Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δείχνουν να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα συνεχόμενα ρεκόρ της Wall Street και προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.
Σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων δείχνει να αναλώνεται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, περιμένοντας περισσότερες βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, ο ΓΔ έχει κινηθεί μέσα σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, με υψηλό τις 931,94 (+0,29%) και χαμηλό τις 926,88 μονάδες (-0,26%), ενώ σχετικά ενισχυμένες, σε σχέση με χθες, δείχνουν οι συναλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης συμπληρώθηκε με τζίρο 6,1 εκατ. (4,2 εκατ. χθες) και η πρώτη ώρα με 11 εκατ. από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένη συναλλαγή στον ΟΤΕ (9,2 εκατ. χθες, από τα οποία το 1,3 εκατ. ήταν «πακέτα»).
Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, ενώ μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφουν μόνο οι ΔΕΗ (-1,08%), ΕΕΕ (-2,06%) και Σαράντης (-1,11%).
Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μη σημειωθούν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές σε ΟΛΠ (362 τεμ.) και Σαράντη (2.982 τεμ.).
Αν συνυπολογιστεί η αναλογία ανοδικών (39) - πτωτικών (54) μετοχών, η μέχρι στιγμής «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη ικανοποιητική, καθώς στο πρώτο ημίωρο οι ανοδικές ήταν διπλάσιες των πτωτικών, με την εικόνα να αλλάζει με το γύρισμα του Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συναλλαγές είναι ελάχιστες και δεν βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 100 τεμάχια, τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Αγορά Παραγώγων, άλλη μία ένδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία «η υπέρβαση των τεχνικών ορίων των 918 και των 928 μονάδων του ΓΔ δρομολογεί πλέον την ποθητή κίνηση προς τις 950 μονάδες».