ΧΑ: Οι long αγορές και τα σενάρια για τη συνεδρίαση

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς καλούνται να «δουν» και οι εγχώριοι επενδυτές. Το όριο των 600 μονάδων, τα κρίσιμα δεδομένα για τις τράπεζες και οι μετοχές που μπορούν να δώσουν κίνηση υψηλότερα.

ΧΑ: Οι long αγορές και τα σενάρια για τη συνεδρίαση

Δεύτερη, χρηματιστηριακά, εβδομάδα και στις αγορές αποτυπώνεται η προσεκτική προσπάθεια κοινωνιών, οικονομιών να επανέλθουν σε έναν ρυθμό στοιχειώδους κανονικότητας.

Ηδη την προηγούμενη, αυτές οι προσεκτικές κινήσεις είχαν αποτέλεσμα και σε χρηματιστηριακούς δείκτες, αποδόσεις ομολόγων, τιμές πετρελαίου, πρώτων υλών, ναύλων κ.λπ.

Σε long τάση οι κύριοι δείκτες, από Νέα Υόρκη σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο, με το ΧΑ να κάνει ένα πρώτο δειλό βήμα.

Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας οι τάσεις ήταν μεικτές, στη Wall τα futures ελαφρώς ανοδικά, με τον VIX να συνεχίζει χαμηλότερα, στις 27,98 μονάδες.

Και στην Ευρώπη, οι αγορές «άνοιξαν» ανοδικά, με τον DAX στις 10.950, τον CAC στις 4.558 και τον ΜΙΒ στις 17.613 μονάδες, με τη μεγαλύτερη αντίδραση.

Αυτή την εβδομάδα θα φανεί κατά πόσον το μέχρι τώρα ικανοποιητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει συνέχεια.

Κατ' αρχάς, οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση θέλουν να παραμείνουν μακριά κι... αγαπημένοι από τον ESM, όπως σημειώνει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει (ΣΚΑΪ) πως δεν χρειάζεται να προσφύγει η χώρα στον ESM με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως από 2-3 δεδομένα θα κριθεί το αν θα επιτευχθεί η εύλογη προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει αυτή την ωφέλιμη απόσταση από τον Μηχανισμό. Το ένα είναι ο τουρισμός, μέτωπο όπου θα κριθούν πολλά και με τον Παναγιώτη Υφαντή να μας αναλύει το πώς έχει η κατάσταση, με επίκεντρο το σταδιακό «άνοιγμα» των αερομεταφορών.

Μία πρώτη προεξόφληση επιχειρήθηκε να γίνει με άμεσο «εμπλεκόμενο» την Aegean.  Στα 4,45 ευρώ η μετοχή, με την εισηγμένη να θεωρείται, και δικαιολογημένα, σηματωρός του τουριστικού παράγοντα. Δευτερευόντως η Autohellas, με τη μετοχή στα 4,10 ευρώ. 

Ενα δεύτερο είναι το τραπεζικό, με τον ΔΤΡ στις 309,45 μονάδες, σταθερά σε discount έναντι αγοράς και blue chips. Αμεσης προτεραιότητας η ενεργοποίηση ενός προγράμματος δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή μίας ανάλογης ελάφρυνσης των ισολογισμών των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς.

Η λύση της bad bank και ρεαλιστική είναι και τεκμηριωμένη και ένα σημαντικό μέρος -έως 40 δισ. NPLs- μπορεί να αναλάβει. Θα αποστείλει η Αθήνα το τελικό σχέδιο, θα το εξετάσει η Φρανκφούρτη και εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για -επιτέλους- μία αρχή. Ο δρόμος θέλει και τις εκατέρωθεν προσπάθειες και τον χρόνο του, με γεγονός τη μέχρι τώρα (υπο)στήριξη της ΕΚΤ/Λαγκάρντ στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.

Παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, τη στάση traders και επενδυτών, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με το τριήμερο Δευτέρας-Τετάρτης να αναμένεται πως θα έχει τουλάχιστον μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με εκροές-εισροές σε συγκεκριμένους τίτλους.
ΤΙΤΑΝ και Mytilineos είναι δύο... αντικρουόμενοι σηματωροί για τις δύο πλευρές, με τον πρώτο στα 11,62 ευρώ να έχει διορθώσει 6,89% σε διάστημα εβδομάδας και τον δεύτερο, στα 7,06 ευρώ, να έχει αντιδράσει 8,45% σε εβδομαδιαίο.

Πιθανότατη η συνέχιση των επιλεκτικών κινήσεων, σε συνέχεια του stock picking της προηγούμενης εβδομάδας. Με τα οικονομικά αποτελέσματα να προσφέρουν ένα μέτρο σύγκρισης. ΤΙΤΑΝ και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν τα μεγέθη πρώτου τριμήνου την Τετάρτη και μία μέρα, αργότερα ο ΟΤΕ. Με απώλειες η μετοχή του Οργανισμού, στα 11,42 ευρώ κατά 6,01% χαμηλότερα, έχει κάνει τη διόρθωσή της. Ετσι ώστε ανάλογα με τα μεγέθη Q1/20 να επιχειρηθεί η εκ νέου υπέρβαση των 12 ευρώ, με την προϋπόθεση πως θα είναι αντάξια αυτών που αναμένουν οι long.

Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο, long τάση έχουν οι Εθνική (1,128 ευρώ), Sarantis (8,49), Mytilineos (7,06), ΟΠΑΠ (7,950), ΕΛΠΕ (5,83), ΑΔΜΗΕ (2,70) και Quest (8), ΚΡΙ ΚΡΙ (4,98), Entersoft (7 ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v