ΧΑ: Η επόμενη μέρα για τις τραπεζικές μετοχές

Γιατί αναμένονται συνεδριάσεις για... αυξημένα αντανακλαστικά στο Χρηματιστήριο. Η τραπεζική «βουτιά», η short τάση για τον κλαδικό δείκτη και ο «γκρεμός» στις 680 μονάδες. Κρίσιμα τα σινιάλα από τις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Η επόμενη μέρα για τις τραπεζικές μετοχές

Παραμένουν στο επίκεντρο οι ανησυχίες, που προκαλεί η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Το κλείσιμο, άλλωστε, του FTSE25 στις 2.918,65 μονάδες με απώλειες 0,46% σε διάστημα εβδομάδος είναι ενδεικτικό της κλίσης που έχει πάρει ο "δείκτης των δεικτών" μετά την καταγραφή των ιστορικών υψηλών, στα τέλη Ιουλίου.

Στην Ευρώπη, πέραν των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την διαμάχη των δύο υπέρ-δυνάμεων, ενέσκηψαν και τα εσωτερικά, καθαρά ευρωπαϊκά, αυτή την φορά από τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται στην Ιταλία. Στις 11.693 μονάδες ο DAX, με απώλειες 1,50% στην εβδομάδα.

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον το ΧΑ δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί επί μακρόν, αν και οι απώλειες του είναι μικρότερες λ.χ από αυτές της Φρανκφούρτης, του Μιλάνου κ.α.

Εβδομάδα με σημαντικές απώλειες αυτή, που ολοκληρώθηκε για τον ΓΔ στις 840,27 μονάδες, για τον ΔΤΡ στις 696,33, για τον FTSE25 στις 2.061,35 και στις 1.329,07 μονάδες για τον FTMid Cap.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον υψηλά για την εποχή επίπεδα, καταδεικνύουν το ενδιαφέρον, την κινητικότητα που επικρατούν αλλά και της προσοχής που δείχνουν τα "ισχυρά χέρια" για να παραμείνει το ελληνικό χρηματιστήριο, μεταξύ των... στοιχημάτων του 2019.

Ο εμπορικός πόλεμος αλλάζει το παιχνίδι για τους επενδυτές, εκτιμά ο Mohamed El-Erian (Financial Times) βάζοντας μία νέα παράμετρο με τον "γκουρού" να θεωρεί, πλέον, τις εμπορικές διαμάχες κάτι που θα αποτελεί μέρος της νέας πραγματικότητας στις αγορές. Λογικά αυτό σημαίνει αυξημένη μεταβλητότητα και ταχύτητα στις κινήσεις των αγορών. Στα υπόψη η συγκεκριμένη εκτίμηση/πρόβλεψη.

Για το ΧΑ η εβδομάδα, που ξεκινά από αύριο έχει την αργία της Πέμπτης (15 Αυγούστου), που ενδεχομένως να κάνει πιο σύντομο τον κύκλο στην αγορά σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με σημαντικές απώλειες 11,59% σε διάστημα εβδομάδος, αλλά με τον κλάδο να μην έχει εξελίξεις/ειδήσεις αυτό το διάστημα για να μπορεί να γίνει μόχλευση και κίνηση πάνω από τις 750-760 μονάδες. Ζητούμενη η συσσώρευση του κλάδου και ει δυνατόν η μη απώλεια των 680 μονάδων, σε κλείσιμο εβδομάδος, Παρασκευής 16 του μηνός.

Δύσκολο μεν, καθώς θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν η Εθνική, που δείχνει την καλύτερη διακύμανση σε σχέση με τις άλλες τρεις.

Μεγαλύτερες απώλειες και πιο αδύναμη, τεχνικά, η εικόνα για την Alpha Bank.

Για τον ΔΤΡ, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα ενδεχόμενη απώλεια των 680 μονάδων θα επιτάχυνε την πτωτική τάση για τον κλάδο, που σημειωτέον είναι πτωτική/short και σε διάστημα μηνός.

Για τα blue chips τα' χουμε...πει τόσες φορές, πως για την πλειονότητα τους έχει υπέρ- καλυφθεί το ποσοστό ανόδου και υπεραπόδωσης τους, με την πλειονότητα να είναι σε διαπραγμάτευση σε τιμές...τετραψήφιες του Γενικού Δείκτη. Σε μία 10-12άδα μετοχών της κατηγορίας οι πωλήσεις από τα...πάνω έχουν ενεργοποιηθεί από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουλίου, γεγονός που έχει διαμορφώσει short τάση για τα μισά από τα χαρτιά του FTSE25.

Για τον δείκτη, όπως και για τον ΓΔ στο διάγραμμα φαίνεται, πως τα stops στα intrday short έχουν χαμηλώσει στις 852 για τον ΓΔ και στις 2.096 για τον 25άρη.

Συνεπώς η αυριανή συνεδρίαση χρειάζεται προσοχή, ανάλογα και με το gap που θα ανοίξει, θυμίζοντας πως την Παρασκευή ξεκίνησε μεν ανοδικά, διαφοροποιούμενη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά για να "γυρίσει" μετά τις 12.30 σε αρνητικό έδαφος, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Σε εβδομαδιαία μέτρηση, από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με long τάση ήταν μόνον της TITC, καθώς για τις 20 καταγράφηκαν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Μόλις 1 από τις 21 με θετικό πρόσημο, σχέση ενδεικτική της εικόνας στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Τα ίδια και στη μεσαία κατηγορία, καθώς από τις μετοχές του FTMidCap μόνον ο Νηρέας ήταν με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v