Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρονται για... stock picking

Με μικρά περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης η εγχώρια αγορά απουσία συναλλαγών και με έντονο προβληματισμό για ελληνοτουρκικά και πανδημία. Σε ποιους τίτλους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε blue chips και «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρονται για... stock picking

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με θετικό πρόσημο, για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Εστω και έτσι, έστω και υπό το βάρος των παθογενειών της αγοράς, κόντρα στην ένταση που επικράτησε στα δύο, πολύ καίρια, μέτωπα: "ελληνο-τουρκικά" και "κορωνοϊός", βασικοί δείκτες και συγκεκριμένες μετοχές ανάκτησαν μέρος των πρότερων απωλειών τους.

Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης του ΧΑ, των 640 μονάδων, με το σύνολο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, πολύ δε περισσότερο της Νέας Υόρκης, αλλά έστω και έτσι.

Στις 634,37 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης, με θετική μεταβολή 2,76% (και 6,93% σε διάστημα 3μηνου), στις 1.524,12 ο FTSE25, επίσης με συν 2,86 % (και 7,32%), στις 317 ο Δείκτης Τραπεζών, με αντίδραση 6,17% (και 16,20%).

Αυτά με αξία συναλλαγών κάτω των 30 εκατ. ευρώ -έναντι των 36 εκατ. της πρώτης εβδομάδος του Αυγούστου και το μεγαλύτερο μερίδιο στις συνήθεις του δείκτη και ένα μικρό (αλλά ενισχυμένο σε σχέση με τον Ιούνιο, Μάιο) σε επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας (Δντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) "...τα ξένα χαρτοφυλάκια που είχαν καταγράψει- ήδη από τον Ιούλιο- εκροές 66 εκατ. συνεχίζουν και τον Ιούνιο. Με επιθετικές πωλήσεις, ιδιαίτερα τραπεζικών μετοχών αγνοώντας την ανακοίνωση μεγεθών 6μηνου, προεξοφλώντας πως το πρόβλημα των NPLs θα οξυνθεί, παρά τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις που προσφέρονται στους δανειολήπτες...".

Το τραπεζικό είναι και θα παραμένει το μείζον πρόβλημα για τους ξένους, τα funds από κοινού με ζητήματα αξιοπιστίας αλλά και ελλείψει μέτρων προσέλκυσης νέων κεφαλαίων, εταιρειών προς εισαγωγή.

Αυτά (αλλά όχι μόνο), προσφάτως και η "γεωπολιτική" παράμετρος με αφορμή την αναθεωρητική πολιτική και ενέργειες της Αγκυρας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον, με την πλειονότητα των funds να απέχουν, να επιφυλάσσονται, να διστάζουν.

Προσδοκίες για θεαματική αλλαγή της στάσης traders και επενδυτών για την προσεχή εβδομάδα δεν καλλιεργούνται, ζήτημα είναι εάν οι συναλλαγές αυξηθούν στα 40 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές θα συμβάλλει, σε κάποιο βαθμό, στις κινήσεις πωλητών vs αγοραστών, την ώρα που με τον S&P500 3.372,06 υπολείπεται κατά μόλις 14 μονάδες από την καταγραφή ενός νέου "ιστορικού υψηλού" (σε κλείσιμο συνεδρίασης).

Για το ΧΑ, τις εισηγμένες -κυρίως όμως τους 8-12 ομίλους πυλώνες της αγοράς, της οικονομίας- σημαντικά θα βαρύνει η συνέχεια όσον αφορά στην εξάπλωση της πανδημίας. Σε κατάσταση συναγερμού η πολιτεία, με την έξαρση να απειλεί με βαθύτερη ύφεση την οικονομία, με συνέπεια να είναι κοντά η ενεργοποίηση ακόμη ενός πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, νοικοκυριών. Αποτέλεσμα αυτών η αναζήτηση εργαλείων προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια/ρευστότητα φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο μίας νέας έκδοσης κρατικού ομολόγου. Με πρωτογενές έλλειμμα 8,199 δισ. (Ιαν-Ιούλ.) έναντι στόχου 1,166 δισ. (αναθεωρημένος προϋπολογισμός), μείωση δημοσίων εσόδων κατά 17,7% (Ιούλιος) το υπ. Οικονομικών έχει στη διάθεση του 33,7 δισ. ενώ έχουν αντληθεί περί τα 5 δισ. από τις αγορές, άλλα 2,5 δισ. μέσω εντόκων και 700 εκατ. από την επιστροφή τόκων (από τα ελληνικά ομόλογα, που διακρατούν οι ευρωπαίοι).

Από αυτή την άποψη αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων περιμένουν μία ανάλογη αμυντική συνέχεια στο χρηματιστήριο, τουλάχιστον για τις συνεδριάσεις του Αυγούστου. Εντεκα συνολικά, με λήξη Συμβολαίων στην αγορά Παραγώγων την Παρασκευή (21 Αυγούστου), με την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων (στην αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων) στα 7,191 δισ. να μην ξεπερνά καν το 1/6 της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων οι εγχώριοι θεσμικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την κατάσταση. Είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές, αν και συνήθως 4-5 ισχυρά Α/Κ είναι πωλητές κάθε φορά, που βγαίνει μία ισχνή αντίδραση στο ΧΑ.
Νομοτελειακά και την προσεχή εβδομάδα οι επιλεκτικές κινήσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο.

Ηδη, τις προηγούμενες δύο τα "ισχυρά χέρια" μέσω Coca Cola και ΟΤΕ πέτυχαν να γράψουν θετική απόδοση,
με την πρώτη στα 23,30 (υπεραπέδωσε την εβδομάδα 3-7/8) τον δε Οργανισμό στα 13,62 (με 5,91% την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα συνεχίστηκε το stock picking σε blue chips (ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos) τακτική που θα συνεχιστεί και από αύριο.

Με long τάση, μετά την συνεδρίαση της Παρσκευής: ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΟΗ, Fourlis, Viohalco μένει να δούμε εάν θα έχει συνέχεια ή κατά πόσον θα ακολουθήσουν μετοχές για τις οποίες διαμορφώνεται ζώνη στήριξης: ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, TITANC.

Και στη μεσαία κατηγορία, με τον FTMidCap στις 839,15 μονάδες, βραχυπρόθεσμα long τάση δημιουργείται για τίτλους των Cenergy, Avax, Intrakat, Quest, Profile, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή.

Πέραν των μετοχών βασικών δεικτών FTSE, τάση έχουν Intralot, Ιλυδα, Qual, Performance, ElvalHalcor, Ευρ. Πίστη κ.α που μπορεί να τις φέρει υψηλότερα.

Οσον αφορά στο ΧΠΑ, καθώς την Παρασκευή είναι η λήξη της απλής σειράς η κινητικότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ανάλογη με αυτήν στην υποκείμενη αγορά. Μικρό premium για τις 2 σειρές αλλά με ελάχιστα ΣΜΕ: μόλις 226 για τον τρέχοντα και 44 ( ! ) για τον επόμενο μήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v