Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και με εναλλαγές προσήμων και εξελίχθηκε σε, περίπου, απόλυτη επικράτηση των πωλητών, όσον αφορά την εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η σημερινή, με κύρια χαρακτηριστικά την σχετική υποχώρηση του τζίρου και την μειωμένη κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “πάρουν το κεφάλι” και να περάσουν πρώτες το “φίνις”.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, η σημερινή εικόνα οφείλεται σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, στον κανόνα “buy the rumor, sell the fact”, όσον αφορά την ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς, όπου δεν ήταν λίγοι οι Παράγοντες της Αγοράς που θεώρησαν το κόστος δανεισμού “ελαφρώς αλμυρό”, αλλά και στην επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα της Wall Street, που περιμένουν τους σημερινούς “χρησμούς” της Fed, όσον αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση του ομολόγου Tier II. Πάνω από τον στόχο ήταν τελικά το ποσό που αντλήθηκε (400 εκατ.). Στο 9,75% έκλεισε το επιτόκιο. Όπως είχε μεταδώσει το “Euro2day.gr”, στόχος της Πειραιώς ήταν η άντληση 300 με 350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 9% με 10%. Το πρώτο guidance με την έναρξη της διαδικασίας δόθηκε στην περιοχή του 10,25%.
Από την άλλη, νέα αποκλιμάκωση σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,507%, όμως στην παρούσα φάση όλα δείχνουν ότι το πρώτο λόγο για την διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., τον έχουν οι Διεθνείς Αγορές, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η ανοδική κίνηση που έχει προηγηθεί, έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το ενδιαφέρον θα συντηρηθεί από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε επιμέρους τίτλους, όλων των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους της Χώρας στο 2,49% (mid ytm), αλλά και νέο ιστορικό χαμηλό για το spread στις 281 μονάδες βάσης (mid ytm), προσέφεραν στήριξη στον ΓΔ. Προς την ίδια κατεύθυνση και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (εξαιρουμένου του Χρηματοπιστωτικού τομέα) της ΤτΕ, ο οποίος βρέθηκε στο 1,32% (mid yield). Υπενθυμίζουμε ότι αυτό δεν αποδίδεται μόνο στην διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, αλλά και στην ανοδική τάση των ομολόγων διεθνώς, λόγω της αντίδρασης των Κεντρικών Τραπεζών. Παραμένουμε θετικοί για τον Αγορά και προσεκτικοί σχετικά με την μεταβλητότητα στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει καταγράψει διπλάσια κέρδη σε σύγκριση με τον ΓΔ από τις 24 Μαΐου, ενώ έκτοτε κλείνει την ψαλίδα με τον EuroStoxx Banks Price Index, ο οποίος έχασε 2,5% την ίδια περίοδο (ΔΤΡ +32,55%). Το περιβάλλον αναμένεται σίγουρα περισσότερο ευνοϊκό για τον κλάδο, αλλά οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου”, τόνιζε η Leon Depolas Sec.
“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, λόγω της περαιτέρω υποχώρησης της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Στο επίκεντρο η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς και η μετοχή της Τιτάν”, επεσήμαινε η Euroxx Sec.
“Η θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, θα στηρίξει τα επίπεδα της Εγχώριας Αγοράς, παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες”, εκτιμούσε η Beta Sec.
“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,70% στις 853,32 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 860 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 840. Η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, για την περίπτωση του Τιτάνα, διαρκεί από τις 19 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου 2019 και ώρα 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Ως ελάχιστο ποσοστό αποδοχής για την επιτυχή έκβαση της Δημόσιας Πρότασης τίθεται το 75%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί και για τις δύο κατηγορίες των μετοχών Τιτάν (κοινές και προνομιούχες). Υπενθυμίζεται ότι η TITAN Cement International SA υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση στις 16 Απριλίου 2019 για την απόκτηση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών τις οποίες έχει εκδώσει η A.E. Τσιμέντων Τιτάν, έναντι νέων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν από την TCI με σχέση ανταλλαγής μία μετοχή TCI για κάθε μία μετοχή Τιτάν”, τόνιζε η Merit Sec.
“Οι αναφορές του Μάριο Ντράγκι για επάνοδο σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, προϊδεάζουν για ανάλογη ρητορική από τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη μετά τη Σύνοδο της Federal. Από κοινού με την επικείμενη συνάντηση Trump κα Σι στις 28/6, διαμόρφωσαν ευφορία στη Wall Street, εξέλιξη που είναι πιθανό να ενισχύσει σήμερα το ενδιαφέρον για μετοχές σε όλα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια”, πιθανολογούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Μετά το αδύναμο ξεκίνημα του ΓΔ, αλλά και των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι κατάφεραν και γύρισαν το κλίμα. Ανοδικές Ευρωπαϊκές Αγορές και κατά επέκταση ο δικός μας ΓΔ. Ανεβασμένος και ο όγκος συναλλαγών με τα Blue Chips, θετικά και μόνο τις Τράπεζες, να μην προλαβαίνουν να γυρίσουν θετικές. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 839 και αντίσταση στις 855. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2133 και αντίσταση στις 2174. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 777 μονάδες και αντίσταση στις 807. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ κινείται στο γνωστό μοτίβο, στο πάνω άκρο του ανοδικού καναλιού. Πιθανή η υποχώρηση, προς τις στηρίξεις 820 - 810, θα εξαρτηθεί και από τον όγκο συναλλαγών, ο βασικός μεσοπρόθεσμος ανοδικός στόχος παραμένει στις 860 μονάδες. Κίνδυνος για την μεσοπρόθεσμη τάση, υπάρχει αν διασπαστεί η στήριξη των 800 μονάδων”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, κινήθηκαν σε “κόκκινο φόντο”.
Στον ίδιο βηματισμό και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 798,08 (+0,84%) και 766,23 μονάδων (-3,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 771,93 (-2,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 773,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,24%.
Ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δείχνει ότι έχει δυσκολία κλεισίματος υψηλότερα των 800 - 805 μονάδων, ενώ συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο ΔΤΡ είχε να “δει” από το διάστημα 13/4 έως 30/4, όταν και είχε συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Προσοχή, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 772 μονάδων, θα ενεργοποιήσει κινήσεις “stop long” που δεν αποκλείεται να βάλουν σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 750 και 713 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “84.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση ακινήτου, δρομολογεί να τιτλοποιήσει μέσω των πακέτων ‘Pillar’ και ‘Cairo’ η Eurobank”.
“Η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών μπορεί να βελτιώθηκε, τα σχέδια για τον περιορισμό των ‘κόκκινων’ δανείων να υλοποιούνται σταδιακά, μπορεί ακόμη ορισμένες Ελληνικές Τράπεζες να παρουσίασαν μια μικρή και πολύ εύθραυστη κερδοφορία, κανείς όμως δεν αμφισβητεί πως το Πιστωτικό Σύστημα της Χώρας παραμένει ο ‘μεγάλος ασθενής’ της Ευρώπης”, τόνισε ο Μιχάλης Σάλλας, προέδρος της Lyktos Group, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Παραγόντων της Αγοράς, “οι Τραπεζικές μετοχές, αλλά και οι μετοχές της Τιτάν, καθώς ξεκίνησε η νέα δημόσια πρόταση, προκειμένου να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, αλλά και να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη εισαγωγή σε Παρίσι και Αθήνα, θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σημειώνεται πως η δημόσια πρόταση διαφέρει από την προηγούμενη και πως όσοι Μέτοχοι είχαν δώσει στην προηγούμενη τις μετοχές τους, θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υποσημείωσης ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,12%), Σαράντης (+0,53%), Τιτάν (+4,01%), Viohalco (+1,65%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.
Δείχνει να έχει δυσκολίες να δώσει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ (-1,76%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Όσο κλείνει πάνω από τα 9,78 ευρώ, η τάση είναι επιθετική, με επόμενο πρώτο στόχο τα 10,30 ευρώ. Διάσπαση του 9,76 μπορεί να μας φέρει στο κύριο 9,46, ή στα 9,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Δεν μπόρεσε να συμπληρώσει “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων η μετοχή της Lamda Development (-0,61%), που, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 8,35 ευρώ (+1,58%).
Η μετοχή συμπλήρωσε τέσσερα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ και κινείται κοντά στα υψηλά 11ετιας. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,88 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 8,35 – 8,50 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο απόλυτο “limit down”, σήμερα απέφυγε το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας η Moda Bagno (-3,09%), αλλά έδειξε ότι συνεχίζει να έχει πωλητή, ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Κέκροψ (-2,91%) και Περσεύς (-2,50%).
Κινητικότητα και μάλιστα με αξιοπρόσεκτο “bid” για τον Τζιρακιάν (+30%), οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις από την “τεχνική κίνηση” της Τρ. Αττικής (+10,74%), επτά οι ανοδικές για την ΑΝΕΚ (+10,45%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ίντεργουντ (+9,84%), όμως σήμερα ήταν αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς.
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ελγέκα (+9,91%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Εβροφάρμα (+3,38%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις το Ιατρικό (+4,79%), ενώ η MIG (+3,39%) συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.
Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+4,83%), Ίλυδα (+2,97%) και Profile (+8,68%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μινέρβα (+2,36%), τρεις για την Lavipharm (+5,36%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 14,50 ευρώ για να δώσει ανοδική διαφυγή η Ελλάδος (+2,71%), ενώ η ΑΕΓΕΚ (+10,91%) έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 31/5 (!)
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχει πρώτες αντιστάσεις στις 850 και 867 μονάδες και πρώτη στήριξη στις 840 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 809 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πρώτη αντίσταση στις 2188, πρώτη στήριξη στις 2117 και το ημερήσιο “stop long” στις 2074 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Ολική επαναφορά στην χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ M. Draghi για περαιτέρω στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να επιτευχθούν οι πληθωριστικοί στόχοι στην Ευρωζώνη”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Η Αγορά φαίνεται να έχει αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό το αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών και πλέον κινείται παράλληλα με τα Διεθνή Χρηματιστήρια. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και δευτερευόντως, τα ζητήματα “Brexit” και Ιταλίας θα συνεχίσουν να μας απασχολούν το επόμενο διάστημα.
Απόρροια των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ ήταν και η ραγδαία άνοδος και στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους, πλέον, να διαμορφώνεται στο 2,5%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η απόδοση του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου βρισκόταν πριν την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών πέριξ του 3,5%, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα βρίσκεται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όπου συνεχίζει να παρατηρείται μία συντήρηση δυνάμεων εντός του στενού εύρους τιμών 835 - 855. Η κόπωση στους ταλαντωτές έκανε την εμφάνισή της και στα ημερήσια γραφήματα, με μία επικείμενη διόρθωση να “βλέπει” τις 812 μονάδες, ενώ στην συνέχεια δύναται να εκτονωθεί μέχρι και τις 784 μονάδες του ΓΔ.
Στον αντίποδα, σε περίπτωση διατήρησης του ανοδικού momentum, οι 863 μονάδες παραμένουν το πρώτο επίπεδο αντιστάσεων, με τις 895 να αποτελούν την κύρια αντίσταση της Αγοράς σε αυτή τη φάση.
Διαγραμματικά, ο δείκτης Τραπεζών παραμένει και αυτός χαμηλότερα της σημαντικής αντίστασης των 800 μονάδων, αδυνατώντας για τρίτη εβδομάδα να την υπερβεί. Σε ενδεχόμενη διόρθωση, το πρώτο “οχυρό” των αγοραστών το εντοπίζουμε στις 735 μονάδες, ενώ χαμηλότερα βρίσκονται ισχυρότερες τασικές στηρίξεις στις 695 και 665 μονάδες. Οι αντιστάσεις του κλαδικού δείκτη παραμένουν οι 850 και 900 μονάδες και για αυτή την εβδομάδα.
Παρά την σημερινή πτώση, η Αγορά παραμένει έντονα ανοδική, διατηρώντας τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά σημεία για ακόμη μία συνεδρίαση. Μόλις 2μιση εβδομάδες μένουν μέχρι τις εκλογές, με το αποτέλεσμα της αυτοδυναμίας να θεωρείται προεξοφλημένο από την Αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται.
“Μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους Συμμετέχοντες τις επόμενες 12+1 συνεδριάσεις, με τον φόβο επιθετικής κατοχύρωσης κερδών μετεκλογικά να είναι υπαρκτός”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρές μεταβολές για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα υποχώρησε στα €21 δισ., από 25 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Για την 12μηνη περίοδο που έληξε τον Απρίλιο, το πλεόνασμα ανήλθε στα €315 δισ., από 391 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε σήμερα την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, ειδικότερα αυτή της ΕΚΤ, μία ημέρα μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
“Είναι τόσο άδικο να επιτίθεται κανείς στις Κεντρικές Τράπεζες, όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία τους”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν που είχε προσκληθεί στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
“Τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια ανά τον Κόσμο, είναι πιθανό να στραφούν σε αγορές Ελληνικών και Ιταλικών Κρατικών τίτλων, καθώς αυτοί γίνονται διαρκώς ελκυστικότεροι, λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων”, ανέφερε ο Σιγκέκι Σακάκι, Στρατηγικός Αναλυτής της Nomura Asset Management στο Τόκυο.
Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι “τα Ισπανικά και Γαλλικά ομόλογα έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικά, επειδή τα spreads έχουν μειωθεί πολύ. Ωστόσο οι Ιάπωνες Επενδυτές θα συνεχίσουν, σε κάποιο βαθμό, να τα αγοράζουν, επειδή θέλουν να τοποθετηθούν στην Ευρώπη και οι τίτλοι ενέχουν σχετικά χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο”.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,19 (+0,34%) και 841,18 μονάδων (-1,42%), στις 17.00 βρέθηκε στις 843,54 (-1,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,09%.
Ο τζίρος στα 78,2 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΤΙΤΚ και με το θετικό οι ΕΕΕ και CENER.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Cenergy και Lamda Development.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ νέα αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (224.341 συμβόλαια), εν όψει triple witching Ιουνίου.
Στα 6.117 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.560 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.921, 1.810 για τον Ιούνιο, 2.002 για τον Ιούλιο και 109 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.153) κινήθηκε μεταξύ 2.138 και 2.178 μονάδων.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.100 Jumbo, 201.914 Τρ. Αττικής, 31.000 Intralot, 6.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.060), Alpha Bank (30.238), Πειραιώς (22.131), ΔΕΗ (13.967), Εθνική (34.864), Intralot (3.389), ΟΤΕ (366), Ελλάκτωρα (4.356), Μυτιληναίο (4.066), ΟΠΑΠ (1.764), MIG (67.705), Τρ. Αττικής (1.898), ΑΔΜΗΕ (3.118), ΓΕΚ (1.460), Cenergy (2.826), Ιντρακόμ (2.506), ΕΧΑΕ (1.559), Viohalco (1.698), Ελ. Πετρέλαια (679), Jumbo (138), Lamda Development (1.286), ΕΕΕ (204), Τέρνα Ενεργειακή (1.625), Τιτάνα (847), Motor Oil (130), ΕΥΔΑΠ (291).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.773, Alpha Bank 55.180, Εθνική 46.449, MIG 59.662, ΔΕΗ 13.450, Πειραιώς 23.865.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,09% | 2019-05-24 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,50% | 2019-06-03 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,65% | 2019-06-04 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,99% | 2019-05-23 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,90% | 2019-05-17 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,51% | 2019-05-30 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 31.890.001 τεμ., (από 31.790.001 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.868.132 τεμ. (24.877.548), ΔΕΗ 6.644.293 τεμ. (6.664.293), Eurobank 88.179.800 τεμ. (89.027.066), Εθνική 28.319.653 τεμ. (28.130.541), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.