Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η πτώση στο ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώνονται οι πωλητές, πιέσεις και σε blue chips. Κέρδη για ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Περιορισμένος ο τζίρος, τα σινιάλα για τον Μάιο.

Τραπεζοβαρής η πτώση στο ΧΑ

Πτώση άνω του 1% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με την τάση να επιδεινώνεται κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, μετά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε: 

Σε αναμονή της ΕΚΤ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πρώτη αντίδραση των traders στην ανακοίνωση της δραματικής υποχώρησης του ΑΕΠ, αρκετά ψύχραιμη.

Από τη μία, οι επενδυτικοί οίκοι, που προεξοφλούν την περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος πανδημίας κατά 500 ή και έως 750 δισ., από την άλλη, η «βουτιά» του 3,8% για την ευρωοικονομία, η μεγαλύτερη από το 1995.

Σύμφωνα με αναλυτές, short vs long ενεργούν ανάλογα στις αγορές, εν μέσω αντικρουόμενων προβλέψεων και ειδήσεων, με τους traders και τους επενδυτές να έχουν αποτιμήσει -στα χαμηλά του Μαρτίου- μέρος του εύρους των ζημιών. Μικρότερο ή μεγαλύτερο θα φανεί στη συνέχεια και καθώς θα συνεκτιμώνται τα αποτελέσματα του εγχειρήματος σταδιακής επαναφοράς, τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Θα διαφέρει, άλλωστε, από χώρα σε χώρα, από οικονομία σε οικονομία.

Συν τω χρόνω, τον Μάιο θα φανεί εάν τα χαμηλά Μαρτίου θα μπορούσε να είναι τα σημεία αναφοράς, οι μακροπρόθεσμες στηρίξεις και για ποιες χώρες/οικονομίες και αγορές ξεχωριστά. Προσώρας η Wall Street δείχνει άξια αναφοράς αντοχή και επιθετικότητα στην τελευταία φάση επαναφοράς της, οι ευρωπαϊκές αγορές λιγότερο και κατά περίπτωση.

Ενδεικτικό το ότι την ώρα που είχε γίνει γνωστή η έκταση της ύφεσης για Γαλλία και Ισπανία, σε ιστορικά μεγέθη μεγαλύτερα του 5%, στα αντίστοιχα χρηματιστήρια οι κύριοι δείκτες CAC και ΙΒΕΧ διόρθωναν 0,10%-0,20%. Σε μία συγκυρία, που λ.χ. η Goldman Sachs θεωρεί αναγκαία για την (υπο)στήριξη των οικονομίων στη Ν. Ευρώπη τη διεύρυνση του ΡΕΡΡ κατά 500 δισ.

Με τα «όπλα» παραπόδα η ΕΚΤ έχει πείσει πλέον τις αγορές πως θα προχωρήσει σε όσες και όποιες δράσεις κριθεί αναγκαίο να υλοποιηθούν.

Από αυτή την άποψη, η αγορά υποδέχθηκε, σχετικά ψύχραιμα, ακόμη μία αρνητική έκθεση, αυτή τη φορά της UBS, δίνοντας περισσότερη προσοχή στα πρακτικά μέτρα (υπο)στήριξης που εκείνη την ώρα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Απαραίτητα, νομίζω, αυτά στην προσπάθεια να ανιχνεύσουμε κατά πόσον τα χαμηλά Μαρτίου θα μπορούσε να είναι ευρύτερες περιοχές στηρίξεων. Και μετά την ανοδική διόρθωση του Απριλίου για το πώς θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον Μάιο.

Στα καθ' ημάς και στα βραχυπρόθεσμα, κατά πάσα πιθανότητα, δοκιμάσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις που είχαν τεθεί εξαρχής για το «κλείσιμο» μηνός.

Στο διάστημα 11:20-11:30 καταγράφηκαν οι χαμηλές τιμές, για τον ΓΔ στις 636,48 μονάδες, για τον ΔΤΡ στις 352,99 και στις 1.544,11 μονάδες για τον FTSE25. Επίπεδα απ' όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αντίδραση της αγοράς, με τον ΓΔ στις 642, τον ΔΤΡ στις 358 και στις 1.558 για τον 25άρη. Στα 6,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, για να πραγματοποιηθούν άλλα 8 εκατ. στη διάρκεια επαναφοράς και συνολικά σχεδόν 21 εκατ. πριν λίγη ώρα (*).

Εκτός από το αρχικό πακέτο, που έγινε στη Eurobank (στο 0,391 ευρώ), άλλαξαν χέρια σε Εθνική (1,20), ΟΠΑΠ (8,06) και Attica Bank (0,22).

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε Eurobank, Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Mytilineos, Πειραιώς, Lamda, Motor Oil και ΔΕΗ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, μικρές οι απώλειες, με την Αlpha Βank στο 0,693, την Εθνική στο 1,2865, τη Eurobank στο 0,3912 και στο 1,275 για την Πειραιώς. Διατήρηση των όποιων κεκτημένων για τον κλάδο, με τον ΔΤΡ να αποδίδει 10,15% σε εβδομαδιαίο και να έχει «γυρίσει» σε οριακά θετικό (1,14%) για τον Απρίλιο. Μετά το καταστροφικό πρώτο τρίμηνο.

Στα 24,10-23,53 ευρώ η μετοχή της Coca Cola διαμορφώνει τάση και με την αγορά σε αναμονή των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου την προσεχή Πέμπτη, ημέρα που ανακοινώνει και η Mytilineos, με τον τίτλο στα 7,135-7,025 ευρώ.

Στα 12,14 με λίγο περισσότερες πωλήσεις ο ΟΤΕ, στα 8,175 με μικρή υπερίσχυση των αγοραστών ο ΟΠΑΠ.
Από τις μετοχές του δείκτη, η Aegean στα 6,10-5,80 με μόνο ένα 5λεπτο σε αρνητικό έδαφος, όπου και έγιναν σημαντικές συναλλαγές, η ΕΥΔΑΠ στα 6,71-6,57 ευρώ, η Lamda στα 6,10-5,90, η Jumbo στα 14,48-13,99 ευρώ.

Στις 44/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών και με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για Ιντεάλ, ΚΡΕΚΑ, ΣΙΔΜΑ, Ξυλεμπορία, Ευρωπαϊκή Πίστη, Παπουτσάνης κ.α. Οι δύο τελευταίες μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

(*) στις 14:15

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v