Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με κυριότερα χαρακτηριστικά την φθίνουσα πορεία της καθαρής αξίας συναλλαγών και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους μετοχές, ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.
Στην περίπτωση του τζίρου, σαν πλέον πιθανό σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω διολίσθησης, εν όψει των επερχόμενων αργιών Πάσχα και Πρωτομαγιάς, με τις Ξένες Αγορές να παραμένουν ανοιχτές.
Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η αυξημένη κινητοποίηση των αγοραστών, όταν ο ΓΔ δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, αλλά και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.
Θετικά πρόσημα, με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ παρακολουθούν τις νέες ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων, στις Αγορές ομολόγων (στο 1,64% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, στο 0,951% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου).
Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο στο -0,32%, από -0,24% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.
Την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 6 Αυγούστου 2021.
Εν τω μεταξύ, “έτοιμος να ανακοινώσει ένα σχέδιο ύψους $1,8 τρισ., για την επέκταση του Δικτύου Κοινωνικής Ασφάλειας, είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλες φορολογικές αυξήσεις στα πλουσιότερα Νοικοκυριά”, ανέφεραν Ανώτεροι Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., λόγω της ανοδικής κίνησης που έχει προηγηθεί και των επερχόμενων αργιών, οι περισσότεροι Αναλυτές περιμένουν συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με διατήρηση των επιλεκτικών τοποθετήσεων και την προσοχή επικεντρωμένη στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.
Η προσοχή των Traders και στην μετοχή της Πειραιώς (-9,26%), η οποία έσπευσε να επιβεβαιώσει τις χθεσινές προβλέψεις της στήλης, μετά την διορθωτική κίνηση του Οίκου FTSE Russell, να συμπεριλάβει τις νέες μετοχές της Τράπεζας από 10 Μαΐου και όχι από 29 Απριλίου, εξέλιξη που έφερε σημαντικές ρευστοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι νέες μετοχές της ΠΕΙΡ, από την πρόσφατη Α.Μ.Κ., θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 7/5.
Σε κάθε περίπτωση και παρά την εικόνα σαφούς κόπωσης στο ταμπλό, τουλάχιστον όσον αφορά τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, οι περισσότεροι Αναλυτές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ιδιαίτερα αν ανεβάσουν στροφές τα επιχειρηματικά deals.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), οι πωλήσεις Εταιρειών, ή πλειοψηφικών ποσοστών είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα Ελληνικά δεδομένα. Η φύση και η οργάνωση των περισσοτέρων Εταιρειών είναι οικογενειακή και η πώλησή τους θεωρείται κάτι ανάλογο με ξεπούλημα των “προγονικών ιερών κειμήλιων”.
Σχετικά πρόσφατα η κουλτούρα ξεκίνησε να αλλάζει, με την είσοδο στην Ελληνική Αγορά Επενδυτικών Κεφαλαίων, αλλά και με τις στρατηγικές κινήσεις οριζόντιας συγκέντρωσης Πολυεθνικών Ομίλων.
Τα τιμήματα στις περισσότερες περιπτώσεις μικρών Εταιρειών δεν είναι αντίστοιχα με αυτά που σημειώνονται στο εξωτερικό, κυρίως λόγω μεγέθους και άλλων κινδύνων που αφορούν τη δραστηριότητα της Ελληνικής Αγοράς. Ωστόσο, η “ψαλίδα” έχει αρχίσει να κλείνει και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν από τα υπερτιμήματα εξαγορών, δίνουν ένα στίγμα συγκέντρωσης ενδιαφέροντος.
Ενέργεια, Τρόφιμα και Τεχνολογία, διεκδικούν υψηλούς δείκτες αποτίμησης σε εγχειρήματα εξαγορών, ανάλογα με το προϊόν, το μέγεθος, την εξαγωγική δραστηριότητα και τις επιδόσεις τους. Σε μια άλλη οικονομική δραστηριότητα που παρατηρούνται υψηλά τιμήματα, στην οποία η Ελλάδα έχει εξαιρετικές Εταιρείες, είναι τα Δομικά Υλικά.
Οι κλάδοι αυτοί, σε κάποιο βαθμό, έχουν αναγνωριστεί και από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ως κλάδοι αιχμής και σταδιακά γίνονται θεματικές παρουσιάσεις, που αυξάνουν το βαθμό αναγνωρισιμότητάς τους, στους Επενδυτές.
Οι Επενδυτές είναι ήδη εδώ, έχουν δηλώσει την παρουσία τους έμμεσα και άμεσα με εξαγορές (Oaktree, CVC, BlackRock, κλπ) υποκινώντας το ενδιαφέρον και μικρότερων Παικτών, που έρχονται σε δεύτερο χρόνο σε μικρότερου μεγέθους εγχειρήματα.
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα: Η Τραπεζοκεντρική υπόσταση του Χ.Α. μπορεί να μειωθεί όταν θα αυξηθεί το αποτύπωμα Εταιρειών που προέρχονται από αυτούς τους κλάδους. Αυτό δεν αποτελεί κάποιο “ανάθεμα” για τον Τραπεζικό κλάδο, απεναντίας. Θα δημιουργήσει καινούργιο πόλο έλξης και μια νέα “φρεσκάδα” επιλογών.
Η στιγμή είναι ιδανική, καθώς το ζητούμενο μιας Αγοράς είναι η κεφαλαιοποίηση της καλής πορείας μιας Εταιρείας και η δημιουργία υπεραξίας προς τους Επενδυτές.
“Ακόμα και αν οι Εταιρείες αυτές δεν γίνουν ποτέ στόχος εξαγοράς, η ζύμωση των υψηλών πολλαπλασιαστών και του στρατηγικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά μιας πλουραλιστικής Αγοράς ποιοτικών Εταιρειών”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Για μία ακόμα συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers”, έστω και αν τα σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν στις “καθυστερήσεις” (Alpha Bank +3,56%, Εθνική +0,92%, Eurobank +1,15%, Πειραιώς -9,26%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 586,53 (-1,26%) και 606,44 μονάδων (+2,09%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 605,62 (+1,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 605,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,90%
Ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 602 – 608 μονάδων, για να ανοίξει περιθώρια αναρρίχησης προς την επόμενη αντίσταση στις 655 μονάδες.
Από την άλλη, η επιστροφή με κλεισίματα χαμηλότερα των 602 μονάδων και πολύ περισσότερο χαμηλότερα των 599 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 573, 550 (ημερήσιο “stop long”) και 545 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το μεγαλύτερο και πλέον κρίσιμο σκέλος των κινήσεων κεφαλαιακής του ενίσχυσης ολοκλήρωσε, μετά την επιτυχή Α.Μ.Κ, ο Όμιλος Πειραιώς. Η Πειραιώς Financial Holdings, άντλησε από την Αγορά κεφάλαια ύψους 1,38 δισ. ευρώ (τα καθαρά έσοδα μετά την αφαίρεση των εξόδων ανέρχονται σε 1,29 δισ. ευρώ), τα οποία μαζί με τις ενέργειες του capital plan, που θα αποφέρουν περίπου 1 με 1,1 δισ. ευρώ και τη μελλοντική έκδοση Additional Tier I τίτλων ως 600 εκατ. ευρώ, θα απορροφήσουν το κόστος της επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της, διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα την κεφαλαιακή της επάρκεια”.
Από την άλλη, έκλεισε το βιβλίο που άνοιξε σήμερα το πρωί η Eurobank για το νέο senior preffered ομόλογο που εκδίδει. Οι προσφορές έφτασαν το 1,3 δισ. ευρώ και το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2%, γεγονός που οδηγεί την απόδοση στο 2,125%. Η Τράπεζα θα “σηκώσει” 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει.
Μικτή, με σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-1,46%), ΔΕΗ (-0,21%), ΕΥΔΑΠ (+1,11%), ΜΟΗ (-0,54%), ΜΠΕΛΑ (-2,27%), ΟΛΠ (-1,18%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,28%). Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η TITC δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της TITC (+1,58%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,40 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €16,50.
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τέσσερα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 14,00 ευρώ, για την μετοχή του ΟΤΕ (+0,99%), με τους αγοραστές να έχουν σαν βραχυπρόθεσμο στόχο τα 14,60 και απώτερο στόχο τα 17,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,85, 13,575 (ημερήσιο “stop long”), 13,50 (gap), 13,30, 13,18 και 12,88 ευρώ (gap).
Επέστρεψαν οι αγοραστές, αλλά κατέβασε συναλλακτική δραστηριότητα η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,56%). Η όποια διόρθωση, αν και όποτε έλθει, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 14,37 (ημερήσιο “stop long”), ή έστω χαμηλότερα των 14,08 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Πρώτο στόχος των αγοραστών τα 16,00 και απώτερος τα 17,00 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 897,35 (-0,67%) και 909,31 μονάδων (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 909,12 (+0,63%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 910,71 (+0,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 910,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,77%.
Ο τζίρος στα 79,6 εκατ., από τα οποία τα 16,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η TITC και με το θετικό οι ΔΕΗ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο υψηλό οι Alpha Bank, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 97.901 ίδιες μετοχές της Newsphone. Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 27.750.099.
Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Foodlink (+13,74%, με αυξημένες συναλλαγές) και Κέκροπα (+0,56%, η Εταιρεία δεν έχει πάρει καθαρογραμμένη, ακόμα, την τελευταία δικαστική απόφαση), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Yalco (+19,73%) και Έλτον (+5,68%, με αυξημένες συναλλαγές), πέντε οι ανοδικές για την Γενική Εμπορίου (+5,32%), ενώ μετά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Τρ. Αττικής θα φανεί αν έχει νόημα το σημερινό +30%, στον απόηχο της τιτλοποίησης “Ωμέγα”.
Σε υψηλά 139 μηνών η Reds (+3,75%), τα αποτελέσματα επανέφεραν τους αγοραστές σε AVE (+6,92%) και Medicon (+5,10%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε CPI (+7,83%), Μινέρβα (+6%) και Λανακάμ (+5,71%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/4 για την Byte (+5,88%), νέα υψηλά 80 μηνών για τον Άβακα (+7,69%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+2,05%).
Επιστροφή αγοραστών σε Ελγέκα (+12,01%), Unibios (+5,65%), Revoil (+3,79%) και Ικτίνο (+1,09%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Αλουμύλ (+7,51%) και Κορδέλλου (+8,33%), αύξησε συναλλαγές η ΞΥΛΚ (-9,02%), παρουσία πωλητή σε Επίλεκτο (-6%), Lavipharm (-6,79%), Autohellas (-1,27%), Centric (-2,72%), Cenergy (-0,90%), Εβροφάρμα (-1,89%), Ελινόιλ (-2,94%) και Ιντρακόμ (-0,53%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-2,20%), ενώ ανοδική κίνηση με αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκε στην Δομική Κρήτης (+12,17%), καθώς η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους.
Για τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς στις 931 (gap), 949 – 950 και 1013 μονάδες (σχετικά αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα). Αντίθετα, νέο κλείσιμο χαμηλότερα των 908, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 900, 881 (απλός ΚΜΟ 20 ημερών), 869 (ημερήσιο “stop long”), 867 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 846 – 836 μονάδες.
Πρώτο μέλημα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2200 – 2240 μονάδων (gap), προκείμενου οι αγοραστές να βάλουν σαν επόμενο στόχο τις 2366 – 2371 μονάδες.
Όμως αν χαθεί η πρώτη στήριξη στις 2185, δεν μπορεί να αποκλειστεί πισωγύρισμα προς τις 2101 (ημερήσιο “stop long”), 2092 (εκθετικός ΚΜΟ 20 ημερών) και 2046 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Περιμένουμε η αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα των 900 μονάδων, με διατήρηση των επιλεκτικών τοποθετήσεων”, αναφέρει η Euroxx Sec.
“Η Αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα υψηλά 14 μηνών. Περιμένουμε μειωμένους όγκους ενόψει των εορτών του Πάσχα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Η νέα θετική αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όσον αναφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν λειτούργησε ως νέος θετικός καταλύτης στο Χ.Α. Η Μυτιληναίος ανακοινώνει τα μεγέθη του 1ου τριμήνου. Οι 900 μονάδες συνιστούν τι εγγύτερο όριο στήριξης του ΓΔ”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 872 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες. Η FED θα ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις της για την νομισματική πολιτική και οι Apple και Facebook θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου. Σύμφωνα με την FactSet, το 80% των Εταιρειών του S&P 500, που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα Α΄ τριμήνου, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των Αναλυτών. Τα αποτελέσματα της ΤΕΝΕΡΓ ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), αλλά η εικόνα ήταν καλή λόγω της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €328,1 εκατ. (+9,7% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €194,7 εκατ. (+7% σε ετήσια βάση), χαμηλότερα από τις προβλέψεις και τα καθαρά κέρδη στα €71,8 εκατ. (+39,3%), λίγο υψηλότερα από τις προβλέψεις. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €31,2 εκατ., από εκροές €50,5 εκατ. το 2019, λόγω της αύξησης των λειτουργικών ταμειακών ροών στα €136,6 εκατ. (+€17,5 εκατ.) και της μείωσης των επενδύσεων στα €105,3 εκατ. (-€64,3 εκατ.). Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €103 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €613 εκατ. το 2020, κυρίως λόγω της πώλησης του Αιολικού Πάρκου ‘Mountain Air’ στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Merit Sec.
“Αυξημένη κατά 12,1%, στα 198,8 εκατ. ευρώ ήταν η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της Τέρνα Ενεργειακής, η οποία συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο, με στόχο τα 3000 MW την επόμενη 5ετια, από 1800MW (σε λειτουργία και υπό κατασκευή) σήμερα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καθαρή δανειακή της θέση ανήλθε σε 613 εκατ. ευρώ, διατηρώντας την αναλογία καθαρός δανεισμός / EBITDA στο 3,1, ήτοι αρκετά χαμηλά για τον κλάδο. Στο εξωτερικό, η 10ετης απόδοση των ΗΠΑ σκαρφάλωσε εκ νέου στο1,64%, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της FED”, τονίζει η Leon Depolas Sec.
Η διπλή αναβάθμιση της Standard & Poor’s στο Ελληνικό αξιόχρεο σε “BB” και σήμερα στις Ελληνικές Τράπεζες, αποτέλεσε και τον καταλύτη που χρειαζόταν η Αγορά για την υπέρβαση των 900 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.
Το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από το ενδιαφέρον για την Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, τα νέα από την γ.σ. του Ελλάκτωρα, αλλά και το ευρύτερο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, συνέβαλλαν στην συντήρηση του momentum της Αγοράς.
Τεχνικά, η υπέρβαση των 900 μονάδων αποτελεί θετική εξέλιξη, με τον Γενικό Δείκτη να “βλέπει” σε πρώτη φάση τις 925 και εν συνεχεία 950 μονάδες.
Το ανοδικό κανάλι που κινείται η Αγορά διατηρείται ανέπαφο, με το κάτω εύρος του να ενισχύεται και τασικά από τους ΚΜΟ των 30 ημερών στις 875 μονάδες. Οι ταλαντωτές παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, με εμφανείς αρνητικές αποκλίσεις, παρόλα αυτά η τεχνική εικόνα κρατάει τους αγοραστές “εντός του παιχνιδιού”.
Παρόμοια εικόνα και αυτή του δείκτη Τραπεζών, με την κύρια στήριξη να εντοπίζεται στην συμβολή του κάτω εύρους της πλαγιοανοδικής γραμμής τάσης με τους ΚΜΟ των 30 ημερών, δηλαδή τις 570 μονάδες. Αντιστάσεις παραμένουν οι 615 - 620 μονάδες, ενώ την κρισιμότερη αντίσταση του κλαδικού δείκτη αποτελούν οι 655 μονάδες (61,8% Fibonacci Retracement της πτώσης 11/19 - 10/20).
“Σήμερα το βράδυ λαμβάνει μέρος η συνεδρίαση της Fed, ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, για τους Τεχνολογικούς Γίγαντες της Wall Street. Η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή από 30/4 έως και 4/5, αποτιμώντας τις όποιες χρηματιστηριακές εξελίξεις μετά το πέρας του πενθημέρου”, υπενθυμίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα των δεικτών στο NYSE.
Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.
Ελεγχόμενες πιέσεις στον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερες στο Ασήμι, προς τα $54400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2690 ανηφορίζει το Ethereum.
Πρόστιμα στις Bank of America Merrill Lynch, Crédit Agricole και Credit Suisse ύψους συνολικά 28,5 εκατ. ευρώ, για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ επέβαλε η Κομισιόν και συμμετοχή σε Καρτέλ trading ομολόγων. Στην Deutsche Bank δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε το Καρτέλ στην Κομισιόν.
Αυξημένα κατά 71,3% εκτιμάται πως θα είναι τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Εταιρειών το α’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv IBES.
Κατά 4% διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα $90,6 δισ., σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.
Επέστρεψαν οι αγοραστές στα παράγωγα
Συνεδρίαση επιστροφής των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.665 συμβόλαια).
Στα 7.843 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.052 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 824, 675 για τον Μάιο και 149 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.215) κινήθηκε μεταξύ 2.175 και 2.215 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.400 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.781), Alpha Bank (20.546), ΔΕΗ (921), Εθνική (10.080), ΓΕΚ (153), Cenergy (475), ΟΤΕ (217), Ιντρακόμ (112), Motor Oil (134), Ελλάκτωρα (230), Τρ. Αττικής (879), Lamda Development (234), ΑΔΜΗΕ (218), Jumbo (344), ΟΠΑΠ (755).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 73.647, MIG 44.615, Alpha Bank 132.480, Πειραιώς 202.557, ΔΕΗ 20.661, Εθνική 49.496, ΓΕΚ 11.636.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,80% | 2021-02-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,36% | 2021-03-01 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,15% | 2021-03-22 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.332.316 τεμ., (από 44.432.316 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.702.932 τεμ. (1.714.563), Eurobank 36.854.772 τεμ. (37.055.518), ΟΠΑΠ 1.472.272 τεμ. (1.472.272), Εθνική 10.643.067 τεμ. (10.643.067), Πειραιώς 1.589.743 τεμ. (1.589.912).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.