Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάσες παίρνει ο Γενικός Δείκτης

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό εκμεταλλεύεται η εγχώρια αγορά, για να ξεφύγει από τη ζώνη των 600 μονάδων. Σε επιλεγμένες μετοχές στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, απουσία συναλλαγών που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

ΧΑ: Ανάσες παίρνει ο Γενικός Δείκτης

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάνω από τις 2.900 ( ! ) εκ νέου τα futures του S&P500, κέρδη 3% για το αμερικανικό αργό και οριακά για να γράψει το... 2 μπροστά ο δείκτης VIX/CBOE.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και στο ΧΑ δίνεται ικανή αφορμή στους traders να επιχειρήσουν μία μικρή, έστω, βελτίωση της θέσης συγκεκριμένων εισηγμένων. Στη λογική της επικέντρωσης σε εισηγμένες/μετοχές και λιγότερο σε δείκτες, η διαμόρφωση των οποίων παραμένει στρεβλή, κυρίως της δυσανάλογης βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου.

Με το κεκτημένο των ενθαρρυντικών ενδείξεων από τη χθεσινή συνεδρίαση, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αφενός, γιατί σε συγκεκριμένες μετοχές έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς, αφετέρου, λόγω μίας εμφανούς βελτίωσης του κλίματος σε ένα ικανό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Λίγο πάνω από το όριο των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό σημείο αναφοράς τον χθεσινό «διπλό πυθμένα» στις 595 μονάδες. Και άνω σημείο αναφοράς τις 608-612 μονάδες, όπου και το ζητούμενο -για τους long- «κλείσιμο» σε εβδομαδιαίο.

Συναλλαγές και τζίρος στα απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων και λιγότερα ακόμη και από τον μέσο όρο τριών εβδομάδων, δηλαδή των 58-60 εκατ., ένδειξη πως τα funds παραμένουν εκτός, όπως άλλωστε φάνηκε και στα στοιχεία για τη συμμετοχή των ξένων, τον Απρίλιο, μετρημένοι είναι οι ξένοι (και «ξένοι») παίκτες, με συνέπεια να συνεχίζεται η ανακύκλωση συγκεκριμένης ρευστότητας. Και με μειονέκτημα, για τους long, το γεγονός ότι συγκεκριμένοι διαχειριστές Α/Κ ρευστοποιούν με το που μία μετοχή/θέση τους θα αποδώσει ένα 6%-8%. Ζήτημα που καλό θα ήταν να το βρουν, κάποια στιγμή, μεταξύ τους οι του κλάδου, θυμίζοντας ότι το ενεργητικό των αμοιβαίων χαρτοφυλακίων διαμορφώνεται στα 6,609 δισ.

Στις 312 μονάδες ο ΔΤΡ, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει περιγράψει από νωρίς τα τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής.

Στην περιοχή των 1.460 μονάδων ο FTSE25, με συνδρομή εισηγμένων-σηματωρών. Ξεκινώντας από τη Mytilineos, που δικαιώνοντας απόλυτα τη θετική προσέγγιση επενδυτών και αναλυτών, υπεραποδίδει και με 5,30% επανέρχεται υψηλότερα των 7 ευρώ με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο, μετά τον ΟΤΕ. Σημειωτέον πως ο τζίρος στη μετοχή είναι χωρίς πακέτα, στοιχείο που παραπέμπει σε ενεργοποίηση νέων παικτών.

Με αγοραστές η Jumbo, στα 14,34, επίσης ο ΟΠΑΠ, στα 8,02 , όπως και οι 4 συστημικές τραπεζικές.
Στα 2,586 η μετοχή της ΔΕΗ, στα 4,54 της Aegean, στα 6,71 της ΕΥΔΑΠ, στο 0,812 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 50/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ικανοποιητική μόχλευση σε ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.
Και με μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου (συνεκτιμώντας την εμπορευσιμότητα, αξία συναλλαγών) για τίτλους των Δρομέας, Inform Lykos, ΚΕΚΡΟΨ, IntraKat, Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas, Cenergy, Πλαστικά Θράκης, BriQ, AVAX, MIG, Βιοσώλ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v