Αν και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές επιμένουν στον θετικό τους βηματισμό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να ακολουθεί ασθμαίνοντας, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται με θετικό πρόσημο, αλλά στο κάτω εύρος της μέχρι στιγμής ημερήσιας κίνησης.
Βασικό αίτιο για το οποίο οι δείκτες του Χ.Α. δείχνουν αδύναμοι να διεκδικήσουν κάτι σημαντικά καλύτερο, η μέχρι στιγμής έλλειψη βοηθειών από τα μη τραπεζικά blue chips, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δείχνει να διατηρεί απόλυτα επιφυλακτική στάση, αλλά και η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά υψηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψυχολογία των σημερινών αγοραστών δεν δείχνει να τονώνεται, ούτε από τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, αλλά ούτε και από την ανακοίνωση του ΑΕΠ β' τριμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, προς νέα ιστορικά χαμηλά δείχνουν να υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,571%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώ αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019 (τριμηνιαία) και 1,9% έναντι του β' τριμήνου του 2018 (ετήσια), ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «η βελτίωση των τάσεων του ΑΕΠ υποστηρίζει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω αναβαθμίσεις και αξιολογήσεις, καθώς και επιτεύγματα με στόχο τα πλεονάσματα. Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2019 και το 2020, ενώ οι προβολές των επίσημων τομέων εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 2,3% και 2,1%, σε ετήσια βάση, το 2019 και 2020 αντιστοίχως».
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας, με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 28 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ). Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Εθνική (+2,31%) και Πειραιώς (+2,31%) έχουν απομείνει με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα κινούνται TITC (-1,08%), Motor Oil (-2,20%) και Jumbo (-2,74%). Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές.
Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, όπου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και ακόμα αρνητικότερη, αν ο ΓΔ ολοκληρώσει τη συνεδρίαση χαμηλότερα των 850 μονάδων.