Ισχυρές απώλειες στο Χρημαστιστήριο

Κάτω από τις 600 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος πιέσεων στις τράπεζες αλλά και σε ΔΕΗ, Motor Oil. Αμυνες στο ταμπλό μέσω Coca Cola, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Viohalco. Πιέσεις και στα ομόλογα. Τι δείχνουν τα futures της Wall.

Ισχυρές απώλειες στο Χρημαστιστήριο

Σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε συνέχιση της χθεσινής διόρθωσης.

Μεγαλύτερες του 2% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ, την ώρα που ο DAX διορθώνει 2,39%, ο CAC 2,23%, ο ΜΙΒ 1,55% με επίμονες πωλήσεις σε μετοχές όλων των κλάδων και τομέων δραστηριότητας. Πιέσεις και στις αγορές ομολόγων, με ενδεικτικό το 10ετές ιταλικό να πλησιάζει επικίνδυνα το 2%.

Υψηλότερα και ο «δείκτης φόβου» στις 45,47 μονάδες, καθώς η μεταβλητότητα και το ρίσκο συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή τη φορά και λόγω όσων διαδραματίζονται στην αγορά των futures πετρελαίου, με τον Βασίλη Παζόπουλο να αναλύει το πώς εξηγούνται οι αρνητικές τιμές στο πετρέλαιο. Ενας πολύ χρήσιμος και εύληπτος γνώμονας για το τι κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις, πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλοι παίκτες και ποιο είναι το κρίσιμο μάθημα για τους επενδυτές.

Σε αυτό το περιβάλλον και την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής αντίδρασης, της Παρασκευής, στο ΧΑ δεν θα περίμενε κάποιος διαφορετική εικόνα.

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips, από την προσυνεδρίαση κιόλας, είναι άξιον αναφοράς πως ένας κλάδος -ο κατασκευαστικός- διαφοροποιείται ενώ αγοραστές υπερισχύουν σε επιλεγμένες μετοχές του δείκτη.

Σταθερά στο μείον οι δείκτες, σταθερά χαμηλότερα των 600 μονάδων ο ΓΔ, αλλά με στηρίξεις πέριξ των 590 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και μετοχές όπως λ.χ. Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ να «μετρούν» ισχυρές απώλειες.

Αδύναμος κλάδος ο τραπεζικός, δέχεται νέες πιέσεις με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Στο στόχαστρο από funds και θεσμικούς και λόγω της διπλής βαθμολόγησης της οικονομίας την Παρασκευή. Standard & Poor's και DBRS θα αξιολογήσουν το ελληνικό outlook, στο τέλος της εβδομάδας, δίνοντας δείγμα γραφής για τη συνέχεια.

Για τον τραπεζικό κλάδο, αρνητικά μετρά και η βεβαιότητα δημιουργίας νέων σημαντικών NPEs, θέμα που από νωρίς άνοιξε ο Χρήστος Κίτσιος. Κάνοντας λόγο για περαιτέρω επιβάρυνση κατά 6,5 με 18 δισ., σύμφωνα με την προσέγγιση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εμφανώς καλύτερη -πάντα συγκριτικά- η εικόνα για ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τους αγοραστές να υπερισχύουν σε Coca Cola, Viohalco, Aegean, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, αμβλύνοντας -εν μέρει- την έκταση της διόρθωσης λόγω τραπεζικών.

Από τους κλάδους που πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση, ο κατασκευαστικός (σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, από νωρίς) με τον Ελλάκτωρα στο 0,965 ευρώ, την Τεχνική Ολυμπιακή στο 1,835, την Avax στο 0,48, την IntraKat στο 1,02 ευρώ.

Μεταξύ των 41 μετοχών με θετικό πρόσημο και οι ΣΙΔΜΑ, Πλαστικά Θράκης, Forthnet, ΚΕΚΡΟΨ, Ελαστρον, Frigoglass, Παπουτσάνης, Εβροφάρμα, Κυριακούλης κ.α.

Στα 32,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 14:15. Με ένα πακέτο για 25.000 μετοχές της ΜΟΗ στα 13,06 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v