Σε νέα υψηλά η Νέα Υόρκη, μεικτές τάσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.
Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνέχεια στην άνοδο με «καύσιμα» την αναβάθμιση-έκπληξη από την Standard & Poor's και την υπερκάλυψη της αμκ της Πειραιώς, με ισχυρή παρουσία ονομάτων όπως των BlackRock, Fidelity, Bain Capital αλλά και Norges Bank.
Αλλη μία συνεδρίαση με τζίρο στα 80 εκατ. ευρώ (και συναλλαγές 41 εκατ. μτχ.), με ευρεία διασπορά ενδιαφέροντος, ρευστότητας και υψηλότερων τιμών για εισηγμένες/μετοχές τόσο του FTSE25 όσο και του FTMidCap αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.
Στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά κυρίως των επιχειρηματικών κινήσεων, των εξελίξεων σε διάφορα μέτωπα, κλάδους και τομείς δραστηριότητας που έχουν προσδώσει δυναμική στην αγορά.
Πλήρης η ειδησεογραφία, και σήμερα, με το deal Chipita-Mondelez να ξεχωρίζει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου. Ακόμη μία μεγάλη συμφωνία σε έναν (ευρύτερο) κλάδο όπου -ήδη- το CVC Capital έχει ισχυρή παρουσία (μέσω της Vivartia). Συμφωνίες, που προφανώς θα επισπεύσουν και άλλες στον (ευρύτερο) κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής κ.λπ., κάτι που αναπόφευκτα θα έχει και χρηματιστηριακό αποτύπωμα. Είτε άμεσο είτε έμμεσο.
Η Viohalco προχωρά το placement στην ElvalHalcor (AXIA και Euroxx έχουν αναλάβει την διαδικασία), με συνακόλουθη την ένταξη της εισηγμένης στον δείκτη FTSE25. Για τον Ομιλο, ακολουθεί η εισαγωγή στο ΧΑΑ
της Noval ΑΕΕΑΠ (της δεύτερης μεγαλύτερης του κλάδου), ενώ συνέργειες «κυοφορούνται» και για τη Cenergy.
Η Eurobank, αφορμής δοθείσης, βγαίνει στις αγορές με «προτιμώμενο ομόλογο», για να αντλήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ, προφανές πως η ολοκλήρωση της αμκ της Πειραιώς σε συνδυασμό με την αναβάθμιση από την S&P και την προσδοκία της Moody's (21 Μαΐου) θα ακολουθήσουν και οι Εθνική, Alpha Bank με εργαλεία άντλησης κεφαλαίων από τα funds.
Ποια ελληνικά ομόλογα ευνοούνται από την ενέργεια της S&P σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης και κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι η Αθήνα, που μετά το Πάσχα θα επιδιώξει να (ξανα)βγεί με (κάποιου είδους) κρατικό ομόλογο.
Συν τω χρόνω, στον δρόμο της Mytilineos -με την έκδοση «πράσινου ομολόγου»- θα ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι, με τουλάχιστον δύο να έχουν στα σκαριά ανάλογο σχεδιασμό.
Τι σηματοδοτούν αυτά (και άλλα περισσότερα), τι σηματοδοτεί το placement της ElvalHalcor -όπως αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης- το προφανές, την ένταση της κινητικότητας στο εγχώριο επιχειρείν, παράλληλα με την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σηματοδοτούν την προσπάθεια επαναφοράς προς μία κανονικότητα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έχει ως προπομπό το χρηματιστήριό μας. Ως μηχανισμός προεξόφλησης, όλα αυτά αποτυπώνονται ήδη, με διάχυτη την εκτίμηση πως τα 60 δισ. plus της χρηματιστηριακής αξίας, συνολικά των εισηγμένων, έχουν το περιθώριο μεγέθυνσης.
Μικρότερης ή μεγαλύτερης εξαρτάται από τα ιδιοχαρακτηριστικά της κάθε εισηγμένης ξεχωριστά.
Στις 913,12 μονάδες ο ΓΔ, αλλά πρωτίστως εστιάζουμε στην κάθε εταιρεία, που σε όρους αποτίμησης μπορεί να... αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες μονάδες.