Σε επιφυλακτικό κλίμα και με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα ανησυχητικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας. Υπό παρακολούθηση τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ η επενδυτική προσοχή θα στραφεί αργότερα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μαζί με την αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ του β' τριμήνου.
Συνεδρίαση τραπεζοκεντρικού ενδιαφέροντος αυτή που ξεκίνησε και εξελίσσεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τα τελευταία νέα για τον τραπεζικό κλάδο. Έτσι, με το σχέδιο διάταξης που υπέβαλε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός και ενέκρινε η ΕΚΤ, αποσοβείται ο κίνδυνος να αναγκαστούν οι ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν στο μέλλον μετοχές υπέρ του Δημοσίου, εφόσον δεν παρουσιάσουν επαρκή κερδοφορία σε κάποια οικονομική χρήση, αίροντας ένα σημαντικό παράγοντα που εμπόδιζε τις τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, υπό τον φόβο μερικής κρατικοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «με τη συμφωνία διευκολύνονται σημαντικά οι συστημικές τράπεζες να επισπεύσουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μέσω τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να αντιμετωπίζουν την απειλή της μερικής κρατικοποίησης, όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα το θεσμικό πλαίσιο, εφόσον δεν κατάφερναν να παρουσιάζουν κέρδη. Η Εθνική θα ωφεληθεί περισσότερο από όλες τις συστημικές τράπεζες στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου και αυτό φαίνεται και στο ταμπλό» (Alpha Bank +0,68%, Εθνική +3,57%, Eurobank +1,64%, Πειραιώς +3,26%). Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, που εκτιμά ότι με την παραπάνω ρύθμιση, απλά το πρόβλημα μετατίθεται στο μέλλον.
Επισημαίνεται ότι σήμερα το απόγευμα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν αποσπάσει το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα πρωινά υψηλά, καθώς συνεχίζονται οι «αψιμαχίες» μεταξύ αγοραστών - πωλητών.
Σε ρόλο θεατή τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά blue chips, όπου με οριακά θετικό πρόσημο διασώζονται Ελλάκτωρ (+0,39%), Jumbo (+0,23%) και Μυτιληναίος (+0,65%). Από τους τίτλους που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες πιέσεις για ΕΥΔΑΠ (-1,26%), Motor Oil (-1,02%), TITC (-1,96%), ΟΠΑΠ (-1,33%) και ΟΤΕ (-1,26%). Η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη με οριακά αρνητικό πρόσημο, έχοντας κινηθεί μεταξύ 888 (+0,60%) και 880,41 μονάδων (-0,26%) και τον τζίρο, σχετικά ενισχυμένο, να ξεπερνά τα 10,5 εκατ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος του Ελλάκτωρα (ΕΛΛΑΚΤΩΡΔ) συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 3/8/2021.