Ψύχραιμη η αντίδραση των αγορών στη χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια, με μεικτές τάσεις τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς γίνεται μία πρώτη αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων σε ECB και Fed.
Στα καθ' ημάς, περιορισμένης έκτασης οι πωλήσεις/πιέσεις στα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης, με τους traders να δείχνουν πως θέλουν να ελέγξουν τη ροή συναλλαγών, να μην τεθούν σε δοκιμασία καν οι πρώτες περιοχές στήριξης.
Με καθοδικό χάσμα, όπως άλλωστε αναμενόταν, το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη, από τις 899,65, για να διολισθήσει έως 5-6 μονάδες χαμηλότερα, με την προσφορά να ελέγχεται, κάτι που αποτυπώνεται στην αξία συναλλαγών και στο εύρος διακύμανσης βασικών δεικτών και μετοχών.
Συναλλαγές σε λογικά πλαίσια, στα μεγέθη των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, πράξεις σε εύρος λίγων μονάδων, ένδειξη πως τα «ισχυρά χέρια» έχουν λόγους να υπερασπισθούν το... Greek Bet τους, που στο πρώτο 7μηνο τους απέδωσε από τις υψηλότερες υπεραξίες από κάθε άλλη αγορά διεθνώς. Συνεπώς, με βάση την εικόνα της αγοράς, σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για διεύρυνση της διόρθωσης χαμηλότερα των στηρίξεών μας.
Στον τραπεζικό κλάδο κλασικά το κύριο μέρος των συναλλαγών αλλά και με συγκριτικά καλή συναλλακτικότητα για τίτλους του δείκτη.
Περισσότερες οι πωλήσεις, συνακόλουθα εντονότερη η πίεση στις μετοχές του κλάδου -καθώς είναι αυτές με τις υψηλότερες αποδόσεις μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο». Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και η Εθνική, οι πρώτες τέσσερις στη σχετική κατάταξη με βάση την αξία των συναλλαγών, που αντιστοιχεί στο 52% της συνολικής. Ακολουθούν ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος με θετικό πρόσημο και έπονται με πωλητές ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.ά.
Στην περιοχή των 2.216 μονάδων παραμένει ο FTSE25, πάνω από τη γραμμή στήριξης, παρότι για την πλειονότητα των blue chips και μετοχών-σηματωρών υπερισχύουν οι πωλητές. Οπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα εδώ και μέρες, σε αρκετά blue chips «βγαίνουν» πωλήσεις... από πάνω, κάτι που παραπέμπει σε διανομή μετοχών από τα τελευταία υψηλά τους. Κάτι που αποτυπώνεται, αν και σε περιορισμένο βαθμό, στα ΣΜΕ μετοχών του δείκτη.
Οπως σημειώνει χρηματιστηριακός παράγων, στα περισσότερα blue chips είναι εμφανείς οι ενδείξεις κόπωσης, καθώς για τις περισσότερες η διαπραγμάτευση γινόταν σε τιμές Γενικού Δείκτη πολύ πάνω από τις 890 μονάδες. Ορισμένες μάλιστα είχαν καταγράψει τον Ιούλιο ακόμη και νέα ιστορικά υψηλά, γεγονός που δικαιολογεί τη μερική ρευστοποίηση θέσεων από τα μέσα Ιουλίου και μετά.
Σε Cenergy, TIC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος με θετικό πρόσημο και με τη μετοχή του τελευταίου να μετρά το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης. Με 1,05% στα 11,10 ευρώ, ενώ μοιρασμένη είναι η σχέση ΟΤΕ - Coca Cola, με λίγο πάνω τη μετοχή του Οργανισμού, στα 12,45 και λίγο χαμηλότερα, στα 31,25 για την Coca Cola.
Στις 34/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για μετοχές των Quality, Inform Lykos, Alumil, Πλαίσιο, ΕΚΤΕΡ, Profile κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.
Με την ολοκλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφώνεται στα 9,5 εκατ., με τον ΓΔ χαμηλότερα 0,41% στις 894 μονάδες.