ΧΑ: Πως «έκαψαν τα χέρια τους» οι πρωινοί αγοραστές

Παρά τα ισχυρά κέρδη των πρώτων ωρών ο ΓΔ υποχρεώθηκε σε νέες απώλειες. Το αρνητικό διεθνές κλίμα και η κάμψη των συναλλαγών. Ποιες ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Τι αναμένεται στη συνέχεια.

ΧΑ: Πως «έκαψαν τα χέρια τους» οι πρωινοί αγοραστές

“Ο χαμηλός τζίρος αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το αν η εν εξελίξει αντίδραση, είναι αποτέλεσμα επιστροφής των αγοραστών, η απλά ‘ανακωχή’ πωλήσεων”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ενδοσυνεδριακό σχόλιο και η εξέλιξη της συνεδρίασης ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της στήλης.

Το σήμα για υποχώρηση από τα χαμηλά ημέρας ήλθε από την σημαντική υποχώρηση των Ευρωπαϊκών δεικτών και εντάθηκε από το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα συνεδρίαση την υψηλή συσχέτιση του Χ.Α. με τις Ευρωπαϊκές και κατ΄ επέκταση τις Διεθνείς Αγορές, ενώ στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, το “σύνθημα” υποχώρησης το έδωσε ο Τραπεζικός κλάδος, με τους τίτλους των Πειραιώς (-2,23%), Alpha Bank (-1,33%) και μετά της Εθνικής (-0,52%), να γυρίζουν πρώτες σε αρνητικό πρόσημο.

Να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank, αλλά υπέκυψε στις τελικές δημοπρασίες, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,07% και στο χαμηλό ημέρας.

Με όλα τα παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης έφθασε να μηδενίσει τα αρχικά του κέρδη και στα τελευταία 40 λεπτά τις συνεδρίασης, “παίχτηκε” το τελικό πρόσημο. Όμως το τελευταίο ημίωρο και τις τελικές δημοπρασίες οι εν δυνάμει πωλητές ήταν πολύ καλύτεροι, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών με αρνητικό πρόσημο και στα χαμηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 6,16% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τετραήμερες απώλειες 14,54%.

Παρά την ατολμία των σημερινών αγοραστών να δώσουν πειστική ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. και τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,002%.

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε σημαντικά και διαμορφώθηκε στο 0,095%, από 0,23% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, η τελική εικόνα δίνει, χωρίς αμφιβολία, το πλεονέκτημα στους πωλητές.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος αφού αναρριχήθηκε μέχρι τις 731,84 μονάδες, αργά αλλά σταθερά έχασε όλα τα αρχικά κέρδη και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 702,23 (-0,79%). Στις 17.00, βρέθηκε στις 703,73 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 701,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει γυρίσει “short” με το “stop” στο 831 και με το 702 - 688 να είναι η πρώτη ζώνη στήριξης. Οι 759 μονάδες, είναι η πρώτη αντίσταση.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, η σημερινή, αποτυχημένη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μάλλον αύξησε, παρά διασκέδασε τις υπάρχουσες ανησυχίες και ταυτόχρονα ήλθε να επιβεβαιώσει την άποψη πως “με τόσο χαμηλούς τζίρους, το Χ.Α. θα παραμείνει προσδεδεμένο στο ‘άρμα’ των Ευρωπαϊκών Αγορών”.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση του όποιου ενδιαφέροντος για επιμέρους τίτλους, η προσοχή στη βραδινή ανακοίνωση του Οίκου MSCI (στον δείκτη MSCI Greece Standard συμμετέχουν 8 μετοχές και συγκεκριμένα οι: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil), ενώ αύριο και πριν ξεκινήσουν οι συναλλαγές δημοσιεύουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019, οι ΟΤΕ και Coca Cola.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Αύγουστος δεν έχει “δει” ακόμα θετικό κλείσιμο σε επίπεδο ΓΔ και ΔΤΡ, με τον πρώτο να μετρά πέντε συνεδριάσεις πτώσης με αθροιστικές απώλειες 6,93% και τον δεύτερο ισόποσες ημέρες υποχώρησης, με αθροιστικές απώλειες 15,33%.

Οι πέντε ημέρες πτώσης για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν αρνητικό ρεκόρ οκταμήνου, καθώς περισσότερες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΓΔ σημείωσε στο διάστημα 14/12 έως και 27/12/2018, με επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις των Δανειστών για δημοσιονομικό κενό φέτος έχουν ‘λειανθεί’. Διαθέσεις, προθέσεις και νεότερες εκτιμήσεις θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στις 16 Σεπτεμβρίου, πριν την κάθοδο των Επικεφαλής στις 23 του ίδιου μήνα. Νωρίτερα, στις 5 Σεπτεμβρίου μια πρόγευση θέσεων δεν αποκλείεται να δοθεί στη συνεδρίαση του EwG και στις 13 στο Eurogroup”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “καμπανάκι’ κινδύνου, αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με τον επικεφαλής Φραγκίσκο Κουτεντάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά πως ‘ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει εφικτός, αλλά με αυξημένο ρίσκο. Οι κίνδυνοι απορρέουν κυρίως από τις επεκτατικές κινήσεις δημοσιονομικής πολιτικής τόσο της προηγούμενης, όσο και της νέας Κυβέρνησης”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την αρχική, με θετικό πρόσημο “επέπλευσαν” οι Jumbo (+0,54%), ΕΕΕ (+0,07%) και Μυτιληναίος (+0,69%).

Μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή της Jumbo (+0,54%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ μακριά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 17,38 ευρώ (+4,64%). Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 18,18 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στα 16,53, 16,15 και 15,90 ευρώ (πολύ ισχυρή).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της TITC (-1,06%). Στα 20,00 η πρώτη σημαντική αντίσταση, στα 17,26 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη μέρα διόρθωσης στην Αλουμύλ (-16,95%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Revoil (+3,49%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Εβροφάρμα (+7,07%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), επιστροφή των αγοραστών στον Νηρέα (+0,51%) και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην Ιντρακάτ (-0,29%).

Σύμφωνα με τους Αναλυτές, θετική γεύση, σε πρώτη ανάγνωση, άφησαν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Frigoglass (+11,22%, όμως τα χέρια των αγοραστών κουράστηκαν να μαζεύουν τα “χαρτιά” του μεγάλου πωλητή), υψηλότερα με αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών για τον Ακρίτα (+18,67%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μπήτρο (+20%) από χαρτοφυλάκια που ίσως γνωρίζουν κάτι περισσότερο, όσον αφορά την επικείμενη συγχώνευση με ΣΙΔΜΑ (0%), δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (-2,73%, είχαν προηγηθεί 11 συνεχόμενες ανοδικές), ενώ κάτι κινήθηκε στην Fieratex (+4,26%), που θα ήθελε πειστικότερο “bid”.

Επιδείνωσης συνέχεια για την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, Γενικός Δείκτης και FTSE25, έχουν γυρίσει “short” με “stop” τις 901 και 2228 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Μετά τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην Εγχώρια Αγορά, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, υποστηριζόμενη και από τις αρχικές ανοδικές διαθέσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών, χωρίς, όμως θετικό, τελικό, αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ΟΤΕ και Coca Cola, οι οποίες δημοσιεύουν αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αποτελέσματα και στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI σήμερα το βράδυ”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Παρά τη συντήρηση των ανησυχιών για το Εμπόριο, χθες η Wall Street κατέγραψε ισχυρή άνοδο, με παράλληλη αναρρίχηση της τιμής του Χρυσού στη ψηλότερη τιμή της εξαετίας. Στο Χ.Α., ανοδική αντίδραση μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν στέφθηκε από επιτυχία. Αργά το βράδυ θα ανακοινωθούν οι μετοχικές αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, ενώ επιστέφουν οι ανησυχίες στις Διεθνείς Αγορές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ, συνέχισε την πτώση του και σταμάτησε στην περιοχή των 838 μονάδων, που αποτελούν την επόμενη στήριξη. Οι ταλαντωτές μπήκαν σε υπερπουλημένη περιοχή, απέχουν όμως από το να δώσουν σήμα αντιστροφής της βραχυπρόθεσημης τάσης. Οι επόμενες στηρίξεις στις 824 - 807 μονάδες, με … θεωρητικό όριο, χωρίς να επηρεαστεί η μακροχρόνια τάση, τις 770 μονάδες. Τέλος διόρθωσης και βλέψεις για νέα υψηλά, μετά την επιστροφή πάνω από τις 890 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ναι, έχει δίκιο ο Trump όταν αποκαλεί το Πεκίνο χειραγωγό του νομίσματός του”, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας. Με την Ισοτιμία 8,28 Γουάν ανά Δολάριο να ισχύει από το 2003 και για πολλά χρόνια. Σήμερα, το Δολάριο έχει 7 Γουάν (αντί περίπου 4 - 5 με βάση το χρόνιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας). Και τώρα οι Κινέζοι το υποτιμούν (!) κατά 1,4% για να απαντήσουν στους νέους, πιθανούς, δασμούς επί Προϊόντων ύψους $ 300 δισ.

Σαν αποτέλεσμα, ο καπιταλισμός, αντί να γίνει και στην Κίνα περισσότερο φιλελεύθερος (παραμένει ανελεύθερος), κινδυνεύουμε να γίνει και στη Δύση λιγότερο φιλελεύθερος, ακόμη και στις ΗΠΑ ! Φτάσαμε ήδη να υποδεικνύεται στη Federal να μειώσει άμεσα, ξανά δηλαδή, τα παρεμβατικά της επιτόκια για να απαντήσει στην Κίνα (συμπεριφορά ανάλογη εκείνης του Ερντογάν προς τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη που αρνείτο να μειώσει τα επιτόκια).

“Προκαλείται έτσι η αντίδραση των πρώην κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ, που ζητούν να μπορούν να ενεργούν χωρίς παρεμβάσεις (το αυτονόητο δηλαδή…)” σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η σημερινή αντίδραση στις Διεθνείς Αγορές, ήταν και η αφορμή για την διστακτική επανεμφάνιση των αγοραστών και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Αν και σε περίοδο ανακωχής, ο Πρόεδρος της Αμερικής Donald Trump, αποφάσισε να προαναγγείλει την επιβολή νέων δασμών 10% σε Κινεζικά Προϊόντα ύψους $300 δισ. από την 1η Σεπτεμβρίου, ξαφνιάζοντας αρνητικά την Επενδυτική Κοινότητα. Η Κίνα όπως και αναμενόταν, “τράβηξε το σκοινί”, υποτιμώντας το Νόμισμά της για ακόμη μία φορά, κρατώντας ζωντανή την διαμάχη των δύο Υπερδυνάμεων.

Η πενθήμερη πτώση, κάτι που είχε να συμβεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον περασμένο Δεκέμβριο, έφερε τον Γενικό Δείκτη στην στήριξη των 840 μονάδων. Αναμενόμενα, η ζώνη των 900 μονάδων δεν κατάφερε να διασπαστεί ανοδικά, μετά την απρόσμενη συμβολή των εξωγενών παραγόντων. Η όποια προσδοκία για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον Οίκο Fitch δεν επιβεβαιώθηκε, ώστε να απορροφήσει ηπιότερα τους “Υπερατλαντικούς κραδασμούς”.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το αγοραστικό σήμα για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές, βρίσκοντας στήριξη στα μετεκλογικά (βουλευτικών) χαμηλά των 840 μονάδων, άλλα και του μεσοπρόθεσμου ΚΜΟ. Πλέον η περιοχή των 870 - 865 μονάδων αποτελεί τασική αντίσταση του Δείκτη, με την “διακεκαυμένη ζώνη” των 900 μονάδων, να παραμένει και η κύρια αντίσταση της αγοράς. Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 840 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για την στήριξη των 805 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ενώ χαμηλότερα στις 780 μονάδες όπου και βρίσκεται η κύρια στήριξη της Αγοράς.

Όσον αφορά τον Δείκτη Τραπεζών, το αγοραστικό σήμα της περασμένης εβδομάδας ακυρώθηκε βίαια από την κατάρρευση των Διεθνών Αγορών. Η τάση θα συνεχίσει να παραμένει πτωτική όσο ο κλαδικός δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 785 μονάδων, ενώ πρώτα θα πρέπει να ξεπεράσει την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 740 μονάδων. Στον αντίποδα, συνέχιση της πτώσης και απώλεια των 700 - 695 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για τις 665 και εν συνεχεία 625 μονάδες του δείκτη.

Αποδεδειγμένα πλέον, η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει λάβει τέλος, με την τάση να είναι “εισαγόμενη” και στην θέση του οδηγού να κάθονται ξανά οι Διεθνείς Αγορές.

“Από ότι όλα δείχνουν, μετά την Καλοκαιρινή ανάπαυλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστούν, με τον εμπορικό πόλεμο να αναμένεται να μας απασχολεί ξανά το επόμενο διάστημα”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ Ευρώπη και NYSE, “χορεύουν” στους ρυθμούς της μεταβλητότητας.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ, μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5%, σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις για μείωση κατά 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

“Η Fed πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες και ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, ώστε οι ΗΠΑ να είναι ανταγωνιστικές με άλλες Χώρες”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμπληρώνοντας “Το πρόβλημά μας δεν είναι η Κίνα. Το πρόβλημά μας είναι πως η Fed είναι πολύ περήφανη, να παραδεχτεί το λάθος της”.

Από την άλλη, “Οι Επενδυτές δεν θα έπρεπε να ανακουφιστούν από την τελευταία ανάκαμψη των μετοχών”, τονίζει η Nomura, προειδοποιώντας ότι “το επόμενο ‘sell-off’ μπορεί να θυμίζει μια βουτιά παρόμοια με αυτήν που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers”.

Η Nomura στηρίζει την άποψη της σε στοιχεία που δείχνουν ότι τα hedge funds εγκαταλείπουν την Αγορά, ενώ τονίζει πως αναμένεται να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερο, μόλις πυροδοτηθούν οι αλγόριθμοί τους, από την αυξημένη μεταβλητότητα.

“Το μοτίβο, όσον αφορά τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος στην Αμερικανική Αγορά μετοχών, θυμίζει όλο και περισσότερο την εικόνα του κλίματος στις παραμονές της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης” προσθέτει, σημειώνοντας ότι “η βουτιά στις Αγορές μπορεί να συμβεί ακόμα και στα τέλη Αυγούστου. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ, ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο χτύπημα από το πρώτο”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στα 0,52 από 0,49 ευρώ αναπροσαρμόζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot η IBG σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι καταγράφονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την εταιρεία, διατηρώντας τη σύσταση "neutral". H χρηματιστηριακή σημειώνει ότι στις νέες εκτιμήσεις της συμπεριλαμβάνει τη συμβολή των νέων συμβολαίων, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σε βασικές Αγορές, όπως της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 859,33 (+1,76%) και 839,15 μονάδων (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 839,6 (-0,58%), μέσω των τελικών δημοπρασιών, σημείωσε νέα χαμηλά στις 837,36 (-0,84%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος στα 59,7 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Cenergy, Lamda Development, Motor Oil, TITC, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

“Non stop” οι πτωτικές συνεδριάσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει μικρή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.759 συμβόλαια).

Στα 14.843 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.843 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.935, 1.738 για τον Αύγουστο και 1.197 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.075) κινήθηκε μεταξύ 2.065 και 2.117,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΟΠΑΠ, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.591), Alpha Bank (7.032), Πειραιώς (3.784), ΔΕΗ (3.649), Εθνική (4.301), Ελ. Πετρέλαια (107), MIG (5.398), Viohalco (370), ΑΔΜΗΕ (504), Intralot (1.379), Lamda Development (165), ΓΕΚ (180), Μυτιληναίο (1.026), Ιντρακόμ (123), ΟΤΕ (284), Τέρνα Ενεργειακή (211).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.560, Alpha Bank 63.179, Εθνική 55.675, MIG 92.971, Πειραιώς 23.354, ΔΕΗ 17.281, Μυτιληναίο 10.994, Cenergy 10.361, Ελλάκτωρα 11.394.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                            Name of Issuer                       NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,91%

2019-08-02

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.079.142 τεμ., (από 42.886.991 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.592.131 τεμ. (23.592.131), ΔΕΗ 6.892.206 τεμ. (6.985.651), Eurobank 70.409.358 τεμ. (70.176.944), Εθνική 29.223.342 τεμ. (29.433.535), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v