Δεύτερη, σερί, ημέρα με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, γεγονός που δεν εμπόδισε τους
long να κερδίσουν λίγους πόντους, μειώνοντας στο όριο τις απώλειες που "έγραφαν" σε διάστημα εβδομάδος.
Ουσιαστικά, ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη σε συσσώρευση διαρκείας, πλησιάζοντας-πλέον- τους έξη μήνες "εγκλωβισμού" μεταξύ 600-680 μονάδων. Περίοδος, που στα κύρια χρηματιστήρια καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά (S&P 500), πολυετή υψηλά (DAX) με το δικό μας να εμφανίζει την χειρότερη επίδοση. Τόσο γενικά (ΓΔ), όσο ειδικότερα (ΔΤΡ).
Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε μάλλον εξισορροπητική διαδικασία, με τα συμβόλαια του S&P500 να "δείχνουν" έως και 1,04% υψηλότερα, το διάστημα που παρουσίασε το -συγκριτικά πάντα- μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν το τελευταίο 15λεπτο.
Από τις 627,40 μονάδες το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με μόλις λίγα λεπτά να απαιτούνται για την επιβεβαίωση της (ημερήσιας) στήριξης, με χαμηλό στις 626,54 για να ακολουθήσει μία αργόσυρτη και χαμηλού κόστους ανοδική διόρθωση, που εντάθηκε προς το τέλος. Αποτέλεσμα, το "κλείσιμο" του ΓΔ στις 634,97 μονάδες, πολύ κοντά στο τοπικό υψηλό (635,41) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης των 640 στην αυριανή συνεδρίαση. Θα φανεί, ανάλογα και με το πως θα εξελιχθεί η συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη.
Στις 1.527,85 μονάδες ο FTSE25, στις 318,53 ο Τραπεζικός. Μεγαλύτερη απόδοση, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση περιορίζοντας στο 0,43% τις εβδομαδιαίες απώλειες.
Με έναν τόνο χαμηλότερα τις εξελίξεις στα "ελληνο-τουρκικά", αλλά τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται (όπως, σχεδόν, στο σύνολο των χωρών) ήρθαν και τα νεότερα από το οικονομικό μέτωπο (πρωτογενές έλλειμμα 8,19 δισ.) για να συμπληρωθεί η εικόνα.
Μέρος της ευρύτερης, που "βλέπει" τον ESM και τον SSM να θεωρούν μη προσδιορίσιμη την έκταση/βάθος της ύφεσης, συνακόλουθα των πρόσθετων προβλημάτων, που θα επιβαρύνουν το ευρωπαϊκό banking.
Το αναφέρω αυτό, αφ' ενός γιατί θεωρώ βέβαιο πως το Βερολίνο θα υποχρεωθεί να επισπεύσει την διαδικασία ενεργοποίησης του Ταμείου Ανασυγκρότησης αφ' ετέρου επειδή η ΕΚΤ θα συνεξετάσει στη συνεδρίαση της 10 Σεπτεμβρίου λύσεις αδιανόητες στην προ Covid 19. Από αυτή την άποψη θεωρώ, πως έστω έμμεσα θα υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία. Μάλιστα προ ολίγου γινόταν γνωστό, πως το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει τους φορείς αεροδρομίων της χώρας, Fraport, με ότι αυτό καταδεικνύει για την σοβαρότητα της κατάστασης.
Στα της αγοράς πάλι, αυξημένες- συγκριτικά πάντα- συναλλαγές για μετοχές των ΟΤΕ, Lamda Development, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, TITAN, ΟΛΠ στην πλειονότητα τους με θετικό πρόσημο.
Με φυσιολογική διόρθωση η Coca Cola στα 23,58 (-1,26%), ταλαιπωρίας συνέχεια για τη ΜΟΗ στα 11,10 (-0,27%) αλλά με διαφαινόμενο σχηματισμό βάσης σε αυτά τα επίπεδα. Χωρίς μεταβολή για την Τέρνα Ενεργειακή, αφού μαζεύτηκε όλη η προσφορά έως τα 11,32 ευρώ και να κλείσει στα υψηλά ημέρας των 11,68 ευρώ. Σταθερός, στα 16 ευρώ ο τίτλος του ΟΛΠ.
Με μεγαλύτερη ή μικρότερη θετική απόδοση όλες οι άλλες, με την αγορά να μην εκτίθεται ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο αλλαγών στην σύνθεση/βαρύτητα των δεικτών MSCI. Κοινή εκτίμηση, πως το βράδυ δεν θα πρέπει να αναμένονται μεταβολές με προσθήκη ή αφαίρεση εταιρείας ή αλλαγή του συντελεστή στάθμισης του MSCI.gr.
Στα 0,4041 η μετοχή της Eurobank, με 5,70% σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό, στα 1,1425 η ΕΤΕ, στα 0,516 η Alpha Bank και στα 1,17 η Πειραιώς.
Με αγοραστές σε Mytilineos, στα 8,10 που ήταν και υψηλό ημέρας, σε Lamda Development, στα 5,80 με τα 5,85 υψηλό ημέρας, σε ΟΤΕ, στα 13,30 με τα 13,38 υψηλό ημέρας. Στα 1,159 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 3,87 η ΔΕΗ και στα 6,17 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στο ικανοποιητικό 2,7/1 με 65 μετοχές στο "πράσινο" και μεγαλύτερη απόδοση (πέραν όσων προαναφέρονται) για αρκετές της μεσαίας- χαμηλότερης. Ενδεικτικά, Lavipharm, Κέκροψ, Κορδέλου, Flexopack, Qual, Profile, Lykos, Avax όλες με απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.