Άνευρη ανοδική αντίδραση, αλλά με θετικές εκπλήξεις στα “χασομέρια”, σε μία συνεδρίαση που επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλοί τζίροι, αλλά και το, συνεχιζόμενο, μειωμένο ενδιαφέρον, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Από την άλλη, αυτά που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες και που είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, απλά επιβεβαίωσαν, για πολλοστή φορά, την ρηχότητα της Εγχώριας Αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μισό της συνεδρίασης αναλώθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και από εκεί και πέρα, η τάση άρχισε να εξαρτάται από τις πρωτοβουλίες που πήραν οι λίγοι αγοραστές στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας εννέα τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Στα χαμηλά ημέρας, μόνο η μετοχή της Fourlis (+4,05%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νέα μικρή αύξηση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,694% η απόδοση του 10ετους).
Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,29%, από 0,47% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Από εκεί και πέρα και σήμερα το Χ.Α. επιβεβαίωσε την υψηλή του εξάρτηση από την εικόνα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αγορών, με τις τελευταίες να περιμένουν τις επικείμενες ανακοινώσεις από ECB και Fed, αλλά και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, όσον αφορά την εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο, το consensus των Αναλυτών που παρακολουθεί τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένει να παράσχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων, που θα περιλαμβάνει μείωση στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR), μια ανακοίνωση για ποσοτική χαλάρωση (QE), μια αλλαγή στο guidance για το εγγύς μέλλον αλλά και πιο γενναιόδωρες συνθήκες TLTRO για τις Τράπεζες”.
Από την άλλη, “δεκαέξι τύπους Αμερικανικών εξαγωγών εξαιρεί η Κινεζική Κυβέρνηση από τους δασμούς, ενόψει του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών. Από τις 17 Σεπτεμβρίου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για έναν χρόνο τους δασμούς, που ήταν αντίποινα στους Αμερικανικούς φόρους”.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, “πρόκειται για μία κίνηση με μικρή προσφορά, στην επίλυση της εμπορικής διαμάχης των δύο Χωρών”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια των συναλλαγών, όμως τις τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι λίγοι αγοραστές.
Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 750,49 (-1,08%) και 786,08 μονάδων (+2,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 783,58 (+1,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 789,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,69%.
Αν συνεχίσουν οι αγοραστές να δείχνουν περισσότερο κινητικοί, απόλυτα αποφασιστική η πρώτη ζώνη αντίστασης των 800 – 808 μονάδων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο διεθνής ημερίδα με θέμα “The new era of the Greek Financial Sector”, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης “Sibos 2019”.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και η Ελληνική Κεφαλαιαγορά κινούνται γρήγορα και σταθερά σε μια νέα εποχή, αλλά και να παρουσιάσει τις οικονομικές, τεχνολογικές και Τραπεζικές προόδους που έχουν επιτευχθεί, καθώς και τα προσεχή σχέδια των Τραπεζών.
Το πρόγραμμα της ημερίδας, θα καλυφθεί και θα συντονιστεί από Δημοσιογράφους της Thomson Reuters.
Θα έχει προηγηθεί το 14ο ετήσιο roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 18 - 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 32 Ελληνικών Εισηγμένων (ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, EXAE, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, Ελβάλ-Χαλκόρ, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι Κρι, Lamda Development, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλ. Θράκης, TITC και Viohalco) συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.
“Κινούμε άμεσα τη διαδικασία για την πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο Αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος", τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ (ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος).
Παράλληλα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η Lazard αναλαμβάνει Σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ για τα Ελληνικά ομόλογα, με στόχο την επιστροφή τους σε επενδυτική βαθμίδα. Η προηγούμενη ανάλογη σύμβαση του Δημοσίου ήταν με την Rothschild με κόστος πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη ανταλλαγή επιστολών.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, αλλά το συγκριτικό πλεονέκτημα, σήμερα, ανήκει στους αγοραστές, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,42%), Ελ. Πετρέλαια (-4,02%), Μυτιληναίος (-0,15%), Motor Oil (-0,76%), ΟΠΑΠ (-0,61%, Σαράντης (-0,12%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και TITC.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-4,02%), που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με την Αγορά να τιμολογεί τις τελευταίες ειδήσεις - εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες το Κράτος θα είναι ο μοναδικός πωλητής (το Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει το 35,48% της Εισηγμένης και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings κατέχει το 45,47%).
Χάθηκαν οι στηρίξεις στα 8,93 (ημερήσιο “stop long” και 8,80 ευρώ και η επόμενη “μάχη” μεταξύ αγοραστών και πωλητών, αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, θα δοθεί στα 8,50 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 8,52 ευρώ, -4,91%).
Άτονη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την Τέρνα Ενεργειακή (+0,14%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εν μέσω εκτιμήσεων που έκαναν τον γύρο χρηματιστηριακών γραφείων και σύμφωνα με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις από Αμερικανικό Fund. Σημαντική η στήριξη στα 7,20 – 7,18 ευρώ, ενώ για να επιστρέψει ο τίτλος σε ανοδικό βηματισμό, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 7,85 ευρώ.
Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, mini placement πραγματοποίησε η Profile (-5,57%). Πέρασαν πέντε “πακέτα”, συνολικά 436.000 μετοχών της Εταιρείας, στα 3,88 ευρώ, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται στο 1,69 εκατ. ευρώ και με την μετοχή να σπεύδει να βρει την τιμή διάθεσης.
Τα πακέτα αντιστοιχούν στο 3,7% του συνόλου των μετοχών. Η εισηγμένη αναμένεται να εγγράψει σημαντικές υπεραξίες από τις πωλήσεις μετοχών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε στο Χ.Α. νωρίτερα, ότι προτίθεται να προβεί σε πώληση έως 520.000 ιδίων μετοχών που κατέχει, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,40% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
Η πώληση των ως άνω ιδίων μετοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εντός του χρονικού διαστήματος από 11/9/2019 έως 12/9/2019.
Πληροφορίες για ενδιαφέρον από Έλληνες και Ξένο Επενδυτή.
Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές για την Μοτοδυναμική (+7,03%), σε υψηλά 8μηνου η Έλαστρον (+4,09%), αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Centric (+1,79%), Τεχν. Ολυμπιακή (+5,81%), Ιντρακόμ (+2,31%) και Ιντερτέκ (+2,08%), ενώ επιστροφή αγοραστών και λόγω αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, σημειώθηκε στον Παπουτσάνη (+0,91%).
Τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου έφεραν και την Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Quest (+2,42%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με ελάχιστες συναλλαγές, για την Performance Technologies (+8,09%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΕΛΧΑ (+3,04%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε ΕΚΤΕΡ (+2,22%) και Τρ. Αττικής (+3,48%).
Επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά ο Μουζάκης (+3%), αξιοσημείωτος αριθμός μετοχών συνεχίζει να αλλάζει χέρια στην Βιοτέρ (0%), ενώ κάτι κινήθηκε στην Sato (+1,43%), με την τελευταία να θέλει προσοχή, καθώς στις 19/9 είναι προγραμματισμένο το Δικαστήριο για το πλάνο εξυγίανσης (!)
Εννοείται ότι οι μικρές μεταβολές, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Για την Γενικό Δείκτη, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 858 -860 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 849 – 844 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2120 – 2125 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 2091 – 2089 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η συσσώρευση διατηρείται, με τους όγκους των συναλλαγών να παραμένουν χαμηλοί και να μην υποστηρίζουν μία σημαντική ανοδική αντίδραση. Στη σημερινή ατζέντα η Σαράντης και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Αγοράς και η Μυτιληναίος αύριο 12/9”, σημειώνει η Beta Sec.
“Η διατήρηση της στήριξης των 850 – 849 μονάδων για τον ΓΔ, δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Με τους Επενδυτές, ωστόσο, να έχουν το βλέμμα στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι και τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, η υπέρβαση του κλίματος επιφυλακτικότητας είναι αμφίβολο αν θα συντελεστεί, ιδιαίτερα ενόσω η αξία των συναλλαγών δεν προσεγγίζει τα 80 εκατ. Εκτιμούμε λοιπόν συνέχιση της μεταβλητότητας, με διατήρηση χαμηλά του πήχη των προσδοκιών”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η Αγορά δείχνει σαφέστατη αδυναμία, με τους ταλαντωτές να βρίσκονται ακόμη στα μέσα της διόρθωσης. Η μακροχρόνια τάση παραμένει ανοδική, μέχρι τις 826 μονάδες, ενώ σήμα για τέλος της διόρθωσης, έχουμε στις 877 μονάδες. Όσο η Αγορά κινείται ανάμεσα σε αυτά τα όρια, είναι ουσιαστικά ουδέτερη. Σε αναμονή διεθνών εξελίξεων και Κεντρικών Τραπεζών, μιας και τα εγχώρια οικονομικά νέα, η Αγορά τα έχει προ πολλού προεξοφλήσει”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Πρώτη ανοδική συνεδρίαση, για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά από τρείς πτωτικές, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να εμφανίζουν εντυπωσιακά κέρδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.
Η ανακολουθία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η αυριανή ανακοίνωση του απερχόμενου Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, για το “mini-QE”, πιθανότατα δεν θα αφορά την Ελλάδα (θα αποτελέσει θετική έκπληξη εάν συμβεί). Η πρόσφατη κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, δείχνει ότι η αυριανή ανακοίνωση είναι προεξοφλημένη, ενώ δύσκολα το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα καταφέρει να υπερκεράσει τις προσδοκίες των Επενδυτών. Αρχικά επειδή οι επιλέξιμοι τίτλοι είναι αισθητά πιο περιορισμένοι από το “QE” του 2015 και δευτερευόντως γιατί η ΕΚΤ αποφεύγει να εκπλήσσει κρατώντας πάντα μια πιο συντηρητική στάση.
Αναμενόμενα, η Αγορά συσσώρευσε εντός του οριοθετημένου πλαισίου της περασμένης εβδομάδος, κινούμενη στο άνω εύρος τιμών και φτάνοντας κοντά στον στόχο των 880 μονάδων, υποβοηθούμενη από το θετικό επενδυτικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Αν και το αγοραστικό σήμα δεν έχει χαθεί, η διαγραμματική εικόνα έως τώρα φαίνεται δυσοίωνη, με την πρόσφατη ανοδική κίνηση από τις 790 μονάδες να εμφανίζει σημάδια αντίδρασης στην πτώση, παρά έναρξη κάποιου ουσιαστικού ανοδικού κυματισμού.
Ενδεχόμενη απώλεια των 830 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για νέα χαμηλά στον ΓΔ, κάνοντας εφικτή την προσέγγιση των 780 και 750 μονάδων όπου και δύναται να ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει πτωτικός κυματισμός.
Στον αντίποδα, μια έκπληξη από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα σημάνει την επιστροφή των αγοραστών με τις 880 μονάδες να αποτελούν την πρώτη αντίσταση, ενώ θα διευκολύνουν την υπέρβαση της “διακεκαυμένης” ζώνης των 900 μονάδων.
Ανάλογη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, ο οποίος παρά την ορμητική άνοδο του δεύτερου μισού του Αυγούστου, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την σημαντική αντίσταση των 795 μονάδων. Οι Τραπεζικοί τίτλοι διαγραμματικά έχουν επίσης συσσωρεύσει τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις μεταξύ των 740 - 795 μονάδων αναμένοντας την αυριανή ανακοίνωση της ΕΚΤ. Σε περίπτωση συμπερίληψης της Χώρας μας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι μετοχές των Τραπεζών αναμένεται να επωφεληθούν αισθητά, στοχεύοντας τα ψηλά των 845 μονάδων, όμως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης. Σε περίπτωση μη συμπερίληψης της Ελλάδας και απογοήτευσης της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Κοινότητας, οι 725 μονάδες αποτελούν το πρώτο “οχυρό” του ΔΤΡ, με τις 650 και 600 μονάδες να εμφανίζουν ισχυρότερα επίπεδα στηρίξεων.
Συνοψίζοντας, η οικονομική πολιτική της ΕΚΤ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις Ευρωαγορές, με την Ελλάδα να παραμένει ακόμη μία φορά το ερωτηματικό. Βάσει καταστατικού, η συμπερίληψη της Χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, απαιτεί αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στα Ελληνικά ομόλογα, κάτι που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή.
“Με τις παρούσες συνθήκες, η μη ένταξη της Χώρας μας στο νέο “QE”, θα διαψεύσει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Αγορά και θα την οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρεί το Ευρώ.
Κέρδη για τον Χρυσό, λιγότερα για το Ασήμι, υποχωρεί προς τα $10000, το Bitcoin.
Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι προσφέρει 29,6 δισ. Στερλίνες, ή στις 8.361 πέννες ανά μετοχή για να εξαγοράσει το London Stock Exchange. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι “η προτεινόμενη συγχώνευση θα ενισχύσει και τις δυο Επιχειρήσεις και θα τις καταστήσει σε καλύτερη θέση σε Αγορές και γεωγραφικές Περιφέρειες”.
To LSE, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για "αυτόκλητη προσφορά με πολλούς όρους" και για πρώιμη κίνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εξετάσει την πρόταση.
“Η Γερμανική Οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (ifW) αναθεωρώντας πτωτικά τις προβλέψεις του λόγω του “Brexit” και των εμπορικών διενέξεων.
Τo ifW αναμένει η Γερμανική Οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,1% στο προηγούμενο.
Αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις του για το σύνολο του 2019 στο 0,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,6%. Για το 2020 βλέπει ανάπτυξη 1,0%, έναντι 1,6% και για το 2021 προβλέπει επέκταση 1,4%.
Μικρή άνοδο σημείωσε το κόστος χονδρικής των Αμερικανικών Προϊόντων τον Αύγουστο, με τον πληθωρισμό, ωστόσο, να παραμένει χαμηλός. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σε μηνιαία βάση. Οι Οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
Την επίθεσή του κατά της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τους Υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας “κουφιοκέφαλους”.
Μέσω αναρτήσεων στο Twitter, υπογραμμίζει ότι “η Fed πρέπει να ρίξει τα επιτόκια στο μηδέν, ή ακόμη και σε αρνητικό έδαφος”.
Σε έκθεσή του, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι 3% το 2019 και 3,1% το 2020. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 3,1% και 3,2% αντιστοίχως.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ υποβαθμίζεται στο 2,3% για φέτος και στο 1,9% το 2020, ενώ για την Ευρωζώνη διατηρείται στο 1,2% φέτος και πέφτει στο 1,1% του χρόνου.
Την ίδια ώρα, για την Κίνα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 6,2%, όπως και στην προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί στο 5,9% το 2020.
H Deutsche Bank προβλέπει μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 1,5% ως τα μέσα του 2020, εφόσον δεν υπάρξει κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 844,14 (-0,67%) και 855,78 μονάδων (+0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,77 (+0,58%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 857,58 (+0,91%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 857,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.
Ο τζίρος στα 58,5 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΡΟΦ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Fourlis και το θετικό τα Ελ. Πετρέλαια.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Jumbo, Fourlis, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΤΕ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού με αξιοσημείωτη άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.430 συμβόλαια), καθώς ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 15.642 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.765 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.287, 1.545 για τον Σεπτέμβριο, 1.721 για τον Οκτώβριο και 21 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.131) κινήθηκε μεταξύ 2.093 και 2.135 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Ελ. Πετρέλαια, 20.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.597), Alpha Bank (5.083), Πειραιώς (2.805), ΔΕΗ (2.020), Εθνική (4.172), MIG (12.177), ΑΔΜΗΕ (721), Μυτιληναίο (297), Ελλάκτωρα (2.224), Viohalco (1.663), ΟΤΕ (513), ΟΠΑΠ (692), Cenergy (2.473), Intralot (118), Lamda Development (296), Τρ. Αττικής (490), Ελ. Πετρέλαια (271), Ιντρακόμ (2.378), Τέρνα Ενεργειακή (102), Motor Oil (116).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.375, Alpha Bank 60.224, Εθνική 44.679, MIG 86.675, Πειραιώς 22.823, ΔΕΗ 17.471, Μυτιληναίο 11.995.
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,01% | 2019-08-07 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,99% | 2019-07-09 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 2,10% | 2019-08-14 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,62% | 2019-08-30 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.231.416 τεμ., (από 56.543.416 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.658.839 τεμ. (25.658.839), ΔΕΗ 6.693.974 τεμ. (6.694.174), Eurobank 69.667.263 τεμ. (70.316.263), Εθνική 27.205.041 τεμ. (27.905.041), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.314.253 τεμ. (1.314.253).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.