωλήσεις. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο το 2020 οι πωλήσεις υποχώρησαν 2,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Quest Συμμετοχών, με βάση την από 21/10/2021 απόφαση του ΔΣ της, γνωστοποιεί ότι, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Cardlink Α.Ε., προτίθεται να διαθέσει στους μετόχους της, ως προσωρινό μέρισμα, μέρος των εσόδων της πώλησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέρχεται, περίπου, στο μικτό ποσό των 44,6 εκατ. ευρώ (ήτοι σε €1,25 μικτό ποσό ανά μετοχή), βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 908,44 (+0,03%) και 902,58 μονάδων (-0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 904,45 (-0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 905,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 70,8 εκατ., από τα οποία τα 23 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διορθωτικού χαρακτήρα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν κάθετη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.825 συμβόλαια).

Στα 3.331 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 9 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 191, 166 για τον Νοέμβριο και 25 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.192), κινήθηκε μεταξύ 2.183 και 2.202 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 589).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Alpha Bank, 5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.423), Alpha Bank (3.935), Εθνική (3.375), ΔΕΗ (541), Ελλάκτωρα (155), Ιντρακόμ (153), Πειραιώς (412), ΟΤΕ (181), Jumbo (243).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 28.476, Alpha Bank 67.405, Πειραιώς 24.875, Εθνική 32.507, ΔΕΗ 14.744, Cenergy 11.433, MIG 23.332.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                   NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.984.834 τεμ., (από 59.296.362 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.412.797 τεμ. (1.412.797), Eurobank 51.438.068 τεμ. (51.088.088), ΟΠΑΠ 1.405.694 τεμ. (1.405.694), Εθνική 7.489.471 τεμ. (7.489.471), Πειραιώς 4.845.122 τεμ. (4.837.034), ΟΤΕ 1.264.506 τεμ. (1.263.996).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v