Πέμπτο συνεχόμενο θετικό πρόσημο στη Wall Street, στις 2.979,39 μονάδες ο S&P500. Σε αναμονή της Fed πλέον η Νέα Υόρκη, καθώς την προσεχή Τετάρτη αναμένονται οι δηλώσεις Πάουελ για επιτόκια/ομόλογα. Θα έχει προηγηθεί η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τις αγορές να εμφανίζονται αρκετά πιο διστακτικές απ' ό,τι παλαιότερα, σε άλλες ανακοινώσεις και μέτρα του Μάριο Ντράγκι.
Δεδομένου, ότι οι δύο πλευρές της ΕΚΤ, δηλαδή οι σκληροί «βόρειοι» και οι διαλλακτικοί «νότιοι», θα προσέλθουν στην αυριανή συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη με ξεχωριστές ατζέντες δικαιολογεί, εν μέρει, τη διστακτικότητα των αγορών.
Θα μείνει ο Ιταλός τραπεζίτης στην διευκρίνιση του πώς θα δοθούν τα νέα TLTROs δάνεια στο ευρωτραπεζικό σύστημα ή θα προχωρήσει άμεσα σε νέα μείωση των επιτοκίων και εξαγγελία ενός νέου κύκλου αγοράς κρατικών τίτλων;
Το σίγουρο είναι πως η εποχή του... μπαζούκα και του "whatever it takes" έχει περάσει και για την Ευρώπη και για την ΕΚΤ. Με την οικονομία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, με τον βαθμό επενδυτικού κινδύνου για τα ευρωπαϊκά assets και με έναν Τραμπ που με την πολιτική του συντηρεί τη ρευστότητα στις αγορές, τα όποια μέτρα Ντράγκι δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσο τα προηγούμενα. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα...
Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, στο ΧΑ θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί ακόμη ένα αρνητικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη και η ανάσχεση των σταθερών -για σχεδόν ενάμιση μήνα- πωλήσεων στα blue chips, με έναν... κυκλικό ρυθμό που παραπέμπει σε μείωση μέρους θέσεων διαρκείας, προφανώς από funds και επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που μεθοδικά και σταδιακά παίρνουν τα κέρδη τους και αναμένουν για τη συνέχεια.
Τακτική που και κέρδη σε σχετικά καλές τιμές «κλειδώνονται» και τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται για τους εν δυνάμει αγοραστές.
Σε κρίσιμη καμπή το ΧΑ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος έχοντας απόλυτο δίκιο, καθώς ο ΓΔ «κάθισε» ακριβώς πάνω στη στήριξη των 849 μονάδων, αφήνοντας αδιευκρίνιστο κατά πόσον υπάρχουν δυνάμεις αγοραστών να επαναφέρουν την αγορά προς τις 860, που πλέον λειτουργεί ως αντίσταση για τον ΓΔ, ή θα συνεχιστεί η υπεροπλία των πωλητών, με πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης.
Οι συναλλαγές περισσότερες από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και κοντά στον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, με σχεδόν 60 εκατ., από τα οποία το 32% στον τραπεζικό κλάδο. Στις 768,77 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, αν μη τι άλλο, παρέμεινε πλησίον των 770/780 με οριακά θετικό πρόσημο και με την Alpha Bank να βγάζει αντίδραση, στο 1,629 ευρώ.
Ωστόσο το ΔΤΡ στο συν 0,10% και το FTSE25 στο μείον 1,08% αποτυπώνει τη διαφορά τραπεζικών και blue chips, με τα δεύτερα να έχουν σταθερούς πωλητές και ελεγχόμενη διόρθωση.
Στο μείον οι 20 από τις μετοχές του δείκτη, με εξαίρεση τον Sarantis στα 8,24 ευρώ και το ενδιαφέρον της αγοράς στραμμένο στις εξελίξεις για το project του Ελληνικού, με τη μετοχή της Lamda να κάνει... βουτιά 8,84% στα 8,04 ευρώ, με συναλλαγές 3,331 εκατ., καθώς η αγορά ακούει για το ενδεχόμενο αμκ αλλά σε τι τιμές και με τι όρους, άγνωστον.
Η Autohellas ήταν η δεύτερη μετοχή που κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς τα δύο πακέτα που έγιναν σχετικά στην αρχή άλλαξαν χέρια στα 5,80, ενώ το τρίτο που έγινε αργότερα δόθηκε 0,42/μτχ. πάνω από τα δύο, στα 6,22 ευρώ. Η μετοχή, με 9,31% στα 6,34 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 5,899 εκατ. και αποτίμηση στα 309,74 εκατ., άνετα θα διεκδικούσε μία θέση στον FTSE25, εάν ο βασικός μέτοχος βελτίωνε 2-3 παραμέτρους/κριτήρια.
Πέραν της γνωστής κατάστασης για τράπεζες και blue chips, στο τέλος για 34 μετοχές το κλείσιμο ήταν θετικό και για 76 αρνητικό, ένδειξη πως στις χαμηλότερες κατηγορίες αναπτύσσεται και λειτουργεί μία... άλλη αγορά.
Εταιρείες πραγματικά υποτιμημένες (όπως λ.χ. η Ελαστρον στο 1,59) με μετοχικές εξελίξεις μπροστά τους (ΑΒΑΞ στο 0,624), προοπτική αύξησης των μεγεθών τους (ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στο 1,28 ευρώ) αλλά και μετοχές προβληματικών εταιρειών βρίσκουν χώρο για να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους. Ορισμένες από αυτές θα αποτελέσουν την ομάδα των εισηγμένων που μπαίνουν στο μικροσκόπιο και ξένων funds, που ανιχνεύουν, πλέον, στις κατηγορίες χαμηλότερα των 100 και 50 εκατ. ευρώ. Κατηγορίες εισηγμένων που ήδη έχουν διαφοροποιηθεί από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, δηλαδή εκεί όπου τα «ξένα χέρια» διατηρούν τον (σχεδόν) πλήρη έλεγχο της κατάστασης.