Αφύπνιση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε στις 866 μονάδες, με τις συναλλαγές να παραμένουν, όμως, σε μέτρια επίπεδα. Πρωταγωνιστές Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Alpha Bank.

Αφύπνιση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Στα “νερά της αδιαφορίας και της συσσώρευσης” συνεχίζει να “κολυμπάει” το Ελληνικό Χρηματιστήριο, βάζοντας σε συνεχόμενα “τεστ” την υπομονή όσων παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. “day by day” και με τους όποιους ημερήσιους πρωταγωνιστές να προκύπτουν είτε από το απόλυτα επιλεκτικό “rotation” σε Δεικτοβαρείς τίτλους, είτε από τίτλους που έχουν πιεστεί σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και δίνουν ανοδική αντίδραση, συνηθέστατα, τεχνικού χαρακτήρα, είτε από “καθυστερημένες” αγορές που εκδηλώνονται το τελευταίο ημίωρο, ή στις τελικές δημοπρασίες.

Όλα τα παραπάνω, απλά, συνηγορούν στην άποψη σύμφωνα με την οποία “η απουσία σημαντικών ειδήσεων και πολύ περισσότερο στοιχειωδών αντανακλαστικών, από αυτά που συνήθως διακρίνονται οι Αγορές, θα διατηρήσουν το Χ.Α. σε πλάγια κίνηση και τον τζίρο σε περιορισμένα επίπεδα”.

Από εκεί και πέρα, η πίεση που θα ασκείται σε κλάδους, ή επιμέρους μετοχές, θα μπορούσε να αποτελεί αφορμή για μία βραχύβια αντίδραση, όμως τίποτα το εντυπωσιακά καλύτερο, μέχρι να πέσει το “επόμενο βότσαλο στην λίμνη” του Χ.Α. και το οποίο θα μπορούσε να “αφυπνίσει” τους ενεργούς traders και πολύ περισσότερο να βάλει σε “δεύτερες σκέψεις”, όσους παραμένουν εκτός Αγοράς, με αυξημένη ρευστότητα.

Μέχρι τότε οι Τράπεζες θα διατηρήσουν τον ρόλο “σηματωρού” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ ανάλογα της ειδησεογραφίας, μπορεί να προκύπτουν ελάχιστοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές εκτός Τραπεζικού κλάδου και σαφώς δυσκολότερα, έξω από τα στενά όρια του FTSE25, έστω και αν τα περισσότερα deals συνεχίζουν να αφορούν Εταιρείες μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, με θετικό πρόσημο, πάντα με βοήθειες από το Τραπεζικό ταμπλώ, η γνωστή εμφάνιση του “ιππικού” στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, με στόχο το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας (χιλιοπαιγμένο έργο στο τελευταίο τρίμηνο, που αδυνατεί να προσελκύσει “φρέσκα” κεφάλαια), αλλά και η σχετική αύξηση του τζίρου, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με τις σημαντικές βοήθειες των “πακέτων”.

Απλά, οι “καθυστερημένοι” αγοραστές, που κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές από τις τελευταίες συνεδριάσεις του τελευταίου τριμήνου, ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι το Χ.Α. δεν βρίσκεται στο 2000, όταν γινόταν “συντήρηση” δεικτών και την ίδια ώρα γκρεμιζόταν το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ (!)

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ήπιων κερδών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στέλνουν ψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 1,383% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας, ως είθισται, την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank και Eurobank κινήθηκαν χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική και Πειραιώς, με όλους τους παραπάνω τίτλους να υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας.

Υποσημειώστε ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+2,64%) έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 1,814 ευρώ (+4,25%), της Εθνικής (+3,41%) μέχρι τα 2,877 ευρώ (+4,39%), της Eurobank (+4,48%) μέχρι τα 0,9145 ευρώ (+5,11%) και της Πειραιώς (+3,42%) μέχρι τα 2,972 ευρώ (+3,77%).

Σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, τα “stop short” εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 1,836 ευρώ, για την Εθνική στα 2,88 ευρώ για την Πειραιώς στα 2,996 ευρώ και για την Eurobank στα 0,8860 ευρώ, με την τελευταία να δίνει ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων, με ζητούμενο την επιβεβαίωση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 818,99 (-0,05%) και 855 μονάδων (+4,35%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 847,42 (+3,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 848 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,49%

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 886 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “κρίσιμη απόφαση για το ποιος Ξένος Επενδυτής, μεταξύ της Pimco και της Fortress-doValue, θα αναδειχτεί προτιμητέος για την τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ονομασία ‘Cairo’, αλλά και την απόκτηση του 80% της Εταιρείας διαχείρισης FPS, αναμένεται να λάβει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, μικρό προβάδισμα έχει το Σχήμα Fortress-doValue, το οποίο ‘μπήκε στην κούρσα’ της διεκδίκησης μετά τις 31 Οκτωβρίου, όταν και έληξε η περίοδος αποκλειστικών συζητήσεων μεταξύ της Eurobank και της Pimco”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “θέση μάχης για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών projects παίρνουν οι τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Βank, ενώ αργά αλλά σταθερά προσπαθούν να ανοίξουν τον βηματισμό τους στη χορήγηση νέων στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων, γεγονός που ενθαρρύνεται έτι περαιτέρω, με τα κίνητρα που φέρνει το νέο φορολογικό, για την ανακαίνιση και αναβάθμιση Ακινήτων. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο η ‘μητέρα των μαχών’ αφορά τη δανειοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του έργου Ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Στο μεταξύ, στη δανειοδότηση του project της ανάπλασης του Ελληνικού με δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, εκτός από τη Eurobank και την Πειραιώς αναμένεται να μπουν και οι Εθνική και Αlpha Βank”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη συναίνεσή του, έναντι του αιτήματος της Πειραιώς για την καταβολή με μετρητά των τόκων της φετινής χρήσης για τα CoCos, φέρεται ότι παρείχε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), με την Τράπεζα, πάντως να μην το επιβεβαιώνει, σημειώνοντας ότι θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της, μαζί με τα αποτελέσματα γ' τριμήνου την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Supervisory Board του SSM την περασμένη εβδομάδα, με το Συμβούλιο να κρίνει ότι η Πειραιώς διαθέτει επαρκή κεφάλαια, προκειμένου να καταβάλει τοις μετρητοίς τους τόκους των 167 εκατ. ευρώ”.

Εν τω μεταξύ, την προσεχή Τρίτη, παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2019, η Alpha Bank θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, μετοχών, να σημειωθεί ότι μπορεί να έλειψαν οι σημαντικές ημερήσιες μεταβολές, όμως η γενικότερη εικόνα ήταν σχετικά καλύτερη, λόγω και της γνωστής αφύπνισης των αγοραστών προς το τέλος των συναλλαγών, με αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι Motor Oil (-0,28%), TITC (-0,43%) και Fourlis (-1,48%).

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ενημερώνει τους Επενδυτές, ότι στις 11 Νοεμβρίου η συγγενής της Εταιρεία, ΑΔΜΗΕ Α.Ε., υπέγραψε με την ‘State Grid Corporation of China’ συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού, στη Θυγατρική Εταιρεία ‘Αριάδνη Interconnection’, η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο Μέρη, αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της ‘State Grid Corporation of China’ να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ‘Αριάδνη Interconnection’, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας”.

Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+2,88%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τέσσερις πτωτικές – μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,17 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 2,01 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στην Μυτιληναίος (+0,92%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” παραμένει στα 10,02 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 9,60 – 9,52, 9,43 και 9,10 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της BriQ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία €2,10 (από €2,33) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, μετά τα χθεσινά χαμηλά 128 μηνών και τη σημερινή υποχώρηση μέχρι τα 0,75 ευρώ (-22,36%), επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης στην MLS (+14,91%), αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 2,51 ευρώ (κλείσιμο 31/10) για την Τεχνική Ολυμπιακή, εν αναμονή ειδήσεων – εξελίξεων, επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+9,14%), Ιντρακόμ (+0,82%), Ναύπακτο (+20,34%) και Intralot (+5,57%), ενώ από χθες ανέλαβε νέος ε.δ. στην Τρ. Αττικής (+5,37%) και αυτό φάνηκε σήμερα στο ταμπλώ.

Ο ορισμός της συναλλακτικής απονεύρωσης, παρά τις ειδήσεις και τα θεμελιώδη, για την Καράτζη (+0,63%), συνεχίζει να κινείται με “ανοιχτές” εντολές αγορών η Newsphone (+2,71%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+2,57%), νέα ιστορικά υψηλά για την Epsilon Net (+4,84%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Fieratex (+8,33%), με τους αγοραστές να κινούνται με σημαντική χρονοκαθυστέρηση (η στήλη είχε επισημάνει τον τίτλο στα 0,23 ευρώ).

Τεχνικά και όσον αφορά τα ωριαία διαγράμματα, το “stop short” για τον Γενικό Δείκτη ενεργοποιείται με την υπέρβαση των 870 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2161 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα “stop long” στις 818 και 2118 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το Χ.Α. κινήθηκε υψηλότερα, μετά τη σημαντική υποχώρηση στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τις Τράπεζες να συνεχίζουν να καθορίζουν την τάση”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην θεσμοθέτηση του σχεδίου ‘Ηρακλής’ για τη δρομολόγηση της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, επιδεινώνει την επενδυτική ψυχολογία και οδηγεί στη διάβρωση της τεχνικής εικόνας. Είναι επομένως ανοικτό, το ενδεχόμενο διάσπασης και του ‘οχυρού’ των 850 μονάδων για τον ΓΔ, στον βαθμό που δεν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τεχνικά βρεθήκαμε σε οριακό σημείο και ο ΓΔ έπρεπε σε αυτά τα σημεία να βγάλει αντίδραση. Στηρίξεις οι 853 - 839 και αντίσταση οι 883 μονάδες. Το κλίμα στο εξωτερικό διατηρείται θετικό, με την Αγορά στις ΗΠΑ εντός υπεραγορασμένων τεχνικών δεικτών και με την προσοχή σήμερα στα στοιχεία EU Economic Sentiment, US Small Business Optimism του Οκτωβρίου, στα εταιρικά αποτελέσματα (Tyson Foods, CBS, Tilray, Skyworks) και στην ομιλία Trump για την Οικονομία των ΗΠΑ (Economic Club)”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Διορθωτικές κινήσεις στους περισσότερους τίτλους καταγράφηκαν χθες, με μειωμένο, ωστόσο, όγκο συναλλαγών. Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, αντιμέτωπος με την πρώτη διαγραμματική στήριξη, που εντοπίζεται στην περιοχή των 820 μονάδων. Δεν αποκλείουμε περαιτέρω πιέσεις στον ΔΤΡ και κατ' επέκταση στον ΓΔ, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν τα σημεία ισορροπίας της Αγοράς, στην παρούσα φάση. Άλλωστε, παρόλο που η Εγχώρια Αγορά αναζητά τους δικούς της καταλύτες για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, το ‘κλειδί’ της κατεύθυνσης κρατούν οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες. Τα ‘φώτα’ πέφτουν στα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και στις εξελίξεις γύρω από την ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, αφήνει διακριτά αποτελέσματα για την Ελληνική Οικονομία καθώς περιλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε, 16 διαφορετικές συμφωνίες. Από την υλοποίηση του masterplan του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ, μέχρι την προώθηση του Ελληνικού σαφράν. Από τη στοχοθέτηση του αριθμού Κινέζων Τουριστών, μέχρι την προώθηση επενδυτικών σχεδίων Ενεργειακού περιεχομένου. Και από τη δημιουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέχρι την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σχέδιο ‘Ηρακλής’, που αφορά τις τιτλοποιήσεις των ‘κόκκινων’ δανείων, από τις Κινεζικές Τράπεζες ‘Bank of China’ και ‘ICBC’ που άμεσα εγκαθίστανται στη Χώρα. Είναι φανερό, ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικής σημασίας στην στρατηγική One belt- One road της Κίνας” σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Επιπλέον, η S&P αναβάθμισε τις Ελληνικές Τράπεζες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τις προθέσεις της, στην επόμενη έκθεση για την βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ και η J.P. Morgan έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για τα Τραπεζικά ομόλογα, τα υφιστάμενα και όσα θα εκδοθούν. Μόνο η UBS διαφοροποιείται με τη δική της αρνητική έκθεση για τους Ελληνικούς τίτλους.

Τα παραπάνω, αλλά και άλλα δεδομένα που διαμορφώνουν προϋποθέσεις για υψηλές μερισματικές αποδόσεις ή/και επιστροφή κεφαλαίου από Δεικτοβαρείς Εταιρείες (ο ΟΤΕ ανάμεσά τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου ) αλλά και Εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, από κοινού με ειδικά εταιρικά νέα (περίπτωση πώλησης Θυγατρικής του Καράτζη τις προηγούμενες ημέρες), όφειλαν να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όμως, ούτε στον ΟΛΠ, ούτε στον ΑΔΜΗΕ, ούτε στις Τραπεζικές μετοχές, ούτε σε άλλες μετοχές εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Αντιθέτως, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι συναλλαγές είναι αποκαρδιωτικά χαμηλές, θυμίζοντας Αυγουστιάτικες ημέρες ραστώνης και οι όποιες προσδοκίες για κίνηση του ΓΔ προς τις 900 μονάδες, παραχωρούν τη θέση σε όσους αναλύουν τα τεχνικά δεδομένα, που δεν αποκλείουν και τη διάσπαση του “οχυρού” του 850 μονάδων, σαν αποτέλεσμα ενός “sell-off”, αν συντρέξουν κάποιοι αρνητικοί καταλύτες.

Παραμένει ασφαλώς το ερώτημα για τους λόγους που εξηγούν την ασύμμετρη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με δεδομένο ότι οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με τη Wall Street, μάλιστα, να καταγράφει νέα ρεκόρ στους δείκτες της.

Είτε λοιπόν υπάρχει “χρονοκαθυστέρηση” στην ανταπόκριση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε δεδομένα που απαιτούν το χρόνο τους για να ξετυλιχθούν και να ωριμάσουν (π.χ. επενδυτικό πρόγραμμα ΟΛΠ, έργο Ελληνικού), είτε συντρέχουν λόγοι που αναστέλλουν ακόμη τη διάθεση των Επενδυτών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για Ελληνικές μετοχές.

Λόγοι που σχετίζονται με τα γεωπολιτικά δεδομένα της Περιοχής μας, την όξυνση του Μεταναστευτικού προβλήματος, ή άλλα εσωτερικά ζητήματα.

“Ασφαλώς όμως, κεντρικής σημασίας παραμένουν οι χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξαιτίας των οποίων συνεχίζεται η συρρίκνωση του ‘ειδικού του βάρους’ σε όλους του διεθνείς δείκτες (FTSE, MSCI), αποθαρρύνοντας τους Διαχειριστές να ασχοληθούν με Ελληνικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνουν τη συμμετοχή σε Ασιατικούς τίτλους με τους Κινεζικούς να έχουν την πρωτοκαθεδρία”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχετική επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία Τραμπ για το Εμπόριο (θα μιλήσει στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης).

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ.

Υπό συνεχή πίεση Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $8700 υποχωρεί το Bitcoin.

Περικοπές στις θέσεις εργασίας έκαναν οι Εργοδότες στη Βρετανία, στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των Ανθρώπων που εργάζονται υποχώρησε κατά 58.000, στα 32,753 εκατ. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθεί κατά 94.000, ήταν ωστόσο η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2015.

Βελτιώθηκε η διάθεση των Γερμανών Επενδυτών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου ZEW.

Το επενδυτικό κλίμα έκανε άλμα στις -2,1 μονάδες, από -22,8 τον Οκτώβριο και ενώ οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο, στις -13.

Ξεχωριστή μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση της Οικονομίας, ενισχύθηκε στις -24,7 μονάδες, από -25,3 τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη βελτίωση στις -22.

“Ένα 2020 με πιθανές αναταραχές, αναμένουν οι Κροίσοι σε ολόκληρο τον Κόσμο”, σύμφωνα με τη UBS Global Wealth Management.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “η πλειοψηφία των πλούσιων Επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση στα Διεθνή Χρηματιστήρια πριν από τα τέλη της επόμενης χρονιάς, την ώρα που το 25% του μέσου ενεργητικού τους είναι σε μετρητά, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 3.400 Ερωτηθέντες Παγκοσμίως”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την αξία του project στο Ελληνικό επιχειρεί να εκτιμήσει η Axia σε σχετική έκθεσή της. Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα project που αλλάζει τα δεδομένα για τη Lamda Debvelopment, καθώς θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 854,45 (-0,17%) και 866,05 μονάδων (+1,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 865,09 (+1,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 866,48 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ, απασχόλησαν το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco, Cenergy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα από 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή αγοραστών, με αξιοσημείωτα κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, υποχώρησαν αισθητά οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Αντίθετα, υψηλότερα κινήθηκε ο όγκος, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.361 συμβόλαια).

Στα 8.806 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 12.239 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.777, 2.839 για τον Νοέμβριο, 1.928 για τον Δεκέμβριο και 10 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.154,5) κινήθηκε μεταξύ 2.120 και 2.154,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.484), Alpha Bank (3.457), Πειραιώς (2.572), ΔΕΗ (231), Εθνική (4.618), MIG (2.310), Ελλάκτωρα (726), Intralot (236).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.545, Alpha Bank 51.540, Εθνική 38.125, MIG 74.947, ΔΕΗ 15.190, Ελλάκτωρα 14.018, Πειραιώς 28.465, Μυτιληναίο 12.275.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                 Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.090.381 τεμ., (από 47.090.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.117.032 τεμ. (23.947.032), ΔΕΗ 6.876.914 τεμ. (6.876.914), Eurobank 59.191.167 τεμ. (57.341.192), Εθνική 20.957.248 τεμ. (20.907.248), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v