Δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν οι long να πάνε κόντρα στο γενικότερα πτωτικό κλίμα, που από νωρίς διατρέχει τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Αναταράξεις λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να δοκιμάζεται από νωρίς. Σημαντικές απώλειες για τον ΜΙΒ, κατά 2,38% νωρίτερα στις 20.344 μονάδες, με μεγαλύτερες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, στα ύψη η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 1,807% και αλυσιδωτές οι παρενέργειες από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη.
Σε άνοδο η απόδοση όλων των κρατικών τίτλων χωρών της Μεσογείου, παρασύροντας και αυτή του αντίστοιχου δεκαετούς, μετά από μέρες, πάνω από το όριο του 2,10% και συγκεκριμένα νωρίτερα στα 2,145%.
Στο μείον και τα futures στην Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 0,64% του S&P 500 από τις 2.921 μονάδες.
Περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας, με τη μεταβλητότητα και το ρίσκο να έχουν επανέλθει η συνέχεια χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.
Στα καθ' ημάς, στο ΧΑ η προσπάθεια των traders να διαφοροποιηθούν, στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό, είχε τελικά διάρκεια 1 1/2-2 ωρών, καθώς μετά τις 12.30' η αγορά "γύρισε" σε αρνητικό έδαφος, όπου και παραμένει έκτοτε.
Στο μείον όλοι οι βασικοί δείκτες με χαρακτηριστικό το ότι οι απώλειες τους είναι μικρότερες απ΄ ότι σε άλλα ευρωπαικά χρηματιστήρια, κάτι που αποτελεί ένδειξη των προθέσεων των traders και των επενδυτών.
Με απώλειες 0,59% ο Γενικός Δείκτης στις 842 μονάδες, με ζητούμενο να μην κλείσει χαμηλότερα των 838 μονάδων (σε εβδομαδιαίο) ειδάλλως ενισχύεται το σενάριο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 809 μονάδες.
Μεγαλύτερη η διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο απ' ότι για τα blue chips, με την αξία συναλλαγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση πάντα με τον τζίρο των προηγούμενων συνεδριάσεων και το μέσο όρο μηνός. Στις 13.50΄ η αξία των συναλλαγών ήταν στα 15,9 εκατ. από τα οποία το 33% αφορούσε στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σημαντικά μερίδια κατανέμονταν σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, TITC, Jumbo, Motor Oil.
Από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για την Εθνική, στα 2,258 ευρώ, μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς, στα 2,708 ευρώ με τον κλαδικό δείκτη να μετρά απώλειες 1,53% ακριβώς στο όριο των 700 μονάδων.
Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με TITC, Aegean, Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ να έχουν θετικό πρόσημο και Sarantis, Fourlis σταθερές.
Στις 23/75 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με τίτλους κυρίως της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να διαφοροποιούνται ανοδικά. Ωστόσο και σε αυτές τις χαμηλότερες κατηγορίες η τάση ακολουθεί, λίγο ως πολύ, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς αρκετά επενδυτικά σχήματα έχουν χαμηλώσει πολύ τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες "έτρεχαν" μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.
Μεγαλύτερη αντίδραση για τίτλους των: Ακρίτας, Επίλεκτος, Παπουτσάνης, ΚΡΙ ΚΡΙ, Frigoglass, Attica Group, ΟΛΘ κ.ά.