Με μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερες στο ΧΑ το ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Σε οριακά αρνητικό "άνοιγμα" τα futures στην Wall Street, με τα συμβόλαια του S&P 500 να "βλέπουν" τις 2.875 μονάδες.
Στο μείον 0,53% και στις 11.621 μονάδες ο DAX στην Φρανκφούρτη έχοντας χάσει από εχθές την στήριξη των 11.680 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχήν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, το ούτως ή άλλως σε short τάση χρηματιστήριο μας δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα ευρωπαικά. Μάλιστα και σήμερα...ακυρώνεται η τάση που ήθελε το ΧΑ να ακολουθεί μεν την πτωτική πορεία των αγορών πλην όμως να καταγράφει απώλειες μικρότερες απ΄ ότι λ.χ ο DAX. Ακύρωση, που σχετίζεται με το ότι, πλέον, traders και επενδυτές είναι σταθερά πωλητές σε διάστημα μηνός στον τραπεζικό κλάδο όπως επίσης στην πλειονότητα των blue chips.
Χαμηλότερα, κατά 1,47% ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 818 μονάδες, ενισχύοντας το ενδεχόμενο δοκιμασίας και των 809 μονάδων, στην περίπτωση που δεν αλλάξει θεαματικά κάτι εκτός.
Αυτό γιατί, σε μία συγκυρία που απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά οι traders δεν έχουν λόγο να μην ακολουθήσουν την τάση των ξένων αγορών, που σε αυτή την φάση είναι πτωτική.
Μεγαλύτερες οι απώλειες, κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για νέα δοκιμασία χαμηλότερων επιπέδων τιμών και ενδεχόμενη απώλεια ακόμη μίας περιοχής στήριξης. Οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο-κλειδί συνεχίζονται, κάτι που εξ΄ αρχής αναμένονταν σε μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών.
Συναλλαγές και τζίρος, όπως στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, σε μέτρια μεγέθη με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 6,8 εκατ. στις 11.00' . Το 57% του τζίρου στις τραπεζικές αλλά και με συγκριτικά αυξημένο για τίτλους των Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ κ.α. όλες με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.
Η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος, από την πλευρά των αγοραστών καθώς θεωρούν δεδομένο πως θα βρουν ευκαιρίες και χαμηλότερα, ενισχύει το πλεονέκτημα των πωλητών, οι οποίοι με μέτριο τζίρο "ρίχνουν" την αγορά προς τις 809 μονάδες. Ενδεικτικό του κλίματος, πως μετά τις 11.05' και από την στιγμή που διεφάνη πως οι long δεν προτίθενται να ενεργοποιηθούν επιταχύνθηκε και η ροή των εντολών και οι πωλήσεις σε τραπεζικά και blue chips, με συνέπεια ο ΓΔ να διορθώσει προς τις 815 μονάδες.
Στον τραπεζικό κλάδο μεγαλύτερες οι πιέσεις και απώλειες για τη μετοχή της Πειραιώς καθώς διορθώνει περισσότερο από 6%, στα 2,408 ευρώ, ενώ ακολουθούν Εθνική, στα 2,071 , Eurobank, στα 0,698 και στα 1,35 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank. Σημειωτέον, πως και σήμερα ο τζίρος στις τραπεζικές είναι συγκριτικά αυξημένος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ημερών.
Ανάλογη εικόνα στα blue chips, με μόλις 2 από τις 21 μετοχές με θετικό πρόσημο. Στα 1,378 η Cenergy, στα 5,39 η μετοχή της Fourlis.
Αρνητική εικόνα για Coca Cola, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ με σημαντικές απώλειες 1,59% η πρώτη και με μεγαλύτερες 3,28% η τρίτη.
Πωλητές και στην...δεύτερη ομάδα μετοχών του δείκτη, σε Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.
Στις 11.15΄ η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις μόλις 11 έναντι 59 που είχαν απώλειες. Cenergy, Fourlis, Ικτίνος, ΚΡΙ ΚΡΙ, Profile μεταξύ των εξαιρέσεων στην γενικότερη διόρθωση του ΧΑ.
Στην περίπτωση, που η αγορά κλείσει και σήμερα με απώλειες θα πρόκειται για την όγδοη σε εννέα συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, τον Αύγουστο. Στα 10,8 εκατ. ο τζίρος στις 11.15΄.