Κέρδη στη Wall Street, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα. Ηπιες μεταβολές για τα ευρωπαϊκά yields και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντείνεται το φλερτ των long με τις 900 μονάδες.
Συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών (22,095 εκατ. μτχ.) και τζίρου (51,299 εκατ. ευρώ), με ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ στις πρώτες 5 θέσεις της σχετικής κατάταξης και ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς και Fourlis να πλαισιώνονται στη 10άδα. Σε όλες με μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αγοραστών, παραπέμποντας σε ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών».
Στις 898,96 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 580 και τον FTSE25 στις 2.175,99 μονάδες, για ακόμη μία συνεδρίαση με μικρή μεν, θετική ωστόσο, απόκλιση των τραπεζικών έναντι των blue chips.
Σταθερό το premium του ΔΤΡ έναντι του FTSE25, σε βραχυπρόθεσμο (μηνιαίο) διάστημα, σε μία συγκυρία που όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η BofA καταγράφει ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ευρω-τράπεζες.
«Κοντά στον βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα...» λέει θυμόσοφα ο λαός και από τη στιγμή που διαμορφώνεται αυτή η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λίγο δύσκολο να μην εκταθεί μέχρι και τη Λεωφόρο Αθηνών.
Αναφερόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες σε διακριτικό, μεθοδικό «χτίσιμο» θέσεων, από «ισχυρά χέρια» σε μετοχές των 4 συστημικών, σε εντολές που «κυκλικά» ενεργοποιούνται σε Eurobank, ETE, Alpha Βank, Πειραιώς.
«Τράπεζες από καλύτερη θέση...» σημειώναμε στις 14 Σεπτεμβρίου στον Εκηβόλο και «Συγκρίνοντας τις 4 συστημικές...» στις 14 Οκτωβρίου (στον ΕΚΗ), πάντα με την τεχνική συνδρομή του Ηλία Ζαχαράκη. Στόχος ελάχιστος και αναγκαία συνθήκη για τους αγοραστές η πειστική υπέρβαση των 580 μονάδων, με τον ΔΤΡ να «κλείνει» χθες ακριβώς πάνω στο όριο.
Πρακτικά σήμερα-Παρασκευή (σε φίλτρο 4 συνεδριάσεων, με τη χθεσινή) θα «μετρηθεί» το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης του ανοδικού σεναρίου για τον κλάδο, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από αυτή την άποψη θα συνεκτιμήσουμε την επικείμενη αξιολόγηση από τη Standard & Poor's (την Παρασκευή) και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (την προσεχή Πέμπτη 28/10) σε μία συγκυρία που όλο και περισσότεροι παράγοντες (και της ΕΚΤ) προεξοφλούν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Φρανκφούρτη θα συνεχίσει να (υπο)στηρίζει την Αθήνα.
Μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων; μέσω προγράμματος-γέφυρα; μέσω κάποιου άλλου; Σε κάθε περίπτωση, θα είναι παρούσα. Σημαντική εγγύηση για όσους καλοβλέπουν ένα year end rally, με αιχμή τον κλάδο, ανάλογο του περυσινού. Θα δείξει.
Διαγραμματικά για τον ΔΤΡ πειστική επιβεβαίωση των αντιστάσεων θα ενίσχυε τον φιλόδοξο στόχο των αγοραστών για ισχυρή ανοδική διόρθωση, στοχεύοντας προς τις 720-750 μονάδες (για τον ΔΤΡ).
Ωστόσο, τεχνικά, υπάρχει μία εκκρεμότητα που μένει να αρθεί (ή όχι) άμεσα. Εμφανής σχηματισμός «διπλού υψηλού» για τον ΓΔ στις 899,03 τη Δευτέρα και στις 898,96 μονάδες, χθες Τρίτη, κάτι που χρειάζεται προσοχή στην περίπτωση που θα μπορούσε να πρόκειται για «ανοδική παγίδα». Τεχνικοί αναλυτές συνεκτιμούν μεν την εν λόγω λεπτομέρεια, υπεραμύνονται όμως της λογικής πως στην αγορά έχουν αναλάβει οι long για να την οδηγήσουν υψηλότερα.
Συνεκτιμώντας τα δεδομένα, ζητείται -κατ' αρχάς- η επιβεβαίωση των αμυνών μας (όχι χαμηλότερα των 895-892 μονάδων), η διερεύνηση της περιοχής των 902-905 μονάδων.
Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας τα «υψηλά 21 μηνών» για τη μετοχή της Eurobank (0,90 ευρώ) συνδυαστικά με τις αγορές σε «βαριά» χαρτιά των ΟΤΕ (15,50), ΟΠΑΠ (13,58), ΔΕΗ (9,30), Mytilineos (15,35), Jumbo (13,13), Motor Oil (14,79), TITAN (15,24), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,73), Viohalco (4,415).
Σε ενδεχόμενη συνέχιση της αντίδρασης για τον FTSE25 προς τις 2.190-2.200 μονάδες (σε ορίζοντα Παρασκευής), τότε πολλαπλασιαστικά θα πρέπει να περιμένουμε κίνηση για τον FTMidCap προς την περιοχή των 1.480-1.500 μονάδων.