Προσπάθεια επαναφοράς στις αγορές, μετά την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδος.
Παραμένει μεν η επιφυλακτικότητα, για τις επόμενες κινήσεις της Fed, πλην όμως οι επενδυτές δείχνουν να προσαρμόζονται- και αυτή/για πολλοστή φορά- στα νέα δεδομένα. Απίστευτη η ρευστότητα διεθνώς, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της εξοικείωσης traders και επενδυτών στο ρευστό περιβάλλον.
Παράλληλα, συνεκτιμώνται τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, στην Wall Street, με αποτέλεσμα για τον S&P500 να "βγαίνει" αντίδραση, από την ευρύτερη περιοχή των 4.170 μονάδων. Πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπέρβασης, εκ νέου, των 4.200 παρά τις αναταράξεις ( και ) στα "κρυπτονομίσματα".
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την διόρθωση της τελευταίας εβδομάδος, για τον Γενικό Δείκτη η τρέχουσα ξεκινά από τις 905,55 μονάδες. Για τον FTSE25, από τις 2.192,16 , για τον ΔΤΡ από τις 569,66 και από τις 1.416,50 μονάδες για τον FTMidCap.
Μειωμένος μεν ο τζίρος αλλά με επιφυλακτικούς, και στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, τους ξένους (στην πλειονότητα τους).
Μεγαλύτερη διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank-μία εβδομάδα πριν το "άνοιγμα" του βιβλίου προσφορών (για την αμκ) και μετά από απώλειες 6,78% (εβδομαδιαίο) ξεκινά από τα 1,10 ευρώ. Παραμένει υπό "ανίχνευση" η τιμή της σχετικής διαδικασίας, με τις 4 συνεδριάσεις που ακολουθούν (μέχρι αυτήν της 28 ης Ιουνίου) καθοριστικές.
Από τις εξελίξεις με επίκεντρο την Alpha Bank, δεν "γλύτωσε" καμία συστημική, καθώς οι ρευστοποιήσεις (και προς άντληση κεφαλαίων) παρέσυρε συνολικά τον κλάδο.
Συνεπώς, κλάδος-κλειδί (κυρίως λόγω βαρύτητας στάθμισης) θα παραμείνει, και για αυτό το διάστημα ο τραπεζικός.
Ωστόσο, ρευστότητα φαίνεται πως τραβήχτηκε και από blue chips, κυρίως μέσω μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς. Μένει να δούμε, εάν αυτό θα έχει συνέχεια.
Δεν είναι τυχαίο, πως την "νύφη την πλήρωσαν" αρκετά blue chips, παρ' όλο το ενδιαφέρον (και τις αγορές) από εγχώριους και ξένους παίκτες.
Παράλληλα, σε συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές οι εισροές συνεχίστηκαν- παρά την υπερίσχυση των εκροών- ένδειξη πως συγκεκριμένες είναι παντός καιρού. Ενδεικτική θεωρείται λ.χ η περίπτωση της Mytilineos, καθώς την Παρασκευή αντέδρασε έως τα 16 ευρώ, που είναι νέο υψηλό (σχεδόν 14ετίας) με "βλέψεις" προς τα ιστορικά υψηλά.
Η μετοχή κυμάνθηκε στα 16-15,50 για να κλείσει στα 15,82 ευρώ, ένδειξη πως η όποια προσφορά μαζεύτηκε με τους αγοραστές να "βλέπουν" αρκετά υψηλότερες τιμές. Για αυτό και στον Εκηβόλο αναρτήθηκε διάγραμμα και "μέτρηση" (του Ηλία Ζαχαράκη).
Συγκριτικά, ανάλογα λειτούργησαν οι επενδυτές λ.χ. στον ΟΤΕ, στην Coca Cola, στην ΔΕΗ, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ανάλογη εικόνα, για επιλεγμένα mid caps (Quest, Cenergy, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, ΕΥΑΘ)
καθώς ένα ικανό μέρος ενδιαφέροντος/ρευστότητας έχει μετακυληθεί σε αυτή την κατηγορία αλλά και υγιείς εταιρείες αποτίμησης χαμηλότερης των 100 και 50 εκατ. ευρώ.
Μετοχές-σηματωροί, για τους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται οι Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Με αγοραστές, αμφότερες η μεν πρώτη στα 5,44 (με 2,26%) ακολουθώντας την φορά του "ευρω-κλάδου" (έχοντας ξεπεράσει, επιτυχώς, και την αμκ). Η δε δεύτερη, εν όψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης (αύριο Τρίτη). Στα 1,547 ευρώ (0,98%) την Παρασκευή.
Τεχνικά, το triple witching δεν έκανε σοφότερους ούτε τους μεν (short) ούτε τους δε (long), με ότι αυτό σημαίνει, για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν, βραχυπρόθεσμα.
Στην περιοχή των 905-900 μονάδες είναι μία σημαντική στήριξη, που μπορεί να εκταθεί έως τις 895-890 ή τις 910-915 μονάδες, χωρίς να μεταβληθεί- επί της ουσίας- η τάση. Που, ναι μεν είναι διορθωτική σε εβδομαδιαία "μέτρηση" αλλά ανοδική σε μηνιαία, 3μηνιαία και (με σχεδόν 12%) από την αρχή του έτους.