Σε ήπια ανοδική τάση κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αρνητικό έδαφος παραμένει το ΧΑ, όπου η θεαματική άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ και τα πακέτα στην Τέρνα Ενεργειακή συγκεντρώνουν την προσοχή traders και επενδυτών, μετά τις 12:55.
Στο επίκεντρο ο αμερικανο-σινικός «πόλεμος» αλλά και η για έβδομο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, γεγονός που υποχρεώνει την ΕΚΤ να επισπεύσει τις ενέργειές της για νομισματική χαλάρωση. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη Φρανκφούρτη, στις 12 Σεπτεμβρίου. Στις 11.962 μονάδες ο DAX, με μικρή άνοδο και χαμηλότερους τζίρους, κυρίως λόγω της αργίας στη Wall Street.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρω-χρηματιστήρια, στο ΧΑ, οι πωλητές είναι αυτοί που από την αρχή της συνεδρίασης έχουν επιβάλει τον ρυθμό συναλλαγών με παράλληλη πίεση μετοχών σε χαμηλότερες τιμές. Στις 861 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έχοντας καταγράψει χαμηλότερη τιμή στις 855,20 μονάδες, θέτοντας σε δοκιμασία την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων.
Η χαμηλή τιμή σημειώθηκε σε δύο φάσεις, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για σχηματισμό «διπλού πυθμένα» πέριξ αυτών των τιμών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη περιοχή να λειτουργήσει για τη συνέχεια ως σημείο αναφοράς και στήριξης. Σχετική εκτίμηση με «μέτρηση» σε διάγραμμα του ΓΔ από τον Ηλία Ζαχαράκη έχουμε «ανεβάσει» νωρίτερα στον Εκηβόλο.
Από τα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν σταδιακά εντολές αγοράς, τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο σε blue chips, με αποτέλεσμα να μειωθούν, εν μέρει, οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες. Στις 2.127 μονάδες ο FTSE-25, με χαμηλό ημέρας στις 2.112,38, με την όποια προσφορά σε blue chips να απορροφάται σχετικά εύκολα και σε λίγο υψηλότερες τιμές. Στις 766,03 ο Δείκτης Τραπεζών, με την ελάχιστη τιμή ημέρας περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα.
Το ότι η Wall Street αργεί, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση συναλλαγών/τζίρου, με συνέπεια η διόρθωση να διαμορφώνεται με χαμηλότερη αξία απ' ό,τι η ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει πως εάν αύριο η Νέα Υόρκη «δείξει» προς ανοδική αντίδραση, μπορεί στο ΧΑ να αναλάβουν και πάλι οι αγοραστές, εξισορροπώντας τη σημερινή υποχώρηση. Υποχώρηση που σταδιακά βαίνει μειούμενη, καθώς στις 13:55 για τον ΓΔ είχαν μαζευτεί οι απώλειες στο 0,75%.
Στον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερη αξία συναλλαγών για την Εθνική, ωστόσο στη σχετική κατάταξη προηγείται η Τέρνα Ενεργειακή. Στη μετοχή έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλα πακέτα για 71.300 και 140.00 στις τιμές των 7,87 και 7,64 ευρώ, συνολικής αξίας περίπου 1,6 εκατ. ευρώ. Χρηματιστής ο οποίος είναι υπεύθυνος ανάλυσης του ομίλου εκτιμούσε πως πρόκειται για αλλαγές πακέτων στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στον όμιλο. Θα δείξει, καθώς ούτε οι χρηματιστηριακές έχουν τη δυνατότητα να δουν τον τελικό αγοραστή.
Ωστόσο η μετοχή που κλέβει την παράσταση είναι της ΔΕΗ, καθώς μετά τις 12:50 ενεργοποιήθηκαν ισχυρές εντολές αγορών, από τα 2,76 ευρώ, για να φτάσει μέσα σε 10'-15' έως τις... παρυφές των 3 ευρώ, με ποσοστό πάνω από 8%. Χρηματιστές αποδίδουν την αιτία της αντίδρασης στις τελευταίες ανακοινώσεις της διοίκησης (αναλυτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα) και την αφορμή της αλλαγής θεματοφυλακής μεταξύ δύο ξένων funds. Δεν είναι τυχαίο πως ο τζίρος αυξήθηκε κατακόρυφα με την αντίδραση της μετοχής. Με αφορμή την αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ υψηλότερα, στα 2,18 ευρώ, διαμορφωνόταν ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ. Με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και Sarantis, ενώ σταθερή παραμένει, στα 5,41 ευρώ, η μετοχή της Fourlis.
Στις 30/64 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με την πρώτη ώρα συνεδρίασης. Μεγαλύτερη η άνοδος για τη μετοχή της Pasal, μετά το ΟΚ του Πρωτοδικείου για ρύθμιση των δανείων, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία Hines-Pasal για το Athens Heart. Στο 0,24 η μετοχή. Ακολουθούν με απόδοση πάνω από το 1% μετοχές των: Paperpack, Χαϊδεμένος, Σπύρου, Frigoglass, ΚΛΜ, ΙΑΣΩ κ.ά.
Στις 14:10 η αξία των συναλλαγών στα 20,8 εκατ. ευρώ.