Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αποτίμηση της Fitch και η επόμενη ημέρα για το ΧΑ

H απόφαση της Fitch να κρατήσει «στάσιμη» την οικονομία και η ανησυχία από την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου σκιάζουν την εγχώρια αγορά. Αναμένεται μείωση συναλλαγών. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Η αποτίμηση της Fitch και η επόμενη ημέρα για το ΧΑ

Υπό την σκιά της εκ νέου αναζωπύρωσης της διαμάχης ΗΠΑ- Κίνα οι διεθνείς αγορές, από αύριο Δευτέρα. Με αποτίμηση της βαθμολόγησης της οικονομίας από τον οίκο Fitch και με το βλέμμα στην επόμενη (στις 23 Αυγούστου από τον οίκο Moody's) οι traders θα αποτυπώσουν τις «εκτιμήσεις» τους για τη συνέχεια.

Αρνητική η τελευταία εβδομάδα από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, αρνητική όμως και σε διάστημα μηνός. Στις 2.932,05 ο S&P 500 με απώλειες 3,10% και 1,38% σε εβδομάδα και μήνα, στις 11.872,44 μον. προφανώς με απώλειες κατά 4,41% και 5,22% αντίστοιχα. Δύο πρόχειρα συμπεράσματα/εκτιμήσεις από την σύγκριση των 2 δεικτών/αγορών, οι ΗΠΑ ασκούν «πολεμική» σε εμπόριο και άλλα θέματα, η Ευρώπη «ματώνει» περισσότερο, καθώς έχει να διαχειριστεί και τα προβλήματα βραδείας ανάπτυξης, των τραπεζών, της αδυναμίας διαμόρφωσης ενός υψηλότερου δομικού πληθωρισμού και με την Γερμανία και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο να επιβραδύνει σε ανησυχητικό βαθμό.

Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα συνεχίσουν το βιολί τους, στην Ευρώπη όμως είναι το πρόβλημα κάτι που σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει και εμάς. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι και για το καλύτερο της χώρας, θα δείξει όμως, θα τα συζητήσουμε αυτά, στην ώρα τους.

Στα καθ' ημάς η εβδομάδα ήταν μεν αρνητική (0,63%) αλλά σε μικρότερο βαθμό απ΄ ότι αρκετές άλλες, ο δε μήνας θετικός με 1,22%. Προφανώς και το ΧΑ επηρεάζεται από το αν τα εκτός διορθώνουν ή ενισχύονται, εάν όμως επιτευχθεί η διαφοροποίηση (ως προς την έκταση, όχι την τάση) σε σχέση με αγορές, όπως λ.χ της Φρανκφούρτης θα είναι μία ισχυρή ένδειξη, πως ξένοι που ελέγχουν (σε όρους αποτίμησης ) περί τα 40 με 42 από τα συνολικά 60 δισ. των εισηγμένων έχουν λόγους να περιορίσουν τις απώλειες, να μειώσουν μερικώς τη θέση τους σε εισηγμένες, να την ενισχύσουν σε άλλες, να μείνουν εντός μίας παιδιάς που τους αποφέρει μέχρι και 3ψηφιες αποδόσεις.

Στο βραχυπρόθεσμο, της Δευτέρας και με... ουρά τα της Παρασκευής οι traders θα επιχειρήσουν να... ερμηνεύσουν την Fitch, που ναι μεν δεν αναβάθμισε την προοπτική, όπως περιμέναμε αρκετοί αλλά από την άλλη έχει 2-3 θετικούς αστερίσκους «...η αξιολόγηση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ» και το σημαντικότερο «...το προφίλ του κρατικού χρέους είναι ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ». Αλλά και «... οι δείκτες διακυβέρνησης είναι αξιοσημείωτα ισχυρότεροι από αρκετές χώρες αντίστοιχου rating».

Το πιο εύκολο θα είναι οι short να επιδιώξουν να πιέσουν ακόμη χαμηλότερα δείκτες και μετοχές, καθώς για τον FTSE25 η στήριξη των 2.166 είναι ορατή με... γυμνό μάτι. Το ενδεχόμενο να υποχωρήσει προς την χαμηλότερη στήριξη των 2.084 θα φανεί Δευτέρα-Τρίτη αν και είναι πιθανό οι 2.166 να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και στήριξης. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη και της εικόνας των διεθνών αγορών.

Αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη οι 875 και χαμηλότερα οι 850 είναι οι δύο, κοινής αποδοχής, γραμμές άμυνας για τους long με την συνεκτίμηση πως την τελευταία εβδομάδα η "μεγάλη κεφαλαιοποίηση" του ΧΑ (συγκριτικά πάντα) είχε καλύτερη εικόνα απ΄ ότι λ.χ σε χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Μαδρίτης ή και της Λισσαβόνας για να μην φτάσουμε στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο υπήρξε και... εσωτερική διαφοροποίηση καθώς ο ΓΔ είχε καλύτερη πορεία σε σχέση με τον 25άρη κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου.

Η απόκλιση/discount του FTSE25 vs ΓΔ καταδεικνύει αυτό, που το τελευταίο διάστημα εκτιμάμε περί πωλήσεων από «τα επάνω» σε αρκετά blue chips (στα 12 από τα 21 του δείκτη), διακριτική κυκλική μετακύληση στα τραπεζικά και πολύς χώρος για... μόχλευση σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία (όπου η έκθεση στα... ξένα χέρια είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη).

Τι μέλλει γενέσθαι την Δευτέρα, τι στη συνέχεια της εβδομάδος θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Οι short έχουν το πλεονέκτημα, μέχρι τα όρια στηρίξεων που αναφέραμε παραπάνω, πολύ δύσκολα η αγορά θα αφεθεί να... κρεμάσει (όπως έγινε στο κλείσιμο της Παρασκευής), αυξημένο volatility δικαιολογείται συνεκτιμώντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος έγιναν συναλλαγές 36,247 εκατ. και τζίρος 80,251 εκατ., με το 37% στον τραπεζικό (όπου και παραμένει επικεντρωμένη η προσοχή των traders).

Από τις τραπεζικές μεγαλύτερη απόδοση για Πειραιώς (5,06%), Εθνική (4,54%), Alpha Bank (1,52%) και στο μείον 4,57% η Eurobank. Αναφέρω και τις αποτιμήσεις γιατί στην συνέχεια θα μας φανούν χρήσιμες. Στα 3,06 δισ. η Eurobank (έχοντας απορροφήσει την Grivalia), Alpha Bank (2,56 δισ.), Εθνική (2,36) και Πειραιώς (1,29 δισ.).

Σημειωτέον ένα από τα...bets σε χρηματιστηριακά γραφεία είναι αυτό του Eurobank vs Εθνική,με το ΤΧΣ να είναι ένας από τους πολλούς ωφελημένους του 134,55% που έχει «γράψει» από την αρχή του έτους, μειώνοντας έστω και σ' ένα μικρό μέρος της τερατώδεις υποαξίες που μετρά από τις ΑΜΚ του 2015.

Στα blue chips, επίσης διττή εικόνα, καθώς για Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΛΠ και Sarantis, δηλαδή 6 από τα 21 είχαν long τάση, σε εβδομαδιαία μέτρηση με τις 15 να μετρούν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Συγκριτικά, καλύτερη η εικόνα για μετοχές του FTMid Cap και χαμηλότερων κατηγοριών. ΑΒΑΞ, Asco, Attica Bank, ΙΑΣΩ, Ικτίνος, Intrakat, Intralot, MIG, MLS, Νηρέας, Πλαίσιο δηλαδή οι 11 από τις 20 του δείκτη.
Alumil (με 52,56% σε εβδομάδα και 806,08 από την αρχή του έτους,με αποτίμηση ακόμη στα 36 εκατ.) Frigoglass, Κορδέλλου και αρκετές ακόμη από αυτές τις κατηγορίες με αποδόσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις όντως ζαλίζουν.

ΣΤΑ ΥΠΟΨΗ: Την Πέμπτη τα νεότερα για πληθωρισμό και ανεργία στην ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια μέρα τα αποτελέσματα των Coca Cola και ΟΤΕ των δύο "βαρύτερων" εισηγμένων/μετοχών του ΧΑ. Οι ανακοινώσεις αμφοτέρων, πριν την έναρξη της συνεδρίασης "χρωματίζοντας" ως εξ΄ ίσου ενδιαφέρουσα την συνεδρίαση της Πέμπτης όσο και την αυριανή.

Για τον S&P 500 από αύριο προσοχή στις στηρίξεις στις 2.913 (και χαμηλότερα στις 2.869 ) ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός «γυρίσματος» προς τις 2.957 και στόχο την επαναφορά προς τις 3.007.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v