Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ΔΕΗ ντύνει τον Γενικό Δείκτη στα... κόκκινα

Εως και στο -16% η πτώση για τη μετοχή της Επιχείρησης. Πιέσεις εκδηλώνονται και στον τραπεζικό κλάδο. Η Coca Cola λειτουργεί ως βασικό αντίβαρο στις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών. Η προσοχή και στην αγορά παραγώγων.

Μπλακ-άουτ στο ΧΑ, με τη ΔΕΗ σε ελεύθερη διόρθωση. Χωρίς σταματημό το «σφυροκόπημα» στη μετοχή της Επιχείρησης, συνέπεια των δυσοίωνων προβλέψεων για τα αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία νέα και εξελίξεις έχει βρεθεί επί... ξυρού ακμής.

Εύλογα η βίαιη διόρθωση της μετοχής, πριν από λίγο, κοντά 16% το εύρος της πτώσης, με την τιμή έως το 1,741 ευρώ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο. Προφανώς τα όσα συμβαίνουν με την Επιχείρηση διευκολύνουν τους short να πιέσουν χαμηλότερα δείκτες, τραπεζικές και μη μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Παρά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, το ΧΑ έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε μία ιδιότυπη ομηρεία των traders, με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος χρηματιστηριακή) να κάνει λόγο για αναμενόμενο και φυσιολογικό profit taking.

Από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης-Παρασκευής παρατηρείται μια προσεκτική μείωση θέσεων σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Από τα επίπεδα των 850-860 μονάδων σημειώνεται ένα διακριτικό, πλην όμως εμφανές χθες και σήμερα «κλείδωμα» διψήφιων αποδόσεων από ορισμένα funds και ισχυρούς ξένους παίκτες. Ενδεχομένως η μη υπέρβαση των 860 μονάδων, σε αυτή τη φάση, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές και το κλίμα στα εθνικά θέματα να οδηγούν ορισμένους στο να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Αλλωστε μόνο αμελητέα δεν είναι σε διάστημα μηνός/3μήνου.

Γνωρίζοντάς το αυτό, εν δυνάμει αγοραστές αφήνουν να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές που πιθανότατα να «κουμπώνουν» με τις αντίστοιχες τιμές των ΣΜΕ στα Παράγωγα αλλά και με το ενδεχόμενο η αγορά να γλιστρήσει προς τις 815 μονάδες. Θα δείξει προς το κλείσιμο σήμερα στη διαδικασία της δημοπρασίας, κυρίως όμως αύριο, μετά τις 14:15-14:30, με το «κλείσιμο» της τρέχουσας σειράς στο ΧΠΑ και τη μετακύλιση θέσεων στην επόμενη.

Με συναλλαγές κοντά στα 50 εκατ. η διόρθωση, από τα οποία το 37% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και ένα αυξημένο 10% που γίνεται στη μετοχή της ΔEH.

Χαμηλότερα των 840 προς δοκιμασία των 835 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών σε εντός πλαισίου διόρθωση προς τις 765 μονάδες και τον FTSE25 σε κόντρα κίνηση στην περιοχή των 2.147 μονάδων.
Με αρνητικό πρόσημο ο ΓΔ, αλλά με οριακά θετικό ο 25άρης, λόγω (κυρίως ) της... επιστράτευσης της βαριάς Coca-Cola. Εως τα 33,36 νωρίτερα η μετοχή, μόλις 0,14 από το τελευταίο υψηλό των 13,50 στη συνεδρίαση της 27 Μαΐου. Με την αποτίμηση στα 12,44 δισ., εύλογο είναι το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο όμιλος.

Συνεπώς, με βοήθειες κυρίως από την Coca-Cola και συμπληρωματικά από Jumbo, Μυτιληναίο, Lamda Development, επιχειρείται ο έλεγχος της διόρθωσης ώστε οι πωλητές να βρίσκουν συγκριτικά καλές τιμές για τις εντολές τους.

Η προσπάθεια να μειωθούν οι προ ολίγου μεγαλύτερες απώλειες, να απορροφηθεί δηλαδή το... χαμήλωμα της τάσης εξαιτίας της ΔEH, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, καθώς ο ΓΔ ανακάμπτει προς τις 840 μονάδες, ωστόσο είναι εμφανές και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως από την πλευρά ορισμένων χαρτοφυλακίων έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πωλήσεων σε τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips. Τάση που θα πρέπει να προσεχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο συν ο FTMid Cap, καθώς όπως επισημαίναμε το πρωί, αυτή η κατηγορία μετοχών -με μικρότερη έως μηδενική έκθεση σε... ξένα κεφάλαια- επηρεάζεται λιγότερο από τις εκάστοτε διορθώσεις του FTSE25. Με θετικό πρόσημο ΚΕΚΡΟΨ, MIG, Παπουτσάνης, με εικόνα καλύτερη της αγοράς οι ΑΒΑΞ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Ιντρακάτ, Intracοm, Space, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης.

Στις 38/65 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v