Αποδίδει καρπούς, μέχρι τώρα, η προσπάθεια των long traders να εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Σε μία συνεδρίαση, με αυξημένη μεταβλητότητα- κάτι εκ των προτέρων αναμενόμενο- με κινήσεις εκατέρωθεν, καθώς τα μηνύματα από Νέα Υόρκη και Πεκίνο δεν διευκολύνουν στην διαμόρφωση μίας πιο καθαρής εικόνας.
Τα futures στην Wall Street μπορεί να παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα, μεγαλύτερο αυτού που ήταν μέχρι τις 11.30'-12.00΄αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά,καθώς η εικόνα από το πολιτικό πεδίο παραμένει ρευστή, ενώ και τεχνικά ο S&P500 έχει λάβει κλίση για χαμηλότερα των 2.800 μονάδων.
Ωστόσο νωρίτερα (στις 13.40 ) τα futures του "έδειχναν" ξεκίνημα 0,95% υψηλότερα και από τις 2.856 μονάδες. Στον ρυθμό των futures στην Wall Street τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την αντίδραση του DAX κατά 0,58% προς τις 11.725 μονάδες.
Στο ΧΑ η διακύμανση των βασικών δεικτών παραπέμπει σε σχηματισμό W, με ανοδικές και πτωτικές τάσεις ενδοσυνεδριακά, με την πορεία του Γενικού Δείκτη στο εύρος των 848,58 έως 856,52 μονάδων, με ένα χαμηλό στις 11.30' και ένα δεύτερο (αλλά υψηλότερα του αρχικού) στις 13.30΄ μετά από εκ νέου διόρθωση του ΓΔ.
Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων, με το μεγαλύτερο μερίδιο "καρφωμένο" στον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 45% της αξίας συναλλαγών. Στις πρώτες 3 θέσεις της σχετικής κατάταξης Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, με τον ΟΠΑΠ να παρεμβάλλεται και την Πειραιώς να έπεται. Ακολουθούν ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, LAMDA, Coca Cola κ.α.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εστιάζουν στο διήμερο 7-8 Αυγούστου, καθώς αύριο θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες (ημερομηνία ισχύος τους η 27 του μηνός) ενώ μεθαύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα οι δύο "βαρύτερες" εισηγμένες του ΧΑ, ΟΤΕ και Coca Cola.
Οσον αφορά στους δείκτες MSCI, οποιαδήποτε μεταβολή για εισηγμένες στο ΧΑ θα θεωρηθεί έκπληξη, ενώ για τους δύο...Ηρακλειδείς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη διαφοροποίηση της τάσης σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη.
Προς ώρας όμως η αγορά είναι σε φάση προσπάθειας σταθεροποίησης πέριξ των 850 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει την ευρύτερη μεταβλητότητα, με τον ΔΤΡ στις 701,62- 736,14 να αφήνει περιθώρια και για intrady πράξεις, πάντα ανάλογα με το ρίσκο που αναλαμβάνει ο καθένας.
Ωστόσο τα εύρη διακύμανσης και για τις 4 συστημικές δεν είναι αμελητέα, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση πως στα τρέχοντα επίπεδα επιχειρείται αναδιάταξη θέσεων από τα...κάτω. Εάν όντως αυτό επιβεβαιωθεί δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μία ανοδικής διόρθωσης για τον κλάδο, που ναι μεν έχει δώσει ένα 63,95% από την αρχή του έτους αλλά μετρά απώλειες 10,78% σε εβδομαδιαίο και 14,08% σε διάστημα μηνός.
Στην περιοχή των 2.090 μονάδων ο FTSE25, με ΟΤΕ και Coca Cola σε θετικό έδαφος και τιμές στα 12,40 και 30,30 αντίστοιχα.
Πέραν αυτών των 2 με αγοραστές είναι σε θετικό πρόσημο οι τίτλοι των: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Πειραιώς με τη μετοχή να παραμένει σηματωρός για τον κλάδο και ενδιαφέρον το ότι από τις 11.20΄που επανήλθε ανοδικά, από το αρχικό χαμηλό των 2,576 ευρώ παραμένει σταθερά σε θετικό πρόσημο, σε αντίθεση με τις άλλες 3 συστημικές του κλάδου.
Εχει βελτιωθεί, κατά τι, η σχέση αγοραστών/πωλητών στο σύνολο της αγοράς, με 38 σε θετικό πρόσημο και 70 σε αρνητικό.
Στα 49 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στις 15.30΄ με το ελληνικό 10ετές στο 2,058% και το GREK/ETF στα 9,43$ μετά από ισχυρή διόρθωση 4,40% στην χθεσινή συνεδρίαση.