Σε κρίσιμο τεχνικό επίπεδο υποχώρησε το ΧΑ

Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο (-3,2%) οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 853 μονάδες. «Υποτονική» για άλλη μια συνεδρίαση η αξία συναλλαγών (45,8 εκατ. ευρώ). Με κέρδη Coca Cola και Βιοχάλκο, απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Σε κρίσιμο τεχνικό επίπεδο υποχώρησε το ΧΑ

Η έλλειψη σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων, διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την συσχέτιση της τάσης στο Χ.Α. με τις Διεθνείς Αγορές, οι βασικοί δείκτες του οποίου, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Όμως αυτό που δείχνει να προβληματίζει έντονα τους Επαγγελματίες του χώρου, ασφαλώς και δεν είναι η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης, ούτε οι συνεχιζόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά η παραμονή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, παρά την θεωρητική επιστροφή των Παραθεριστών από τις Καλοκαιρινές διακοπές.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις δείχνουν να επικρατούν στην Αγορά ομολόγων (στο 1,609% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στις Ευρωπαϊκές Αγορές, σε σημείο που δεν είχε φτάσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια υποχώρησε η Βρετανική Λίρα, αφότου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν χάσει στην κρίσιμη ψηφοφορία του Κοινοβουλίου για το “Brexit”, σήμερα το απόγευμα.

Η Στερλίνα διολίσθησε και κάτω από το $1,20, ένα επίπεδο που δεν είχε δοκιμάσει από τον Ιανουάριο του 2017, μετά τις δηλώσεις του Τζόνσον για γενικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, εάν οι Βουλευτές περάσουν νομοθεσία που θα τον αναγκάζει να καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σε περίπτωση που αυτή είναι να συμβεί χωρίς συμφωνία με το Μπλοκ.

Απόπειρα να πάρει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων και να σταματήσει μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία, θα κάνει σήμερα το απόγευμα, η Βρετανική Αντιπολίτευση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ (+2,09%) διασωζόταν αμετάβλητη, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, παρά την συνεχιζόμενη, έστω και επιλεκτικά, κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και οι περισσότεροι Αναλυτές περιμένουν να δουν την αντίδραση του Γενικού Δείκτη στην πρώτη σημαντική στήριξη των 850 μονάδων.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν και σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 733,17 μονάδες (-3,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 738,21 (-3,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 740,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,96%.

Ο εν λόγω δείκτης χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς δείχνει να πλησιάζει αποφασιστικά την πρώτη σημαντική στήριξη στις 725 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 653 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η BlackRock αύξησε την αρνητική καθαρή της θέση στην Alpha Bank από 0,90%, στο 1,01%.

Επίσης ίσως αξίζουν προσοχής οι φήμες που έχουν να κάνουν με σημαντικές εξελίξεις, μέσα στο επόμενο δίμηνο, όσον αφορά την Τρ. Αττικής (+6,64%), με τον τίτλο να δείχνει ότι έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την Τραπεζική τάση, καθώς συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (+3,85%), EEE (+2,09%), TITC (+0,54%), Fourlis (+0,74%), Ελλάκτωρ (+0,46%), Μυτιληναίος (+0,15%) και αμετάβλητη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Από εκεί και πέρα, δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,48%).

Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 6,38 ευρώ και επόμενες στηρίξεις στα 5,88 και 5,45 ευρώ. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,38 ευρώ, θα δώσει το δικαίωμα στους αγοραστές να βάλουν σαν επόμενο στόχο τα 6,77 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+3,85% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και τέσσερα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 3,76 ευρώ, ενώ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,08 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 4,29 και 4,66 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 3,76 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τα 3,56 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι νέες 6.200.000 (ΚO) μετοχές της Μινέρβα, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 6.200.000 (ΚO) μετοχές.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και υψηλό 5,5 ετών για την Ιντρακάτ (+6,19%), επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+3,64%), Λύκο (+1,19%), ΕΛΧΑ (+0,99%) και Mevaco (+5,13%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασαν οι ΕΚΤΕΡ (+0,56%) και Νηρέας (+0,97%).

Όλο και ψηλότερα οι αγοραστές στην Βιοτέρ (+6,90%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, για τον Χαϊδεμένο (+15%), μαζεύεται προσεκτικά η Frigoglass (0%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Pasal (+12,50%) αλλά με λιγότερο πειστικό “bid”, ενώ η Ευρ. Πίστη (+2,95%) προσπαθεί να προσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτη στήριξη την ζώνη 851 – 845 και σαν πρώτη αντίσταση τις 878 μονάδες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτη αντίσταση τις 2186 – 2193 και πρώτη στήριξη τις 2102 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά περιμένουμε να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων” αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η Fourlis ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της, ενώ ολοκληρώνεται το 1o από τα τέσσερα Road Show (εκείνο της Goldman Sachs), που πραγματοποιούνται το Σεπτέμβριο για Ελληνικές μετοχές. Το κλίμα χαμηλών προσδοκιών στις επαναδιαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας και το σενάριο του άτακτου “Brexit”, προκαλούν νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές, δυσκολεύοντας το εγχείρημα επανόδου του ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε ανοδική τροχιά, παρά τους θετικούς εγχώριους καταλύτες” σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με ελεγχόμενες απώλειες και υποτονικό όγκο συναλλαγών κινείται η Αγορά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στην ευρύτερη εικόνα. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου παραμένει πλησίον των ιστορικών χαμηλών στο 1,6% mid-ytm, ενώ και το spread βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της κρίσης. Η επαναφορά του Τραπεζικού δείκτη με συνολικά κέρδη 24 ποσοστιαίων μονάδων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στήριξε τον ΓΔ, αλλά το στοίχημα της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης του κλάδου θα δοκιμαστεί στην περιοχή των 800 μονάδων ΔΤΡ. Σήμερα, μετά την συνεδρίαση, ανακοινώνει αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου η Fourlis. Επιπλέον, στο κλείσιμο του Χ.Α., είχαμε νεότερα για την μεταποίηση στις ΗΠΑ, με τις μετρήσεις Markit PMI (16:45) και ISM Manufacturing”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η νηοπομπή των 4 ανοδικών συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στον καλλωπισμό των αποτιμήσεων ενόψει του τέλους του μήνα, περιορίζοντας τις απώλειες του Αυγούστου που ήταν ο πρώτος πτωτικός μήνας του έτους (-3,54% για το ΓΔ)” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, η νευρικότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο επανήλθε, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά και τον ΓΔ να κινείται στην περιοχή των 850 μονάδων, με εμφανή την απροθυμία της Επενδυτικής Κοινότητας να αναλάβει πρωτοβουλίες, είτε προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης αυξημένων αγοραστικών εντολών, είτε προς την κατεύθυνση αυξημένων ρευστοποιήσεων.

Η στάση αναμονής είναι δικαιολογημένη, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Έτσι, στο εσωτερικό μετά τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων επιδόσεων των συστημικών Τραπεζών, από κοινού με την άρση των capital controls, των αποτελεσμάτων των Εταιρειών Πετρελαιοειδών και του πακέτου διάσωσης της ΔΕΗ, τα βλέμματα στρέφονται προς την ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινώσει αύριο την επίδοση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο (+1,3% στο 1ο).

Παράλληλα, η ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με όσα θα ανακοινωθούν με στόχο την αύξηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών στο άμεσο μέλλον, σε συνέχεια των ενεργειών για το project στο Ελληνικό, το master plan του ΟΛΠ και τις αποφάσεις για ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων της “Ελληνικός Χρυσός”. Παράλληλα, είναι ήδη σε εξέλιξη Road Show στο Λονδίνο, με τις Ελληνικές Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο.

Και ενώ κλιμακώνεται η τροφοδότηση της εγχώριας επικαιρότητας με θετικούς καταλύτες, που αποσκοπούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη μείωση των οικονομικών βαρών των Πολιτών, είναι το εξωτερικό περιβάλλον που συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητα την Παγκόσμια Οικονομία.

Η έναρξη ισχύος των δασμών που επιβάλλουν ΗΠΑ και Κίνα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, οδηγεί στην συνειδητοποίηση των βλαπτικών συνεπειών που θα έχουν για το Εμπόριο και επομένως για τα μεγέθη των Εταιρειών.

Η απόφαση Τζόνσον για διακοπή της λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου με στόχο την ολοκλήρωση του “Brexit” μέχρι τις 31/10, πυροδοτεί ήδη αντιδράσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις στις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, στην Ιταλία δρομολογούνται εξελίξεις σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, απομακρύνοντας, πιθανότατα, ένα ”μαύρο κύκνο” από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, που ίσως δρομολογείτο από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Χώρα.

Είναι επομένως το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά τις Διεθνείς Αγορές και αναπόφευκτα αποτρέπει, επί του παρόντος, την εκδήλωση αυξημένων ροών για Αγορά Ελληνικών μετοχών, παρά το θετικό κλίμα για Ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις των οποίων διαμορφώνονται στο 1,60% περίπου, για τους 10ετεις τίτλους, με το ενδεχόμενο μιας νέας έκδοσης να είναι ισχυρό.

Όμως, όπως θα έλεγαν οι μαθηματικοί, η βελτίωση του εγχώριου περιβάλλοντος είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να κινηθεί ανοδικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενόσω τα “γκρίζα σύννεφα” παραμένουν στο εξωτερικό περιβάλλον, αναγκάζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες να ετοιμάζουν νέες δράσεις, με πρώτη την ΕΚΤ που δρομολογεί καινούργιο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα…

“Έτσι, οι Διαχειριστές παραμένουν με συντηρητική διάθεση σε σχέση με την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, με τις τοποθετήσεις σε Χρυσό και Ασήμι να προκρίνονται ολοένα και περισσότερο, όπως προκύπτει από την άνοδο της τιμής τους”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Στην Ταϊβάν, το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό, λόγω Εθνικής αργίας.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ, κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, ενώ το Bitcoin επιστρέφει υψηλότερα των $10500.

Η Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 1%, με μία απόφαση που ήταν αναμενόμενη.

Αμετάβλητο παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, το κόστος δανεισμού για τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, μετά από τέσσερις μήνες πτώσης. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς.

“Οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν προς ένα πακέτο νομισματικής τόνωσης που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, μια ηχηρή δέσμευση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποζημίωση των Τραπεζών για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων”, ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters.

“Αρκετοί Αξιωματούχοι τάσσονται, επίσης, υπέρ της επανέναρξης των επαναγορών στοιχείων ενεργητικού, ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο, αλλά οι διαφωνίες ορισμένων Βόρειων Χωρών περιπλέκει το ζήτημα”, πρόσθεσαν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πηγαίνουν πολύ καλά”, σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει στην ανάρτησή του στο Twitter ότι “η Κίνα δεν μπορεί να αντέξει τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο για πολύ ακόμη”.

Παράλληλα, πιέζει το Πεκίνο να κλείσει τη συμφωνία σύντομα, αλλιώς θα είναι πιο δύσκολα εάν κερδίσει τις εκλογές ξανά, το 2020.

H δραστηριότητα των Αμερικανικών Εργοστασίων συρρικνώθηκε αναπάντεχα τον Αύγουστο, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 49,1 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των Αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2016.

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η μέτρηση για τις νέες παραγγελίες, οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό επτά ετών, ενώ ο δείκτης παραγωγής κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το τέλος του 2015.

Η βουτιά στην παραγωγή και τη ζήτηση έγινε αισθητή και στην Αγορά εργασίας, με τον δείκτη απασχόλησης να διαμορφώνεται στο 47,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.

Σε χαμηλό 10ετιας βούτηξε ο δείκτης εξαγωγών, στις 43,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., τα πρώτα σχόλια για τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών καταθέτει η Citi, ενώ προχωρά και σε προβλέψεις για το υπόλοιπο της φετινής χρήσης, σε εκθέσεις της στις οποίες παραμένει “neutral” για τον κλάδο.

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα β' τριμήνου της Alpha Bank η Citi, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral/high risk" και τιμή - στόχο στα 1,9 ευρώ. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στις επικείμενες συναλλαγές NPEs και τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική της τράπεζας.

“Καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και την κεφαλαιακή βελτίωση της Τράπεζας Πειραιώς”, σημειώνει η Citi στο σχόλιό της, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral/high risk" και τιμή - στόχο στα 3,2 ευρώ.

Ισχυρά χαρακτηρίζει ο Οίκος και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι Επενδυτές αναμένεται να καλωσορίσουν τη βελτίωση στα κέρδη προ προβλέψεων και την επιτάχυνση στη μείωση των NPEs, ενώ αναμένεται και σημαντική βελτίωση στα έσοδα από προμήθειες το δεύτερο εξάμηνο.

Ο Οίκος διατηρεί σύσταση "neutral/high risk" για την Τράπεζα και τιμή - στόχο στα 2,8 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 850,93 μονάδες (-1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 852,6 (-0,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 853,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,77%.

Ο τζίρος στα 45,6 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Viohalco και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.003 συμβόλαια).

Στα 15.755 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.994 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.410, 1.204 για τον Σεπτέμβριο και 206 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.105,5) κινήθηκε μεταξύ 2.101 και 2.120 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.170), Alpha Bank (5.777), Πειραιώς (2.640), ΔΕΗ (2.812), Εθνική (7.348), MIG (1.061), ΑΔΜΗΕ (161), Τρ. Αττικής (310), ΓΕΚ (169), Μυτιληναίο (309), Ελλάκτωρα (102), Viohalco (448), ΟΤΕ (146).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.927, Alpha Bank 68.896, Εθνική 47.459, MIG 85.432, Πειραιώς 22.884, ΔΕΗ 17.403, Μυτιληναίο 12.012.

Ας σημειωθούν τα 550 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 55.021.455 τεμ., (από 54.530.397 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.954.177 τεμ. (26.874.177), ΔΕΗ 6.688.565 τεμ. (6.688.565), Eurobank 70.640.019 τεμ. (70.662.469), Εθνική 27.743.668 τεμ. (27.669.322), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.314.253 τεμ. (1.314.253).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v