ΧΑ: Εισαγόμενες πιέσεις ρίχνουν τον ΓΔ κάτω από τις 880

Τραπεζικός κλάδος αλλά και δεικτοβαρή blue chips δέχονται τις πιέσεις μετά τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και την διατήρηση στάσιμης της χώρας από την Fitch. Η εικόνα στον FTSE 25. Διαφοροποιείται η Ελλάκτωρ.

ΧΑ: Εισαγόμενες πιέσεις ρίχνουν τον ΓΔ κάτω από τις 880

Με σημαντικές απώλειες στα ευρω-χρηματιστήρια, από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο και από Λισσαβόνα μέχρι Αθήνα, απόρροια των τελευταίων διεθνώς εξελίξεων, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο μείον και μάλιστα χαμηλότερα της στήριξης (δείτε σχετική πρωινή ανάρτηση του Εκηβόλου) η Wall Street, ο S&P 500 με την προσοχή των όπου γης traders στραμμένη στην Νέα Υόρκη και στα επόμενα επεισόδια (και) στον νομισματικό "πόλεμο" με την ισοτιμία γουάν-δολαρίου σε χαμηλά 11ετίας με την ισοτιμία να έχει σπάσει το φράγμα και του 7/1.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι όποιες προσπάθειες, κυρίως των traders, είναι να διατηρήσουν το momentum που έχει η αγορά σε βάθος 3μηνου, καθώς η τάση σε μηνιαίο και εβδομαδιαίο έχει "γυρίσει" σε short.

Με καθοδικό χάσμα, από τις 778,68 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, όπου και εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος. Με τζίρο στο 54% του συνολικού (*) ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε έως και 10 μονάδες χαμηλότερα, με συναλλαγές/προσφορά περίπου 3 εκατ. ευρώ- στα πρώτα 25΄- να απορροφάται προφανώς από βραχυπρόθεσμους και "ισχυρά χέρια".

Περισσότερες οι συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, στην περιοχή των 0,8155 ευρώ, μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς, στα 2,848 και συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για Alpha Bank, καθώς υποχωρεί 1,79% στα 1,645 ευρώ. Για την Πειραιώς οι απώλειες είναι στο 3,39% με τους πωλητές να έχουν φτάσει μέχρι τα 2,81 ευρώ. Στα 2,80 σημαντική τεχνικά περιοχή, που ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να μην κλείσει- σήμερα- κάτω από τα 2,80 ευρώ.  Και ενώ η υποχώρηση για τον τραπεζικό κλάδο ήταν κάτι το προεξοφλημένο, σημασία έχει η αδύναμη εικόνα, όπως αυτή τεχνικά, διαμορφώνεται για μία ομάδα blue chips και μετοχών-σηματωρών του δείκτη.

Στην περιοχή των 2.159 μονάδων ο FTSE25 με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε τίτλους των Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και σε ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ κ.α.

Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά στα πρώτα 30'-35΄ της συνεδρίασης η εικόνα παρέπεμπε σε μία αναπόφευκτη διόρθωση, με επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και ελεγχόμενη προσφορά στα blue chips με απορρόφηση της τιμές προς τις χαμηλές μηνός. Το θέμα είναι να μην διευρυνθεί πέραν του μηνιαίου αυτή η διόρθωση γιατί τότε αλλάζει και η τάση του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (χωρίς τις τραπεζικές).

Στα 12,28 ευρώ ο ΟΤΕ, με οριακές απώλειες, στα 30,62 η Coca Cola με τον δείκτη να παίρνει μικρή υποστήριξη και από Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στην συνέχεια της συνεδρίασης θα μπορούσαν να "γυρίσουν" (σε ένα ενδεχόμενο μικρής ανάκαμψης του δείκτη) οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Jumbo, Sarantis, Fourlis, Μυτιληναίος. Θα δούμε στη συνέχεια.

Κινητικότητα στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά το τελευταίο πακέτο και με την αγορά να αναζητά τον αγοραστή δίνοντας τροφή σε κάθε λογής σενάρια.

Στις 17/56 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 113 αμετάβλητες. Λιγοστές οι εξαιρέσεις και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία αλλά με εμφατική την υπεραπόδοση μετοχών όπως οι Κορδέλλου (με 15,31%), Νηρέας (14,59%), Alumil (13,41%) και ΙΚΤΙΝΟΣ, ΑΒΑΞ, Intertech, Τεχνική Ολυμπιακή, Ευρωπαϊκή Πίστη.

(*) στις 11.10΄ η αξία των συναλλαγών ήταν στα 9,2 εκατ. Στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 από 1,33% χαμηλότερα και τις 2.893 μονάδες. Στις 11.724 με απώλειες 1,25% ο DAX στην Φρανκφούρτη, στο 2,023% η απόδοση του 10ετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v