Ο Dow Jones χθες συμπλήρωσε την 4η διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση, επιστρέφοντας πάνω από τις 24.100 μονάδες και σήμερα δείχνει να διεκδικεί την 5η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση και αυτό αποτέλεσε θετικό σήμα για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, που συνέχισαν τον θετικό τους βηματισμό, περιμένοντας τις αποφάσεις και τις περαιτέρω κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, “Fed και ECB, έχουν διοχετεύσει τεράστιες ποσότητες ρευστότητας στο σύστημα, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να καθησυχάσουν τις αγορές, ενώ από κοντά ακολουθούν BoE και BoJ. Ο ισολογισμός της Fed έχει φθάσει τα $5,91 τρισ. και δεν αποκλείεται να φθάσει τα $9 τρισ. μέχρι το τέλος του 2020, όπως υποστήριξαν πρόσφατα πρώην στελέχη της τράπεζας, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ έχει δεσμευτεί για απεριόριστες αγορές, ακόμη και ‘junk’, κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ενώ ο ισολογισμός της ECB ξεπέρασε τα 5 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία”.
Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και δεν ήταν εκτός πραγματικότητας η πρόσφατη έκθεση της BofA με τίτλο “The Fed can’t print gold.” που έδινε σε 18μηνο ορίζοντα τιμή – στόχο για τον χρυσό, στις $3.000 η ουγκιά.
Την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολούθησε και το Χ.Α., παίρνοντας βοήθειες από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, συνεπικουρούμενες από ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και TITC.
Παρά την σχετική ενίσχυση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, ο καθαρός τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, σαφέστατη ένδειξη ότι στο Χ.Α. ανακυκλώνεται η ίδια ρευστότητα.
Από την άλλη, αργά αλλά σταθερά οι λίγοι αγοραστές δείχνουν να κερδίζουν έδαφος και να “αγοράζουν χρόνο”, απομακρύνοντας τον γενικό δείκτη από την αποφασιστική στήριξη των 600 μονάδων και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών από το όριο – στήριξη των 300 μονάδων.
Παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα της ζώνης 650 – 680, προκειμένου να μπουν σε δεύτερες σκέψεις όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός αγοράς, με πιστωτικά υπόλοιπα, ή αυξημένη ρευστότητα.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 6/3 (684,74 μονάδες).
Νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να περιορίζεται στο 2,157%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Eurobank (+5,37%), ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι Alpha Bank (+5,25%), Εθνική (+6,66%) και Πειραιώς (+1,46%), με όλους τους παραπάνω τίτλους, πλην Πειραιώς, να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας και αυτό είναι μία πρώτη θετική ένδειξη για την συνέχεια.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την σχετική βελτίωση της δραματικής, τεχνικά, εικόνας, η μετοχή της Alpha Bank θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,74 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,435 ευρώ, της Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ και της Πειραιώς κλείσιμο υψηλότερα των 1,50 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 349,76 μονάδες (+5,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 349,65 (+5,03%), μέσω των δημοπρασιών σημείωσε νεότερα υψηλά στις 350,66 (+5,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 349,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,12%.
Για τον εν λόγω δείκτη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 350 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 386 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 303 μονάδες.
Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, αλλά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,22%), ΔΕΗ (-1,48%), ΛΑΜΔΑ (-2,24%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,07%).
Δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του Ελλάκτωρα (-0,11%), ενώ συμπλήρωσε και 34 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ.
Χρειάζεται προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 0,90 ευρώ θα δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,03 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 0,86 και 0,77 ευρώ.
“Ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της TITC (+2,69%), αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 13,22 ευρώ (+4,59%). Το ημερήσιο “stop long” στα 11,00 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,40 – 13,70 και 14,10 ευρώ. Ο τίτλος παίρνει βοήθειες και από τις αγορές ιδίων.
Η εμμονή του τζίρου στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, δεν δείχνει να ευνοεί την μετοχή της ΕΧΑΕ (+1,74%), που φαίνεται ιδιαίτερα διστακτική μπροστά στην πρώτη αντίσταση των 3,50 ευρώ (σημερινό κλείσιμο). Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 3,80 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 3,13 και 3,075 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (-3,24%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Μαθιό (-10,04%), Κτήμα Λαζαρίδη (-9,76%), Ιντερτέκ (-4,15%), Έλτον (-3,55%), Autohellas (-2,08%) και Frigoglass (-4,73%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε ΑΝΕΚ (+4,55%), Ευρ. Πίστη (+3%), AS Company (+1%) και Intralot (+3,03%).
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MLS (+7,16%), Αλουμύλ (+3,64%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Cenergy (+1,56%), δύο για Ιντεάλ (+7,84%) και Quest (+2,08%), ενώ αυξημένη προσοχή ίσως χρειάζεται η Ίνεργουντ (+9,30%) αν ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις, ενώ συνεχίζει να ανεβάζει όγκους.
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 628 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 650 και 680 – 688 μονάδες. Ανοδική διαφυγή θα επιφέρει προβληματισμό στις τάξεις όσων συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι “το ‘ραντεβού’ με τις 582 μονάδες δεν ματαιώθηκε, απλά αναβλήθηκε”. Το ημερήσιο “stop long” στις 588 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στις 1533 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1545 – 1548 και 1600 – 1605 και η πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 1413 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Πρώτο σημείο στήριξης οι 601 μονάδες (ΚΜΟ 20) και αντίστασης οι 640. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, με το άρθρο 115 ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ποσοστού των μετοχών του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από το 51%. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική State Grid ελέγχει το 24% και επομένως έχει το δικαίωμα πρώτης προσφοράς στην πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, είχε συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους μετόχους ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ότι σε περίπτωση που οι τελευταίοι διαθέσουν πακέτο μετοχών, η κινεζική πλευρά έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση τον όρο αν ένας τρίτος επενδυτής δώσει προσφορά και η State Grid κάνει την ίδια ακριβώς πρόταση, τότε το ποσοστό αυτό περνά στους Κινέζους”, σημειώνει η Merit Sec.
“Οι αγοραστικές διαθέσεις παραμένουν, ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη πορεία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ρίσκο επανεμφάνισης των περιοριστικών μέτρων. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε αμυντική επενδυτική στρατηγική και υπενθυμίζουμε ότι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζουμε στην περιοχή των 650 με 680 μονάδων. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καταναλωτική εμπιστοσύνη και εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, ενώ αποτελέσματα 1ου τριμήνου αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ η Google (μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς)”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
Με τη φράση του Winston Churchill, “This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”, ξεκινά τον σημερινό του σχολιασμό ο Δημήτρης Τζάνας.
Πιο συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 1942, μετά από μια επιτυχία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου εναντίον των Γερμανών, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε προειδοποιήσει ότι “δεν είναι ούτε το τέλος, ούτε καν η αρχή του τέλους, αλλά ενδεχομένως το τέλος της αρχής”. Και δικαιώθηκε αφού χρειάστηκαν άλλα τρία σχεδόν χρόνια για την οριστική επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα. Αυτά μνημονεύει ο Bill Gates (Economist, 24/4/2020) για να προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος κατά του covid-19 θα απαιτήσει αρκετό ακόμη χρόνο, μέχρι την τελική νίκη, που εκτιμά ότι θα επέλθει όταν υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο, εξέλιξη που ελπίζει ότι θα συμβεί περί το 2ο εξάμηνο του 2021!
Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή αναγγελία από τον Πρωθυπουργό του οδικού χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είναι ασφαλώς θετική εξέλιξη, καθώς η ελληνική κοινωνία βιώνει εδώ και αρκετές εβδομάδες την παύση του μεγαλύτερου μέρους των λειτουργιών της.
Ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να είναι μια δύσκολη και αργή διαδικασία, καθώς συνυφαίνεται με τρείς παράγοντες: πρώτον τη σταδιακή ενσωμάτωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην κανονικότητα, όπως θα προσδιοριστεί από την κυβέρνηση, δεύτερον τη σταδιακή απομάκρυνση του φόβου και της αρνητικής ψυχολογίας των πολιτών, σε σχέση με την επάνοδό τους στην κανονικότητα και τρίτον τις αρνητικές επιπτώσεις της έντονης ύφεσης στην αγοραστική δύναμη εκτεταμένων κοινωνικών στρωμάτων. Έτσι, η διαδικασία της “από ελικοπτέρου καταβολής χρημάτων” σε μεγάλο μέρος πληττόμενων εργαζομένων (επίδομα 800 ευρώ) και επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή για 100 χιλ. επιχειρήσεις) που είναι ήδη σε εξέλιξη, είναι πιθανό να συνεχιστεί και μετά το Μάιο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα κρατικά αποθεματικά (μαξιλάρι) ύψους 35,7 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές (σχεδόν 1/3 του ΑΕΠ), η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αποφύγει τα δυσοίωνα σενάρια που μιλούν για φετινή μείωση του ΑΕΠ περισσότερο από 10%, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ειδική πολιτική για τον τουρισμό επ’ ωφελεία των χωρών του νότου στη Σύνοδο Κορυφής της 23/4.
Επί του παρόντος, η ελληνική οικονομία διατήρησε την ίδια βαθμολογία από τρεις οίκους πιστοληπτικής ικανότητας, που ωστόσο υποβάθμισαν τις προοπτικές της και προσβλέπει στην είσπραξη σημαντικών κονδυλίων τόσο από το πακέτο στήριξης που θα είναι διαθέσιμο από 1 Ιουνίου, όσο και από το Ταμείο Ανάπτυξης που θα διαμορφωθεί με αποφάσεις του Eurogroup της 6ης Μαΐου. Ταυτόχρονα, προσβλέπει στην ανάδειξή της σε προτιμητέο προορισμό των ταξιδιωτών όλου του κόσμου, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν να αποτελέσει πάλι ο τουρισμός βασική επιλογή των πολιτών του πλανήτη.
Την ίδια ώρα, οι πετρελαϊκές αναταραχές συνεχίζονται, καθώς η αγορά της κορυφαίας πρώτης ύλης επηρεάζεται από τον ταυτόχρονη επενέργεια τριών παραγόντων: του παγκόσμιου “shutdown” που έχει καθηλώσει αυτοκίνητα, πλοία, τραίνα και αεροπλάνα συμπιέζοντας δραματικά τη ζήτηση από τον τομέα των μεταφορών, αλλά και μεγάλου μέρους της αργούσας βιομηχανικής δραστηριότητας. Την εξάντληση της δυναμικότητας αποθηκευτικών χώρων για πετρελαιοειδή. Την αδυναμία των παραγωγών να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων ενόψει του απαγορευτικού κόστους που συνεπάγεται η επαναλειτουργία σε μελλοντικό χρόνο, με αποτέλεσμα να προτιμούν να πουλούν ακόμη και “τζάμπα” τα προϊόντα τους !
Με αυτά τα δεδομένα, η σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 600 μονάδες είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, με το γενικό δείκτη να θέτει υποψηφιότητα για να προσεγγίσει τις 650 μονάδες, στο βαθμό που ο τραπεζικός κλάδος βελτιώσει τη συμπεριφορά του και υπάρξει συναλλακτική ανάκαμψη.
Η σχετική αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας και ο συγχρονισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές, δίνει προβάδισμα στο αισιόδοξο σενάριο, με το σενάριο της εκ νέου οπισθοδρόμησης προς τις 580 μονάδες να απομακρύνεται προσώρας.
“Παράλληλα, όσοι διαθέτουν επενδυτικό ορίζοντα που ξεπερνά το 2021 και διαβάζουν σωστά τους επερχόμενους οικονομικούς μετασχηματισμούς στην παγκόσμια οικονομία, έχουν την ευκαιρία για τοποθετήσεις με ελπιδοφόρες μεσοπρόθεσμα προοπτικές”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, έχασε τα αρχικά κέρδη η Wall Street.
Οριακές μεταβολές στο ευρώ, σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο τύπου WTI.
Πιέζονται χρυσός και ασήμι, πάνω από τα $7700 το Bitcoin.
“Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία και είναι πιθανόν να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας”, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda, μία ημέρα μετά τα μέτρα στήριξης από την κεντρική τράπεζα, για τον μετριασμό του οικονομικού πλήγματος από την πανδημία.
Χειρότερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η HSBC, μετά την αύξηση των προβλέψεων έναντι επισφαλών δανείων, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τους δανειολήπτες παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα με βάση τα στοιχεία ενεργητικού της, ανακοίνωσε πως τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν στα $3,21 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, μειωμένα κατά 48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο προ φόρων κέρδη $3,67 δισ.
Αύξηση της τάξης του 40% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της UBS. Ανακοίνωσε πως τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα $1,595 δισ., έναντι $1,5 δισ. που ήταν η αρχική της εκτίμηση, με ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις σε όλα τα τμήματά της, ακόμα και μετά τον υπολογισμό του κινδύνου για χρεοκοπίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
“Να βοηθήσει την Lufthansa με πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα μειοψηφικό μερίδιο με δικαίωμα άσκησης βέτο και ένα, ή δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, συμφώνησε η γερμανική κυβέρνηση”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.
“Η ιδέα της προσφυγής του μεγαλύτερου γερμανικού αερομεταφορέα, της Lufthansa, σε κάποιου είδους προστασία από τους πιστωτές δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι”, δήλωσε στο Reuters πηγή της εταιρείας.
Σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε η BP. Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς ήταν $800 εκατ. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ήταν $2,4 δισ. - η πτώση έφτασε το 67%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα $897 εκατ.
Ύφεση 6,6% στη Γερμανία αναμένει το ινστιτούτο ερευνών Ifo, ενώ προσθέτει ότι η παραγωγή της δεν θα επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα, μέχρι τα τέλη του 2021.
Μεγάλη αύξηση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις κατέγραψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αναμένουν περαιτέρω άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία πλήττει την οικονομία, όπως προκύπτει από την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της ΕΚΤ.
To έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε αναπάντεχα τον Μάρτιο στα $64,22 δισ., καταγράφοντας άνοδο $4,33 δισ. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα $127,65 δισ., υποχωρώντας από τα $136,7 δισ. τον Φεβρουάριο. Οι εισαγωγές διολίσθησαν κατά $4,76 δισ. σε μηνιαία βάση, στα $191,87 δισ.
“Το οικονομικό κόστος της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό”, υποστηρίζει σε έκθεση της η Moody’s. O οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι οι οικονομίες της “G20” θα συρρικνωθούν κατά 5,8% το 2020.
Εξαιρουμένης της Κίνας, η Moody’s εκτιμά ότι οι αναδυόμενες αγορές θα καταγράψουν ύφεση 3,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 3,2%. Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1% το 2020.
Για την αγορά πετρελαίου, η Moody’s αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού θα κινηθεί κοντά στα $30 το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους και του Brent στα $35.
Η Moody’s προειδοποιεί ότι όσο περισσότερο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα αυξάνεται ο κίνδυνος νέας χρηματοοικονομική κρίση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οικονομικό κόστος, θα εκτιναχτεί γρήγορα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της κρίσης του 2008.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, σε ουδέτερη σύσταση από σύσταση υπεραπόδοσης προγενέστερα προχώρησε η HSBC, σε report για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
“Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση NPEs των ελληνικών τραπεζών, κλάδος που αποτελεί τον πυρήνα της εγχώριας αγοράς. Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος, και θα σημειώσει ανάκαμψη 5,8% το 2021. Η απουσία οικονομικής ανάπτυξης φέτος, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και η κερδοφορία τους, θα επιδεινωθούν, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ξεκινά από ευάλωτη θέση ήδη”, σύμφωνα με την HSBC.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή στα 12,00, από 9,2 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία τονίζει ότι είναι μια αμυντική επένδυση, ενώ διατηρεί σύσταση “Overweight”.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εταιρεία αναμένεται να φθάσει το στόχο της παραγωγικής ικανότητας 2.000 ΜW ως το 2022, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του 2025. Παράλληλα, κάνει λόγο για ισχυρή δυναμική στα κέρδη της εταιρείας ως το 2022, εκτιμώντας ότι θα διατηρήσει και τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, με απόδοση 4,4% - 4,5% ως το 2022.
Την ελκυστική αποτίμηση της Μυτιληναίος προτάσσει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία δίνει νέα χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 10,2, από 12,6 ευρώ, ενώ διατηρεί τον τίτλο στα “top picks” από την ελληνική αγορά, με σύσταση “buy”.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η μετοχή της εισηγμένης έχει απωλέσει ποσοστό άνω του 30% μέχρι στιγμής στο έτος, μεγαλύτερο από την πτώση 18% στις τιμές του αλουμινίου. Μειώνει κατά 18% περίπου τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις και τα ΕΒΙΤDA της εταιρείας για το 2020, ενώ διατηρεί τις προβλέψεις της για την περίοδο 2021 - 2022.
Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 626,09 (-0,01%) και 635,92 μονάδων (+1,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 635,09 (+1,43%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 634,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,41%.
Ο τζίρος στα 62 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απέσπασαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ και ΜΠΕΛΑ και με το θετικό η ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο υψηλό οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου και ΕΧΑΕ.
Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.007 συμβόλαια).
Στα 3.567 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.622 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.129, 1.078 για τον Μάιο και 51 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.536,75) κινήθηκε μεταξύ 1.502,5 και 1.541 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.850 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.439), Alpha Bank (5.541), Πειραιώς (1.601), ΔΕΗ (1.253), Ελλάκτωρα (4.724), Εθνική (6.103), ΓΕΚ (256), Cenergy (116), ΟΠΑΠ (540), Jumbo (150), ΕΕΕ (135), Μυτιληναίο (356), ΑΔΜΗΕ (377), Fourli (184), Ιντρακόμ (113), Lamda Development (127), TITC (230), Viohalco (285), MIG (1.135).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.926, MIG 42.106, Alpha Bank 27.630, Εθνική 23.141, Ελλάκτωρα 10.634.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,98% | 2020-01-07 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,72% | 2020-03-09 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,10% | 2020-03-04 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.593.661 τεμ., (από 39.633.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.937.986 τεμ. (18.937.986), ΔΕΗ 5.942.694 τεμ. (6.100.514), Eurobank 55.654.752 τεμ. (61.051.782), ΟΠΑΠ 1.307.899 τεμ. (1.307.896), Εθνική 9.683.988 (9.822.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.