XA: Μόνο η ΔΕΗ είχε… τάση

Στις 860 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης σε μια χαμηλών τόνων συνεδρίαση λόγω της αργίας στη Wall Street. Κέρδη 11,3% για τη μετοχή της Επιχείρησης μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Πτώση 2,4% για τον τραπεζικό κλάδο.

XA: Μόνο η ΔΕΗ είχε… τάση

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τρεις συνεχόμενες ανοδικές με αθροιστικά κέρδη 8,32% και σήμερα οι ενεργοί traders, πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και του Φθινοπώρου, επέλεξαν να προχωρήσουν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας τις εξελίξεις στην εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τα ακούσματα – αντιδράσεις των Ξένων Επενδυτών, από την “νηοπομπή” των road shows, που ξεκίνησαν.

Ήδη σήμερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το road show της Goldman Sachs, ακολουθεί 3 Σεπτεμβρίου της HSBC, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο και στις 24 με 26 Σεπτεμβρίου 2019 οι παρουσιάσεις της BofA Merrill Lynch.

Από την άλλη, από 1ης Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν σε ισχύ οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 15%, σε εισαγόμενα Κινεζικά Προϊόντα αξίας $300 δισ., που ως τώρα δεν πλήττονταν. Μέχρι την 1/9, επιβάλλονταν επιπρόσθετοι δασμοί σε Κινεζικά εισαγόμενα Αγαθά ύψους $250 δισ., ενώ την Παρασκευή το Ευρώ συνέχισε να κινείται πτωτικά έναντι του Δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από τα $1,10, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα προσέφυγε κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους νέους δασμούς που επέβαλε η Κυβέρνηση Τραμπ.

“Οι τελευταίοι δασμοί της Ουάσιγκτον παραβίασαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κίνα και ΗΠΑ στη συνάντηση της ‘G20’ στην Οσάκα. Η Κίνα θα υπερασπιστεί με σθένος τα νομικά της δικαιώματα με βάση τους κανονισμούς του Π.Ο.Ε.”, τονίζει σε ανακοίνωσή το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η πλήρης επιστροφή των Παραθεριστών δεν επιβεβαιώθηκε από την συναλλακτική δραστηριότητα της ημέρας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/8, 33,1 εκατ.), πιθανότατα λόγω της αργίας στην Wall Street (Labor Day), ενώ οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Από την άλλη και στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών (!)

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω επιφυλακτικά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν και στην Αγορά ομολόγων (στο 1,614% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-3,11%), Eurobank (-1,93%) και Πειραιώς (-4,29%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και ο τίτλος της Alpha Bank (-1,90%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 756,33 μονάδες (-3,28%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 765,03 (-2,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 762,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,46%.

Αν συνεχίσουν να έχουν την πρωτοβουλία οι πωλητές, οι πρώτες στηρίξεις στις 725 και 700 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 653 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μάχη μεταξύ τριών Επενδυτών, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις στην Ελλάδα, θα δοθεί στον διαγωνισμό πώλησης ‘κόκκινων’ εταιρικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, της Alpha Βank (project ‘Neptune’). Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση πέρασαν ‘Apollo’, ‘Bain’ και ‘Fortress”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 3.249.803 μετοχές της ΕΕΕ (-0,79%). Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 369.285.526.

Από την άλλη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,16%), ΟΛΠ (+0,42%), ΟΠΑΠ (+0,10%), Σαράντης (+0,60%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,51%), Viohalco (+0,12%), ΔΕΗ (+11,34%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΕΧΑΕ.

Επιστροφή αγοραστών και συνέχιση της πλαγιοανοδικής κίνησης στην ΔΕΗ (+11,34% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), καθώς εντείνονται τα πονταρίσματα για πιθανόν “turn around story” μετά και τις τελευταίες Κυβερνητικές εξαγγελίες για διάσωση της Επιχείρησης.

Το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά 19 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/2/2018 (3,09 ευρώ).

Σύμφωνα με τα ωριαία διαγράμματα, επόμενος στόχος τα 3,46 ευρώ. Τα 2,90 κοντινή επιθετική στήριξη, με τα 2,80 ευρώ να έχουν γίνει κύρια. Στα 715,5 εκατ. πλέον η κεφαλαιοποίησή της, θυμίζοντας ότι είχε υποχωρήσει στα 300 εκατ.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop long” στα 2,538 ευρώ, με πρώτες στηρίξεις στα 2,74 και 2,53 ευρώ. Η σημαντική αντίσταση στα 3,35 ευρώ και ενδιάμεση στα 3,14 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (-0,46%) και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Η πρώτη στήριξη στα 2,05 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 1,976 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 2,40 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η ανακοίνωση για έκτακτη γ.σ. (20/9) με θέμα την Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, ύψους 20 εκατ. ευρώ, επανέφερε τους πωλητές στον Άβακα (-4,62%), ανέβηκε το “bid” στην Βιοτέρ (+5,45%), επιστροφή αγοραστών σε Δρομέα (+5,01%) και Ιντρακάτ (+4,02%), ενώ νέος ε.δ. ανέλαβε στον Σπύρου (+11,71%) και αυτό φάνηκε στο ταμπλώ.

Κάποια “διορατικά” χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να μαζεύουν Frigoglass (+3,09%), με αφορμή τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες Παγκοσμίως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο “Athens Heart”, αλλά και η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, δίνουν “καύσιμα” ανόδου στην Pasal (+20%).

Οι τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις επανέφεραν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Centric (+3,39%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΚΛΜ (+1,73%), τέσσερις για την Τρ. Αττικής (+2,66%), ενώ ο Χαϊδεμένος (+3,23%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, η απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση, δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτη στήριξη την ζώνη 851 – 845 και σαν πρώτη αντίσταση τις 878 μονάδες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτη αντίσταση τις 2186 – 2193 και πρώτη στήριξη τις 2102 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με μικρότερες απώλειες 3,54% έκλεισε εν τέλει ο Αύγουστος, ενώ ο ΓΔ έχει υπερβεί το άνω όριο του ‘trading range’ που είχαμε τοποθετήσει στις 850 μονάδες. Όσο παραμένουμε πάνω από αυτά τα επίπεδα και δεν έχουμε κάτι απρόοπτο από το εξωτερικό, ενδέχεται να δοκιμαστούν τα υψηλά των 900 μονάδων εκ νέου. Άλλωστε, τα θεμελιώδη δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις. Για σήμερα, απόλυτα αναμενόμενη η, περίπου, σταθεροποιητική συνεδρίαση καθώς και οι Αμερικανικές Αγορές είναι κλειστές (Labour Day). Για το επόμενο διάστημα η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το Χ.Α. Υπενθυμίζουμε ότι από χθες Κυριακή έχουν ενεργοποιηθεί από τις ΗΠΑ δασμοί (σε περίπου $110 δισ. Κινεζικών εισαγωγών) προς την Κίνα και το αντίστροφο. Παράλληλα, εν μέσω εμπορικού πολέμου και ο δείκτης μεταποίησης PMI της Κίνας έδειξε συρρίκνωση (49,5) για 4ο συνεχόμενο μήνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2ο εξάμηνο του 2015”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Την Τρίτη 3/9 η Fourlis ανακοινώνει τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της, την Τετάρτη 4/9 η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει την επίδοση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο, ενώ το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ. Υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η συνέχιση της γνωστοποίησης θετικών εγχώριων καταλυτών στο Χ.Α. Θα απαιτηθεί ωστόσο και διατήρηση του θετικού κλίματος και στις Διεθνείς Αγορές για να υπάρξει συνέχιση της ανόδου του Γ.Δ.”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

“Το ενδιαφέρον των Επενδυτών θα παραμείνει επιλεκτικό, λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, ενώ κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αναμένονται λόγω βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ήταν καλύτερο από το πρώτο για τα Χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Όσοι προέβλεπαν καταστροφή, μετέθεσαν τις προβλέψεις για το Σεπτέμβριο”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

«Στα μέσα του Σεπτέμβρη έχουμε σημαντικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Στην Ελλάδα, τα spreads των ομολόγων έχουν πέσει θεαματικά, αλλά η πτώση των επιτοκίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην πραγματική Οικονομία, ούτε και στο Χρηματιστήριο. Η έκθεση Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει ευκαιρία για την Κυβέρνηση να δείξει το φιλοεπενδυτικό της πρόσωπο. Αν αυτό συνοδευτεί και από νέα για κάποιες Αποκρατικοποιήσεις, ή εξαγγελίες για τον αναπτυξιακό Νόμο που θα είναι φιλικές στην Αγορά, τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν.

Φυσικά, χρήματα για επενδύσεις μπορούν να έρθουν μόνο από το εξωτερικό, οπότε οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι σημαντικές. Στον τομέα όμως της πραγματικής Οικονομίας της Ελλάδας, αρχίζει να ξεκαθαρίζει μια στρατηγική. Μέχρι τώρα οι Ξένοι μας χρηματοδοτούσαν με δάνεια για να αποπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και να έχουμε καιρό να φτιάξουμε την Οικονομία μας. Το μοντέλο απέτυχε και ούτως, ή άλλως λήγει το 2022. Από κει και πέρα η Ελλάδα πρέπει να παράγει αρκετά ώστε να αποπληρώνει μόνη της τα δάνεια, αλλιώς και οι Ξένες Κυβερνήσεις θα έχουν πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί σε επίπεδο να παράγει τα απαραίτητα. Η νέα Κυβέρνηση το έχει καταλάβει αυτό και ζητάει επενδύσεις και οι Ξένοι φαίνεται να το καταλαβαίνουν και αρχίζουν να ακούνε. Τεχνικά στηρίξεις υπάρχουν στις 850 μονάδες και μετά στις 835. Αντιστάσεις στις 865 και μετά στις 880 μονάδες. “Ενόψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δούμε διακυμάνσεις”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

“O Αύγουστος ήταν και ο πρώτος μήνας που η Αγορά διόρθωσε (-3,54%), μετά από 7 σερί ανοδικούς μήνες, κάτι που μόνο υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά από την στιγμή που μάζεψε και το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, στην διάρκεια του μήνα”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

«Το πιο θετικό νέο που έβγαλε ο Αύγουστος ήταν η απόφαση για την άρση των Capital Controls, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για αναβαθμίσεις από τους Ξένους Οίκους στο άμεσο μέλλον. Η εμπιστοσύνη αρχίζει αργά και σταθερά να επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια, με την Κυβέρνηση να εκπλήσσει θετικά, όχι μόνο για τις κινήσεις της, αλλά και για την ταχύτητά της. Το θέμα Ελληνικό είναι και ο πιο σημαντικός στόχος να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και να ξεκινήσει, επιτέλους, το 2020. Από την άλλη η Αγορά περιμένει την υλοποίηση αρκετών νομοσχεδίων που θα βοηθήσουν την Οικονομία, όπως αυτό της άρσης του ΦΠΑ για τα νεόδμητα, αλλά και την μείωση του φόρου στις Επιχειρήσεις σε 24% στα κέρδη του 2019 και 20% στα κέρδη του 2020. Αυτό από μόνο του μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση στις Εισηγμένες, παράλληλα με την μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%. Από την άλλη οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και εκδηλώσεις της Κυβέρνησης με Ξένους Ηγέτες, θα δείξουν σύντομα αν έχουν αποτελέσματα. Το θέμα ΔΕΗ δείχνει να παίρνει τον δρόμο του, μιας και η Εταιρεία, με την αύξηση στα τιμολόγια, λύνει το θέμα ρευστότητας και όλα δείχνουν ότι εκπονείται σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο μέλλον. Το ταμπλό, φυσικά, ήδη αρχίζει και αποτιμά την ΔΕΗ σε υψηλότερα επίπεδα, μιας και η κεφαλαιοποίησή της είναι πράγματι αστεία.

Είμαστε μεσοπρόθεσμα πολύ αισιόδοξοι για την Οικονομία και παράλληλα για την Αγορά και θεωρούμε πως αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις από άλλες εποχές και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Το “αγκάθι” του Τραπεζικού κλάδου πρέπει να λυθεί το επόμενο διάστημα, μιας και θα είναι και ο κλάδος που θα κάνει την διαφορά, σκεπτόμενοι πάντα πως στην παρούσα κατάσταση δεν βοηθάει, όσο θα μπορούσε την Οικονομία. “Είναι δεδομένο ότι χρηματιστηριακά θα δούμε αυξημένο volatility το επόμενο διάστημα, μέχρι η Αγορά ‘χωνέψει’ για τα καλά το επίπεδο των 800 μονάδων”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπια θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αργία, όπως προαναφέρθηκε, στην Wall Street.

Υποχωρεί σημαντικά το Πετρέλαιο, οριακή διόρθωση στο Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερα για το Ασήμι, ενώ το Bitcoin δείχνει να επαναπροσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των $10000.

Η παραγωγή στα Εργοστάσια της Κίνας συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Ο ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,5 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Τον Ιούλιο ήταν 49,7 μονάδες.

Για έβδομο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ για τη Μεταποίηση, είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση, στις 47 μονάδες.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, είναι υψηλότερα, καθώς τότε είχε φτάσει στις 46,5 μονάδες και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε χαμηλό επτά ετών βρέθηκε η Βρετανική Μεταποίηση τον Αύγουστο. Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 47,4 μονάδες, από 48 τον Ιούλιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet, ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί στις 48,3 μονάδες.

“Υπάρχουν πολύ έντονες φήμες για προκήρυξη εκλογών στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα, πριν η Χώρα προχωρήσει στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου”, σύμφωνα με τον “Guardian”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., “ο μετασχηματισμός της Eurobank είναι μπροστά, σε σχέση με το σχεδιασμό”, τιτλοφορείται έκθεση της Morgan Stanley για την Τράπεζα, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου.

Ο Οίκος, στην έκθεσή του, διατηρεί σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στο 1 ευρώ, ενώ σημειώνει ότι αναμένει η μετοχή να κινηθεί αντίστοιχα των υπόλοιπων Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών.

Η Morgan Stanley επικεντρώνεται στα σταθερά έσοδα από κύριες δραστηριότητες και στη μείωση του δείκτη NPEs κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες το β' τρίμηνο, στο 32,8%. Ο δείκτης NPE της Τράπεζας αναμένεται να υποχωρήσει στο 16% ως τα τέλη του έτους, από 37% στα τέλη του 2018.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 855,20 μονάδες (-1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 861,79 (-0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 860,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,87%.

Ο τζίρος στα 35,4 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ), ενώ ο τίτλος της ΔΕΗ απασχόλησε το 16% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό οι ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησαν η εβδομάδα και ο μήνας και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.006 συμβόλαια).

Στα 15.994 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.613 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.061, 888 για τον Σεπτέμβριο και 173 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.123,5) κινήθηκε μεταξύ 2.117 και 2.135 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.429), Alpha Bank (4.567), Πειραιώς (1.779), ΔΕΗ (3.707), Εθνική (3.072), MIG (2.383), ΑΔΜΗΕ (122), Τρ. Αττικής (175), Cenergy (287), Μυτιληναίο (476), Ελλάκτωρα (204), Intralot (784), Viohalco (245), ΟΤΕ (201), Τέρνα Ενεργειακή (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.213, Alpha Bank 67.638, Εθνική 48.360, MIG 87.009, Πειραιώς 22.159, ΔΕΗ 16.318, Μυτιληναίο 12.176.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                 Name of Issuer                      NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 54.530.397 τεμ., (από 54.530.397 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.874.177 τεμ. (26.727.577), ΔΕΗ 6.688.565 τεμ. (6.707.357), Eurobank 70.662.469 τεμ. (70.496.751), Εθνική 27.669.322 τεμ. (27.591.133), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.314.253 τεμ. (1.331.253).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v