Φρένο στην καθοδική πορεία αναζητά το ΧΑ

Στην αντίδραση της Wall Street και τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων ποντάρουν οι επενδυτές, ελπίζοντας να ανακοπεί η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Ανοδικό ξεκίνημα.

Φρένο στην καθοδική πορεία αναζητά το ΧΑ

Τρενάκι του τρόμου στην Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει τελικά μόλις 22 μονάδες από τις 580 στην αρχή της συνεδρίασης και να διαμορφώνεται στις 26.007,07 μονάδες, ενώ ο S&P 500 την...γλύτωσε στο τέλος με οριακή άνοδο στις 2.883,98 μονάδες. Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη ο DAX είχε κλείσει με άνοδο 0,70% στις 11.650, 15 μονάδες.

Στο ΧΑ, μετά το θεαματικό κλείσιμο 7μηνου, με τις λίγο ως πολύ γνωστές αποδόσεις που το έφεραν στην κορυφή των αγορών διεθνώς ακολουθεί ένα σημαντικό πτωτικό κύμα, απόρροια εύλογων- κατά πολλούς ρευστοποίησης μέρους θέσεων, με τον τραπεζικό κλάδο.

Με ένα πτωτικό 5άρι έχει μπει ο Αύγουστος, ξεκινώντας από τα τοπικά υψηλά 901,36 μονάδων στην 1η του μηνός με τον ΓΔ να χάνει 0,54%, ακολούθησαν την Παρασκευή με 1,11%, ενώ την Δευτέρα ήταν το sell off με 3,83% , η Τρίτη με νέες απώλειες 0,79% για να προστεθεί το χθεσινό 0,82%. Πτωτικές πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, με το μίνι sell off της Δευτέρας με αυξημένες συναλλαγές απόρροια και της νέας μη αναβάθμισης του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch.

Ετσι ο ΓΔ υποχωρεί προς τις 837,56 μονάδες, με τον ΔΤΡ να σημειώνει τις περισσότερες σε διάστημα 5 συνεδριάσεων αλλά και τον FTSE25 να παρουσιάζει πρόβλημα όσον αφορά μία ομάδα 10 blue chips στα οποία οι πωλητές είχαν βγει από...επάνω (υψηλότερες τιμές) αρκετά πριν την κορύφωση της 31 Ιουλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ορισμένα funds είχαν λάβει την απόφαση τους να μειώσουν μέρος των θέσεων τους, που τους είχαν αποδώσει πολλά όλο το προηγούμενο διάστημα, κίνηση απολύτως φυσιολογική και επιβεβλημένη για κάποιον που "μετρά" αποδόσεις ακόμη και διψήφιες όταν τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι σχεδόν μηδενικά, οι άλλες αγορές είχαν μέτριες αποδόσεις, τα κρατικά ομόλογα επίσης.

Για τον ΓΔ παρατηρείται το...παράδοξο, στο διάστημα ευρωεκλογών- εθνικών εκλογών-31 Ιουλίου να πραγματοποιείται δύο φορές η διακύμανση από τις 830 προς τις 900 και τούμπαλιν, για αυτό η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εάν χαθούν σε κλείσιμο και οι 831 μονάδες ο ΓΔ κινδυνεύει με περαιτέρω διολίσθηση προς τις 809 μονάδες, οπότε αλλάζει το όλο σκηνικό όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στο 3μηνο.

Στο σχετικό διάγραμμα είναι εμφανείς οι τιμές, που τεχνικά, χρήζουν της προσοχής μας.

Ημέρα ιδιαίτερη, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης οι δύο βαρύτεροι όμιλοι του χρηματιστηρίου Coca Cola (δείτε τα αποτελέσματα εδώ) και ΟΤΕ (δείτε τα αποτελέσματα εδώ). Από τα αποτελέσματα θα γίνει και η εκκίνηση με ότι αυτό σημαίνει για το άνοιγμα των βασικών δεικτών. 

Στα 30,31 ευρώ η μετοχή της πρώτης, με οριακή άνοδο εχθές και συναλλαγές αξίας 740.010 ευρώ. Προφανώς δύο τάσεις ποντάρουν στα οικονομικά μεγέθη και βλέπουν τη μετοχή είτε υψηλότερα είτε χαμηλότερα. Ελάχιστη η κινητικότητα στα ΣΜΕ της μετοχής "παίζουν" με οριακό premium.

Στα 12,23 ο ΟΤΕ με απώλειες 0,57% και αξία συναλλαγών 6,984 σε σύνολο 59.710 εκατ. ευρώ. Στο 0,65% αρνητική απόδοση σε διάστημα εβδομάδος έναντι 4,08% της Coca Cola και με 3,47% στο μήνα έναντι 5,58% της Coca Cola και να δούμε ποιος από τους 2 μπορεί να σηματοδοτήσει αντίδραση, σήμερα-αύριο. Γιατί ειδάλλως στην περίπτωση, που και οι δύο συνεχίσουν να χάνουν έδαφος τότε η διολίσθηση προς τις 809 θα είναι το πιθανότατο σενάριο.

Κατά τα άλλα από την Morgan Stanley η αγορά δεν περίμενε κάποιο νέο, όσον αφορούσε στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI, ενώ αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη το GREK ακολούθησε την γενικότερη τάση και έκλεισε με μικρές απώλειες 0,11% στα 9,16$.

Κίνηση, που έχε τη σημασία της, σε βάθος χρόνου βέβαια μία πρώτη κρούση της Αθήνας προς την Κομισιόν, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη για μείωση των πλεονασμάτων. Οντως με μοχλό την ταχεία αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων και σύμφωνα με τον σχεδιασμό Υπ.Οικ και ΟΔΔΗΧ για τα επόμενα βήματα και στην περίπτωση που μέχρι τότε έχει δοθεί το πράσινο φως από Βρυξέλλες για τα σχέδια των ΤτΕ και ΤΧΣ και έχουν αρθεί ολοκληρωτικά τα capital controls τότε ναι, μία μείωση από το 3,5% στο 3% θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο αυτό είναι κάτι σε βάθος χρόνου, όμως είναι ένα πρώτο βήμα της Αθήνας και βοηθούσης της διεθνούς συγκυρίας θα ακολουθήσουν και άλλα προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό μόνο θετικό είναι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v