Εμπόριο και μεταποίηση... κοκκίνισαν τη Wall Street, o Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, με το θρίλερ να έχει και δεύτερο μέρος σήμερα.
Συνέπεια αυτών η συντήρηση ρευστού κλίματος στις αγορές διεθνώς, η διατήρηση της πλαγιοκαθοδικής τάσης στα κύρια χρηματιστήρια, με τον S&P 500 ωστόσο να μη χάνει για 6,7 τις 2.900 μονάδες, που πρακτικά σημαίνει πως και σήμερα short vs long θα δώσουν μάχη για το πώς θα κινηθεί η «αγορά των αγορών».
Με κεκτημένο πλεονέκτημα των δύο συνεχόμενα πτωτικών συνεδριάσεων, οι short διατηρούν την ελαφρά υπεροχή έναντι των πωλητών, ωστόσο η... May Day για ΕΚΤ και Fed πλησιάζει. Στις 12 Σεπτεμβρίου, την προσεχή Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λίγες μέρες αργότερα, στις 18 του μηνός, η εξίσου κρίσιμη συνεδρίαση της Fed. Από την εξέλιξη και τις αποφάσεις αυτών των δύο κεντρικών τραπεζών θα κριθεί η τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ για το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Και βλέπουμε, καθώς στο εσωτερικό της ΕΚΤ οι... βόρειοι (Γερμανία, δηλαδή) εγείρουν ενστάσεις τόσο για τον χρόνο όσο και για τη σύνθεση των εργαλείων που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την ποσοτική χαλάρωση ο Μάριο Ντράγκι, στο λυκόφως της θητείας του στη Φρανκφούρτη.
Στα καθ' ημάς, πάντως, η αγορά περιμένει σήμερα να δει και τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ.
Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, μετράμε ήδη δύο συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις, στις ισάριθμες πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Από τις 868,12 της Παρασκευής, η αγορά χαμήλωσε προς την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, όπου και «δοκιμάζεται» ο ΓΔ με ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα, ή αυτό της επαναφοράς προς τις 870 ή αυτό της συνέχισης της ταλαιπωρίας χαμηλότερα. Πάντως και στις δύο συνεδριάσεις, ο τζίρος τη Δευτέρα δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ., αποδίδοντας τη θεαματική μείωσή του στην αργία της Wall Street. Ωστόσο και χθες, που λειτουργούσε, ο τζίρος δεν υπερέβη τα 45 εκατ. ευρώ.
Σήμερα πάντως η αγορά ξεκίνησε θετικά, με όπλο το καλό κλίμα στην Ευρώπη μετά τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.
Χθες στο στόχαστρο των πωλητών και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 740,19 και τη Citi να αναλύει τα αποτελέσματα 6μήνου των συστημικών ομίλων. Μεγαλύτερος τζίρος, χθες, για την Εθνική με 6,859 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Eurobank κατά 3,48% χαμηλότερα στο 0,762 ευρώ.
Αρνητική η εικόνα και για τα blue chips, καθώς με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνον οι τίτλοι των TITC, Viohalco (κυρίως λόγω δολαρίου), Coca Cola (που έκανε τη διαφορά εκμεταλλευόμενη το arbitrage με το Λονδίνο, λόγω της μεταβλητότητας της στερλίνας), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και Fourlis (ανακοίνωσε ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ στο 6μηνο).
Σε αντίθεση με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συγκριτικά καλύτερη η εικόνα -για πολλοστή συνεδρίαση- για τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Από τον FTMidCap ξεχώρισε η contrarian κίνηση της Attica Bank (αντιμέτωπη με ισχυρές αντιστάσεις, πλέον), η συνολική ανοδική διόρθωση για τις τρεις μετοχές συμφερόντων Κόκκαλη (με την IntraKat κατά 6,19% να ξεπερνά το όριο των 2 ευρώ) και τις Νηρέα, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης.
Στις 42/58 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, επιβεβαιώνοντας τη διαφοροποίηση σημαντικού μέρους της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης έναντι της μεγάλης. Κάτι που πιθανότατα να επαναληφθεί και σήμερα, εάν οι short διατηρήσουν το προβάδισμά τους.