ΧΑ: Κόκκινη εβδομάδα για τις τράπεζες

Στο τέλος της συνεδρίασης έγινε η ρελάνς και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο. Ρευστοποιήσεις μετά το ράλι στον τραπεζικό κλάδο που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 5,46% αλλά γράφει κέρδη 71% από τις αρχές του χρόνου.

ΧΑ: Κόκκινη εβδομάδα για τις τράπεζες

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης και παρά το γεγονός ότι ο τζίρος παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα μπορούσαν αυτοί που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις στο Χ.Α. “day by day” να ισχυριστούν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει “χάσει κάτι από την φρεσκάδα του” και το “rotation” στα μη Τραπεζικά blue chips, όποτε αυτό γίνεται, απλά συντηρεί τους βασικούς δείκτες να μην υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μία από τις πλέον γνωστές και μακροχρόνιες παθογένειες της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, είναι η ξαφνική απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και ένα τέτοιο δείγμα είδαμε και σήμερα, όταν στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές με θετικό πρόσημο, ενώ δεκάδες τίτλοι παρέμεναν με μηδενικές συναλλαγές και με τους πρώτους αγοραστές χαμηλότερα του -10%, ή ακόμα και χαμηλότερα του -20% (!).

Απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου και 10 συνεδριάσεις μέχρι τις Εθνικές εκλογές, χρόνος, χρηματιστηριακά, αρκετός, όσον αφορά το δεύτερο σημείο αναφοράς και όλα δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί νεότερο μίγμα ειδήσεων, προκειμένου να υπερκεράσει την ζώνη αντίστασης των 850 – 860 μονάδων, παρά τα τελευταία, χθεσινοβραδινά, ρεκόρ στην Wall Street.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, χαρακτηρίστηκε από το triple witching Ιουνίου, ενώ συνεχίζεται η νευρικότητα, που ξεκίνησε χθες, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,553%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από dealing rooms, οι εξελίξεις στην H2O Asset Management, εταιρεία της Natixis, υποχρέωσαν σε πωλήσεις από funds του H2O.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και τα όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, αποτέλεσμα rebalancing χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών σταθμίσεων στους δείκτες FTSE και το οποίο είχαν σαν αποτέλεσμα ο τζίρος από 70,2 εκατ. στις 17.00, να ξεπεράσει τα 105 εκατ. στην λήξη, Γενικός Δείκτης και FTSE25 να κλείσουν στα υψηλά ημέρας και μαζί τους και 11 τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Συμπερασματικά, το σημερινό “φίνις” των αγοραστών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ειδικών συνθηκών” και θα χρειαστεί επιβεβαίωση από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η απόλυτα “διορατική” Marshall Wace LLP, η οποία είχε μηδενίσει τις “short” θέσεις της πριν ξεκινήσει ο τελευταίος ανοδικός κύκλος, πρόσφατα άνοιξε “short” θέση στην Εθνική και σύμφωνα με την χθεσινή κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς την αύξησε από 0,51%, στο 0,61%.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, “ο επιτόπιος βηματισμός που σημειώνεται στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει σχέση με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ αρκετοί traders προχωρούν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας γενικότερα σημάδια κόπωσης στο ταμπλώ. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο “αλμυρός” (9,75%) δανεισμός της Πειραιώς, αλλά και οι διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις στη ΔΕΗ, με τις ανακοινώσεις της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να μην διασκεδάζουν τις ανησυχίες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης έκανε το 5Χ5, όσον αφορά τις “κόκκινες” συνεδριάσεις, κάτι που είχε ξανασυμβεί στην περίοδο 23/4 – 2/5/2019, όταν και είχε συμπληρώσει πέντε συνεχόμενα αρνητικά κλεισίματα, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 5,85%.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,02% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,46% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 36,76% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 70,82%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Σήμερα έχουμε την εκπνοή των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου και οι διακυμάνσεις είναι εντός πλαισίου. Η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση του ΓΔ, ο οποίος δεν έχει απομακρυνθεί από το οριοθετημένο εύρος τιμών, εξαρτάται εν πολλοίς από τις Διεθνείς Αγορές. Σημειώνουμε ότι χθες ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο Shenzen CSI 300 στην Κίνα καταγράφει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Στο εσωτερικό το φυσιολογικό περιθώριο υποχώρησης των τιμών εντοπίζεται στην περιοχή των 820 - 810 μονάδων. Παρόλο που οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, η Αγορά θα ζυγίσει τα μεγέθη (Bloomberg preliminary) για την Μεταποίηση PMI που ανακοινώνονται σήμερα το πρωί για Ευρωζώνη, Γερμανία, Γαλλία (10.30 - 11.00) και στις 16.45 για τις ΗΠΑ, καθώς οι μετρήσεις των τελευταίων μηνών ήταν ανησυχητικές” ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Η μεταβλητότητα είναι αναμενόμενη στη σημερινή συνεδρίαση. Σημειώστε πως τα συμβόλαια σειράς Ιουνίου σε δείκτες και μετοχές λήγουν σήμερα”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Περιμένουμε μία ακόμη συνεδρίαση μεταβλητότητας, λόγω και της τριπλής λήξης στο Χρηματιστήριο Παραγώγων”, ήταν οι εκτιμήσεις της Euroxx Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες για δεύτερη ημέρα με απώλειες, στις 836,78 μονάδες (-0,86%). Λήγει σήμερα η σειρά Παραγώγων Ιουνίου. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 820” τόνιζε η Merit Sec.

“Η λόγω των επιβαρυντικών δεδομένων δυσμενής πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, διατάραξε το θετικό momentum στο Χ.Α. Είναι δε πιθανό, να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά και σήμερα, παρά τη θετική εικόνα των Διεθνών Αγορών. Το κλείσιμο των Παραγώγων προϊδεάζει για μεταβλητότητα και αυξημένες συναλλαγές, με ανοικτό το ενδεχόμενο για αρνητικό πρόσημο και στο κλείσιμο του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

“Παρά την θετική εικόνα των Ξένων Αγορών, το Χ.Α. συνέχισε, χθες, την διόρθωσή του, με ιδιαίτερες πιέσεις στην ΔΕΗ, αλλά και στον Τραπεζικό κλάδο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 839 και αντίσταση στις 855. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2120 και αντίσταση στις 2174. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 714 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ συνεχίζει την διόρθωσή του και κινείται ακριβώς στα κανάλια που έχει χαράξει. Μέχρι τις 800 μονάδες, κρατάει τον στόχο των 863 μονάδων, κάτω από εκεί θα πρέπει να περιμένουμε επιτάχυνση της πίεσης. Οι ταλαντωτές, πτωτικοί πλέον, δείχνουν μια διόρθωση πιθανόν μέχρι τα επίπεδα, 835 - 810. Αντίσταση προς τα πάνω οι 855 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης, που παίζει διαρκές ‘κρυφτούλι’ με τα προβλήματα της ΔΕΗ, μεταθέτοντας τα προβλήματα όλα τα τελευταία χρόνια στο... μέλλον και τώρα στην επόμενη Κυβέρνηση. Όλα τα τελευταία χρόνια άφησαν τη ΔΕΗ να... ξεγυμνωθεί από τα assets της και να χάνει την αξία της προοδευτικά, ενώ απαιτούνταν άμεσο συμμάζεμα και ρηξικέλευθες αποφάσεις. Πλέον εδώ που έφτασε η ΔΕΗ χρειάζεται είτε αύξηση κεφαλαίου, είτε αύξηση τιμολογίων. Επειδή αύξηση κεφαλαίου δεν προβλέπεται, αυτό που θα γίνει, νομοτελειακά, είναι η αύξηση των τιμολογίων, την οποία η τωρινή Κυβέρνηση τη ‘φορτώνει’ στην επόμενη. Θέλει συμμάζεμα όλο το ‘μαγαζί’, μέσω ενός οργανωμένου και αυστηρού business plan, το οποίο θα τηρηθεί με ευλάβεια, καθώς η ΔΕΗ έχει μεγάλη κρυμμένη αξία η οποία πρέπει να αναδειχτεί. Υπερβολική η χθεσινή υποχώρηση, δεδομένου ότι η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία, καθώς έχει αποπληρώσει εξ ολοκλήρου το ομόλογο που έληγε το Μάιο. Για να χρεοκοπήσει μια εταιρεία, θα πρέπει να ‘σκάσει’ ομόλογο” τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχής της Eurobank (-1,27%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Εθνική (-0,80%) και Πειραιώς (-1,68%).

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης στο “κόκκινο” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 760,32 (+0,39%) και 734,02 μονάδων (-3,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 744,54 (-1,70%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 750,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,85%.

Ο εν λόγω δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 806 μονάδες, ενώ αν συνεχίσουν να είναι περισσότερο κινητικοί οι πωλητές και σημειωθεί επιβεβαιωμένη απώλεια της στήριξης στις 743 μονάδες, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 670 και 630 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, προχωρά η Alpha Bank. Με βάση την ενημέρωση που έχουν λάβει οι Επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1.100, Μικρομεσαίες, Επιχειρήσεις. Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έχουν καταγγελθεί (περίπου το 80% του χαρτοφυλακίου) από την Τράπεζα, ή βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Διαθέτουν, όμως, εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ενημέρωση από τη ΔΕΗ αναμένουν οι Τράπεζες, προκειμένου να έχουν πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας της Επιχείρησης, όσο και για την πορεία της οικονομικής της κατάστασης. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες πραγματοποίησαν χθες conference call μεταξύ τους και εν συνεχεία με τις Αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Επιχείρησης, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις. Τα Στελέχη της ΔΕH δεσμεύθηκαν ότι θα τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως δεν εστάλη επιστολή από τις Τράπεζες προς τη ΔΕH”.

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς ο συνδυασμός περαιτέρω βελτίωσης των συνθηκών στις Αγορές και της πίεσης από την εφαρμογή της Κυβερνητικής απόφασης για τον ΛΕΠΕΤΕ, φέρνουν μπροστά το εγχείρημα. Ο αρχικός σχεδιασμός της Τράπεζας προέβλεπε την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο, όμως δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμη και πριν τις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική έχει υπογράψει με Ξένες Επενδυτικές Τράπεζες σύμβαση αναδοχής για την έκδοση. Στόχος είναι να αντληθούν περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ, κεφάλαια”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ανοδική αντίδραση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,53%), καθώς είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 4,97 ευρώ (-2,17%).

Το 5,40 επίπεδο, σε κάθε περίπτωση, είναι το μεγάλο “make or break”. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,02 ευρώ, που υπερκεράστηκε ενδοσυνεδριακά, ενώ καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 4,82 ευρώ.

Πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, η μετοχή της Viohalco (+2,63%) και αυτό σηματοδοτεί νέα υψηλά 52 μηνών. Κοντινή αντίσταση στα 4,11 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 3,265 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,575 ευρώ (κλείσιμο 10/6) η Ναύπακτος (-3,29%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Λύκο (+7,14%) με αυξημένες συναλλαγές, αύξηση του όγκου και για την Centric (+2,61%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Έλτον (+0,62%), διόρθωση στο Ιατρικό (-3,20%), ενώ εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στον Τζιρακιάν (-14,6%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, τα ωριαία διαγράμματα έχουν δώσει έξοδο τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα τα “stop long” παραμένουν στις 809 και 2074 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Παρά τη διεθνή γεωπολιτική ένταση, τα Ξένα Χρηματιστήρια ακολουθούν μια καλή πορεία, διατηρώντας τις τιμές τους σχεδόν στα υψηλά έτους”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Αυτό συμβαίνει, παρά τις προβλέψεις πολλών Αναλυτών για σημαντική διόρθωση, ή και συνολική αλλαγή της ανοδικής τάσης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια.

Η Αμερική πρωτοστατεί στις εξελίξεις, έχοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, την αντιπαράθεση με το Ιράν, τον πόλεμο λέξεων με την Τουρκία και πολλά άλλα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίσει για το διάδοχο του Junker, αλλά και τίποτε άλλο όπως φαίνεται. Πόσο μάλλον να προστατεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο από την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η Τουρκία, στρυμωγμένη οικονομικά, επιτίθεται λεκτικά στους Γείτονες, αλλά δεν φαίνεται να έχει διάθεση για πραγματική αντιπαράθεση και άνοιγμα νέων μετώπων.

Η Κύπρος βασίζεται στις στρατηγικές της συμμαχίες γιατί δεν έχει όπλα, ή μέγεθος.

Και η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

Με τα παραπάνω δεδομένα, πάλι καλά που κρατιόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα τιμών στο Χρηματιστήριο.

Οι 812 μονάδες του Γενικού Δείκτη προσφέρουν ισχυρή στήριξη και αμέσως μετά οι 800 μονάδες ισχυρότερη. Μια διάσπαση των 800 μονάδων, πιθανόν να μας οδηγήσει κοντά στις 750 μονάδες, αλλά, προσωρινά, αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Στήριξη επίσης υπάρχει στις 830 μονάδες αλλά αυτή συνεχώς διασπάται.

Προς τα πάνω οι 850 και οι 880 μονάδες αποτελούν αντιστάσεις.Διεθνώς το βλέμμα όλων είναι στην Αμερική που έχει την πρωτοκαθεδρία στις κινήσεις και στην Ελλάδα το βλέμμα όλων είναι στις εκλογές.

Μέχρι τις εκλογές δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις (εκτός αν έρθουν από το εξωτερικό) και η περίοδος προσφέρεται για trading.

Μετά τις εκλογές τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα.

Η εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμης Πλειοψηφίας θα φέρει άνοδο, ενώ μια αδύναμη Πλειοψηφία και χειρότερα η έλλειψη αυτοδυναμίας θα εκληφθεί σαν το ξεκίνημα πειραματισμών.

“Και οι Αγορές μισούν τους πολιτικούς πειραματισμούς”, τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση και την ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην οποία διατηρήθηκαν τα κεκτημένα των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά και η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, έχει συντελέσει στην ομαλή απορρόφηση των κραδασμών από την κατοχύρωση κερδών, μετά το πολύμηνο ράλι που βαδίζει προς τον 6ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην Περιοχή της Ανατολικής

Μεσογείου περιόρισαν τον αγοραστικό ενθουσιασμό και σε συνδυασμό με την αρνητική ειδησεογραφία που αφορούσε την ΔΕΗ, έδωσαν περισσότερες αφορμές για αύξηση της προσφοράς.

Από την άλλη πλευρά η υποχώρηση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη έκδοση Ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης από Ελληνική Τράπεζα μετά το 2008.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη συστημική Τράπεζα που εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα για εταιρικούς τίτλους με Ελληνικό ρίσκο, στην Αγορά σταθερών αποδόσεων με χαμηλές εξασφαλίσεις.

Το κύριο και βασικό κέρδος αυτής της έκδοσης είναι η αγορά χρόνου από την Διοίκηση της Τράπεζας, για την διεκπεραίωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Τράπεζα αύξησε το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 90 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 14,6%. Σε αυτό δεν υπολογίζεται η συνεισφορά της συμφωνίας διαχείρισης με την “Intrum”, η οποία προσθέτει περίπου άλλες 80 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το σχετικό δείκτη στο 15,5%. Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά απόσταση ασφαλείας από τους επιμέρους δείκτες φερεγγυότητας (SREP), οι οποίοι για το 2019 ήταν στο 14%. Ακόμα και αν η Τράπεζα έχει μηδενική κερδοφορία φέτος, το ύψος των δεικτών φερεγγυότητας επιτρέπει ως το τέλος του 2020 την συνέχιση της προσπάθειας, χωρίς την προσφυγή στις Αγορές.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το 2020 είναι έτος ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) για όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και δεν αποκλείεται σε αυτό πλαίσιο να δούμε και άλλες ενέργειες αύξησης του περιθωρίου ασφαλείας, που θα ενισχύσουν την ικανότητα της Τράπεζας να ανταπεξέλθει τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο των υποθέσεων της ΕΒΑ.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε μια ζώνη τιμών περίπου 30 μονάδων, που παραπέμπει σε συσσώρευση δυνάμεων. Οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει αισθητά από τις υπερτιμημένες ζώνες, παραπέμποντας εκ νέου σε υψηλότερο δυνητικό περιθώριο. Οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας, κινούμενοι χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, ενώ η πλησιέστερη ζώνη στήριξης βρίσκεται στις 810 μονάδες.

Το “σκαλοπάτι” που βρίσκεται σε εξέλιξη, εφόσον κατακτηθεί εκ νέου ανοδικά η περιοχή των 850 μονάδων, θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στις 890 μονάδες, μεροπρόθεσμο προορισμό της διάσπασης των 780 μονάδων.

Η επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, συγκεντρώνοντας δυνάμεις στο σφιχτό εύρος που έχει διαμορφωθεί πέριξ των περιοχών των πρόσφατων υψηλών έτους.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είναι μια ευκαιρία για περισσότερη επικοινωνία μεταξύ Μετόχων και Διοικήσεων, καθώς πολλές και σημαντικές αποκοπές μερισμάτων ακολουθούν τις τακτικές γενικές συνελεύσεις. Πιθανόν από τα φαινόμενα των μαζικών αποκοπών που είναι προγραμματισμένα την ερχόμενη εβδομάδα σε Δεικτοβαρείς μετοχές να επηρεαστεί η διακύμανση του Δείκτη.

Στις 25/6 ο Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 2 λεπτών ανά μετοχή, στις 26/6 οι μετοχές της Motor Oil (€0,95), του ΟΠΑΠ (€0,60) και της Μυτιληναίος (€0,36) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, ενώ ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ (€0,27) στις 28/6.

Κομμένη στα 4 θα είναι η μετοχή της Autohellas από τις 25/6, με τις νέες μετοχές να διαπραγματεύονται στις 28/6. Για τους Έχοντες διάθεση να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τακτικές συνελεύσεις, η εβδομάδα που ακολουθεί έχει υπερεντατικό πρόγραμμα, καθώς το 1/3 των εισηγμένων Εταιρειών πραγματοποιεί την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, από την Δευτέρα έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου, η Attica Bank αναμένεται να δημοσιεύσει μεγέθη το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

“Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Βελτιωμένη εικόνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, για τον PMI του Ιουνίου. Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο υψηλό επτά μηνών των 52,1 μονάδων, από 51,8 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 51,8 μονάδων που ανέμεναν Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο PMI του κλάδου των Υπηρεσιών αυξήθηκε στο 53,4, από 52,9 τον προηγούμενο μήνα και ο PMI του τομέα Μεταποίησης στο 47,8, από 47,7 τον προηγούμενο μήνα.

O Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα νομισματική τόνωση, αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε στους Ευρωπαίους Ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ότι “η Οικονομία της Ευρωζώνης είναι πλέον εύρωστη, αλλά αυξάνονται οι ενδείξεις αδυναμίας και η οικονομική ανάκαμψη ήταν λιγότερο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν”.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ακόμα στους Ηγέτες των 27 ότι “η νομισματική πολιτική σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία οκτώ χρόνια και η νομισματική πολιτική, τη φετινή και την επόμενη χρονιά, θα είναι ήπια επεκτατική”.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη “National Association of Realtors”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 2,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,34 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο στα 5,28 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 837,05 (+0,03%) και 824,68 μονάδων (-1,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 836,27 (-0,06%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 838,79 (+0,24%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 838,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Ο τζίρος στα 105,8 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Τιτάν και στο υψηλό οι Viohalco, Lamda Development, Jumbo, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, παρά ταύτα 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (100.020 συμβόλαια), παρά το triple witching Ιουνίου.

Στα 13.804 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 11.221 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.507, 2.333 για τον Ιούνιο, 2.891 για τον Ιούλιο και 283 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.111,25) κινήθηκε μεταξύ 2.060,75 και 2.111,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.024), Alpha Bank (11.739), Πειραιώς (8.750), ΔΕΗ (7.089), Εθνική (18.608), Intralot (648), ΟΤΕ (759), Ελλάκτωρα (1.696), Μυτιληναίο (1.097), ΟΠΑΠ (707), MIG (23.350), Τρ. Αττικής (1.086), ΑΔΜΗΕ (1.684), ΓΕΚ (952), Cenergy (2.195), Ιντρακόμ (862), ΕΧΑΕ (142), Viohalco (1.741), Ελ. Πετρέλαια (338), Jumbo (119), Lamda Development (187), Τέρνα Ενεργειακή (546), Τιτάνα (327), Fourli (162).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.133, Alpha Bank 57.221, Εθνική 51.282, MIG 71.508, Πειραιώς 19.036, ΔΕΗ 14.573.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.951.133 τεμ., (από 36.051.133 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.751.976 τεμ. (23.878.483), ΔΕΗ 6.593.897 τεμ. (6.622.897), Eurobank 91.458.619 τεμ. (88.175.480), Εθνική 29.427.934 τεμ. (28.530.146), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Κατόπιν της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Πληροφοριακού Δελτίου σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας της Δημόσιας Πρότασης της TITAN CEMENT INTERNATIONAL SA (TCI), για την απόκτηση των μετοχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και την εισαγωγή των μετοχών της TCI στο EURONEXT (Brussels & Paris) και στο Χ.Α., το ΧΑ ανακοινώνει ότι ο χειρισμός για τα Παράγωγα Προϊόντα ΣΜΕ επί της Μετοχής της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

(α) Σε πρώτο στάδιο, την Παρασκευή 21/06/2019, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα πραγματοποιηθεί παύση εισαγωγής νέων σειρών και διαγραφή των υφιστάμενων σειρών, για τις σειρές στις οποίες δεν υφίστανται ανοιχτές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.11 του Κανονισμού ΧΑ. Σε περίπτωση κατά την οποία, κατά την ως άνω ημερομηνία διαγραφής, υπάρχουν σειρές με ανοιχτές θέσεις, οι σειρές αυτές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται κανονικά.

(β) Σε δεύτερο στάδιο, την Παρασκευή 5/07/2019, μετά τη λήξη τη συνεδρίασης, θα πραγματοποιηθεί αναγκαστική λήξη και διαγραφή των σειρών των Παραγώγων Προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού Χ.Α., τα οποία κατά το προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας δεν διαγράφηκαν λόγω διατήρησης ανοιχτής θέσης. Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των θέσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του Παραγώγου, δηλαδή με φυσική παράδοση της υποκείμενης αξίας. Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων Μερών κατά τη φυσική παράδοση, θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου, δηλαδή η τιμή κλεισίματος της μετοχής ΤΙΤΑΝ Α.Ε. κατά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 05/07/2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.13 του Κανονισμού Χ.Α., την Παρασκευή 05/07/2019, μετά τη λήξη τη συνεδρίασης, θα πραγματοποιηθεί παύση συναλλαγών Δανεισμού και την Δευτέρα 08/07/2019 θα πραγματοποιηθεί αναγκαστική άσκηση θέσεων των προϊόντων μηχανισμού δανεισμού τίτλων επί των μετοχών της εταιρείας ΤΙΤΑΝ Α.Ε. (ΤΙΤΚ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v