Συνεδρίαση για γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο

Με μεγάλες διακυμάνσεις προχωρά η συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά. Η οπισθοχώρηση προς τις 840 μονάδες πυροδότησε αγορές, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα μετά τις 11.30 ο ΓΔ να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, μετά την χθεσινή "βουτιά" στη Νέα Υόρκη. Με γνώμονα τις πρώτες ενδείξεις από τα futures στην Wall Street και το ενδεικτικό συν 0,32% από τις 2.838 μονάδες του S&P 500, η συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη ξεκίνησε με τους αγοραστές να κάνουν προσεκτικά βήματα προς τις 11.696 μονάδες, κατά 0,36% υψηλότερα.

Αυτή η αρχική αντίδραση στις διεθνείς αγορές δίνει την αφορμή στους εδώ αγοραστές να επιχειρήσουν να κινηθούν προς λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ετσι ο Γενικός Δείκτης αντιδρά λίγο πάνω από τις 855 μονάδες, στις 10.50΄, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ξαναγυρίσει χαμηλότερα των 850 προιδεάζοντας για μία συνεδρίαση μεταβλητότητας και αυξημένου ρίσκου όσον αφορά στις κινήσεις των traders. Με το που "γύρισε" η αγορά στο κόκκινο εντάθηκαν οι πωλήσεις, επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου (49%) και καταγράφεται η μεγαλύτερη υποχώρηση.

Ακολούθησε μία διαδρομή προς σημαντικά χαμηλότερα, με κλάδο... υπαίτιο τον τραπεζικό, αλλά με την Πειραιώς να σηματοδοτεί την αλλαγή τάσης στις τράπεζες, εξέλιξη που επηρέασε ανάλογα τα blue chips με συνέπεια ο ΓΔ στην πρώτη ώρα συνεδρίασης να διαγράφει μία πορεία από τις 856 έως τις 840 και στη συνέχεια προς τις 852 μονάδες, σε έναν σχηματισμό V .

Στο μείον 1,68% και στις 710 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς τα κάθε λογής επιθετικά χαρτοφυλάκια έχουν ενεργοποιήσει από νωρίς τις σχετικές εντολές τους, εντολές που συνήθως περνούσαν στο σύστημα μετά τις 14.00'-14.30.

Συναλλαγές κοντά στα επίπεδα του μέσου όρου (των 70 εκατ.) λόγω της αυξημένης συναλλακτικότητας που καταγράφεται από την αρχή της συνεδρίασης.

Οπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαιωάννου (Fast Finance) οι έξωθεν πιέσεις πλήττουν ένα χρηματιστήριο, που έχει σημειώσει μέχρι και τριψήφιες αποδόσεις στο 7μηνο, κυρίως δε στον τραπεζικό κλάδο, όπου και εστιάζεται η επιθετικότητα των short τώρα που το ΧΑ είναι σε διόρθωση. Ωστόσο το θέμα είναι διεθνές και αφορά στα πολλά μέτωπα που ανοίγουν οι ΗΠΑ, με τελευταίο αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου με "όπλο" το γουάν. Η χαμηλή ισοτιμία πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα, συμπληρώνει ο ίδιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο οι έξωθεν πιέσεις, η αλλαγή τάσης σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και ασιατικές αγορές ήταν περισσότερο η αφορμή για να διορθώσει το ΧΑ, δεδομένου ότι οι τιμές για περισσότερα από τα 21 μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη είχαν πιάσει αρκετά υψηλές τιμές. Βολική διόρθωση, συνεπώς, που υπό προϋποθέσεις θα ξανά βάλει στην αγορά και νέους παίκτες, το πιθανότερο από ακόμη πιο χαμηλές τιμές; εκτιμά ο Σωτήρης Χαλκιάδης (Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ) θα φανεί στη συνέχεια αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το εκτός συνόρων κλίμα.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι, από τεχνικής πλευράς, ενδεχόμενη υποχώρηση του ΔΤΡ κάτω και από τις 680 μον. "ανοίγει" μία επικίνδυνη... κατηφόρα, καθώς θα τείνει να αλλάξει, σε short, η τάση και σε 3μηνιαίο διάστημα. Ενδεχόμενο αρνητικό για τους long παίκτες, που έχουν θέσεις στον κλάδο. 

Μεγαλύτερος τζίρος στις 4 τραπεζικές, κατά σειρά σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς με μεγαλύτερες απώλειες, κατά 1,82%, για Alpha Bank και Εθνική. Ενδιαφέρον το ότι η Πειραιώς (η μετοχή της με τον επιθετικότερο συντελεστή Βήτα) καταγράφει τις μικρότερες απώλειες, και μάλιστα κάποιες πρώτες αγορές από τα...χαμηλά των 2,576 ευρώ με αποτέλεσμα στις 11.12΄ να "γυρίζει" σε θετικό έδαφος.

Μπορεί η Πειραιώς να λειτουργεί σαν σηματωρός αντίδρασης; τουλάχιστον από την τεχνική πλευρά αυτό είναι εφικτό εάν και εφόσον ο ΔΤΡ επανέλθει πάνω από τις 820 μονάδες. Ωστόσο το "γύρισμα" της Πειραιώς συνέβαλε στο να μετριασθεί ο ρυθμός πωλήσεων και σε Alpha Bank, Εθνική.

Είναι προφανές, πως ειδικά σήμερα ο τραπεζικός κλάδος θα είναι το... κλειδί της τάσης. Η αναστροφή της Πειραιώς λειτούργησε κατευναστικά με αποτέλεσμα από τα χαμηλά των 701 μονάδων, ο ΔΤΡ να επανέλθει προς τις 720 μονάδες, στις 11.20' δίνοντας περιθώριο κινήσεων σε long παίκτες που ενεργούν στα blue chips.

Στην προσπάθεια των τραπεζών να γυρίσουν σε ανοδική κίνηση σταδιακά ακολούθησαν και άλλες δυνάμεις με αποτέλεσμα στις 4+1 να προστεθούν άλλες 4 μετοχές του δείκτη, που ανέκαμπτε προς τις 2.090 μονάδες, αποφεύγοντας- σε αυτή την φάση- τα χειρότερα/χαμηλότερα.

Αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. Ενδιαφέρον το ότι στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνεχίζονται οι κινήσεις έως τα 2,185 ευρώ, με την αγορά να επικεντρώνει στο πακέτο μετοχών (3,9%) που άλλαξε χέρια την Παρασκευή.

Στις 11.23΄με τις απώλειες για τον ΔΤΡ να έχουν περιορισθεί στο μείον 0,57% και τις 736 μονάδες και για τον ΓΔ στις 850 κατά 0,15% χαμηλότερα η σχέση ανοδικών/πτωτικών είχε αναστραφεί πλήρως, σε σχέση με την εικόνα στις 11.00'-11.15' καθώς σε 24 υπερίσχυαν οι αγοραστές και σε 60 οι πωλητές.

Στο συν 7,14% και τα 2,10 ευρώ, με αποτίμηση στα 46,23 εκατ. η Αλουμύλ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αναλυτικά έχει καταγράψει από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος. Στα 0,675 ευρώ, με άνοδο 15,38% και συνολικά 39,58% σε διάστημα εβδομάδος για τη μετοχή της Κορδέλλου, προφανώς με αφορμή την συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της με τις τράπεζες, στις 31 Ιουλίου.

Με αγοραστές και σε τίτλους των ΚΕΚΡΟΨ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, Ικτίνος κ.ά.

Στις 11.35΄είχαν γίνει συναλλαγές αξίας 21 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v