Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βραχυκύκλωμα για τον Γενικό Δείκτη

Η μετοχή της ΔΕΗ (-17%) και οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο (-2,1%) οδήγησαν το ΧΑ στις 836 μονάδες. Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές. Που βρίσκονται τώρα οι στηρίξεις για δεικτοβαρείς μετοχές και δείκτες.

ΧΑ: Βραχυκύκλωμα για τον Γενικό Δείκτη

Παρά την θετική εικόνα των Διεθνών Αγορών, που πείστηκαν πως οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να αναλάβουν εκ νέου πρωτοβουλίες και την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 2,476% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), το Χ.Α. υπέκυψε στους εσωτερικούς του προβληματισμούς και στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο.

Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι προσδοκίες και η αλλαγή της ψυχολογίας έχουν πάνω όριο, όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις και από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην πραγματική Οικονομία και σε επιμέρους Επιχειρήσεις, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να διεκδικήσει και να πετύχει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, που δείχνουν διάθεση επιστροφής στην κανονικότητα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το χθεσινό “παράθυρο” που άφησε η Fed, για πιθανή μείωση των επιτοκίων μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις Draghi σύμφωνα με τις οποίες “πιθανόν να είναι αναγκαία η ανάληψη ακόμη ισχυρότερης δράσης, για την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Οικονομίας της Ευρωζώνης”, σταθερά στο 2% - 2,5% άφησε τα επιτόκια η Fed, με σχεδόν τα μισά από τα Μέλη της να βλέπουν μείωσή τους εντός του έτους.

Η Τράπεζα δήλωσε πως θα δράσει καταλλήλως για να διατηρήσει την οικονομική επέκταση με τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως έχουν ενισχυθεί οι αβεβαιότητες για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της Οικονομίας.

Ερχόμενοι στα δικά μας, τον ρόλο του “ταγού”, όσον αφορά την πίεση των βασικών δεικτών, ανέλαβε η μετοχή της ΔΕΗ, με το κλίμα να επιβαρύνεται σημαντικά προς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όταν οι “sellers” ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες στον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να συμπληρώσει και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 5,05%

Να σημειωθεί ότι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΔΤΡ είχε να “δει” από το διάστημα 23/4 – 2/5/2019, όταν και είχε συμπληρώσει πέντε συνεχόμενα αρνητικά κλεισίματα.

Προειδοποίηση ότι πρέπει να διασφαλιστούν 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που αφορούν τα δάνεια της Επιχείρησης, υπήρξε από την Οικονομική Διεύθυνση της ΔΕΗ, προς τη Διοίκηση.

Στα ζητούμενα είναι να μην εγγραφεί πρόβλεψη 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, για παρακρατήσεις ποσών προς την Αγορά Ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από την σχετική απαίτηση. Παράλληλα ζητείται κονδύλι 200 - 300 εκατ. ευρώ, ως επιστροφή δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), με Υπουργική απόφαση, καθώς η Βουλή έκλεισε πριν περάσει η σχετική τροπολογία.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “πάγωσαν’ οι διαδικασίες της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, εξαιτίας των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις Εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή Κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της Διοίκησης. Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει οικονομική ανάσα στην Επιχείρηση, η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ζημιογόνα κατά 245 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και για το δεύτερο τρίμηνο”.

Εν τω μεταξύ, έντονος προβληματισμός επέστρεψε στα χρηματιστηριακά γραφεία, που αφορά τα Τραπεζικά δάνεια της Επιχείρησης καθώς δεν φαίνεται οι Τράπεζες να έχουν πάρει προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (!)

Ευνόητο είναι ότι μετά τις παραπάνω εξελίξεις, οι πιέσεις που δέχτηκαν οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να είναι από σημαντικές, έως και ασφυκτικές.

Ξεκινώντας από την ΔΕΗ (-17,32%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 2,172 ευρώ. Χάθηκε και η στήριξη στα 1,73 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,28 και 1,13 ευρώ.

Οριακά πάνω από το ημερήσιο “stop long” (1,95 ευρώ), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-4,39% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,87 και 1,80 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 2,06 – 2,10 ευρώ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Federal δεν προχώρησε σε μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, ενέργεια που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πράξει αν χρειαστεί στους επόμενους μήνες, με τη Wall Street να ικανοποιείται και τους δείκτες να βελτιώνονται. Με δεδομένη την εσωτερική ‘ανομβρία’, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να επηρεαστεί από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, που έχουν ήδη λάβει το μήνυμα επαγρύπνησης των Κεντρικών Τραπεζών”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με την θετική ψυχολογία στις Ξένες Αγορές να οδηγεί σε άνοδο των μετοχών, μετά και την ανάγνωση της απόφασης της FED ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων, περιμένουμε ανοδική αντίδραση σήμερα στις μετοχές, βοηθούμενη και από τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά”, επεσήμαινε στις εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Καθαρά πτωτική, η χθεσινή συνεδρίαση, με ιδιαίτερη πίεση στις Τράπεζες και τον όγκο συναλλαγών στα συνηθισμένα, πλέον, επίπεδα. Κατοχύρωση κερδών και στάση αναμονής τα κύρια γνωρίσματα. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 839 μον. και αντίσταση 855 μον. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2120 μον. και αντίσταση στις 2174 μον. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 714 μον. και αντίσταση στις 807μον. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ κρατάει τον στόχο των 863 μονάδων, βραχυπρόθεσμα όμως βρίσκει αντίσταση σημαντική στο άνω όριο του καναλιού, στο οποίο κινείται από τις αρχές του έτους. Τέλος οι ταλαντωτές, με σημάδια χαλάρωσης δείχνουν μια συσσώρευση στα επίπεδα, 810 - 835 μονάδων. Αντίσταση προς τα πάνω οι 855 μονάδες και σημαντικό όριο για την βραχυπρόθεσμη τάση, οι 800 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι Αναλυτές εκτιμούν ότι Τράπεζες και ΔΕΗ θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής των traders, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θα παίξει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των υπολοίπων μετοχών του μη Τραπεζικού 25αρη.

Παραμένει ζητούμενο η εναλλασσόμενη κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον στο ταμπλώ.

Ερχόμενοι στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 783,08 (+1,21%) και 752,25 μονάδων (-2,77%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 756,2 (-2,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,10%.

Ο ΔΤΡ όχι μόνο επιβεβαίωσε την δυσκολία του να υπερβεί την ζώνη αντίστασης 800 – 805, αλλά με την σημερινή υποχώρηση έχασε και τις 772 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), κίνηση που ενεργοποίησε μειώσεις θέσεων από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 750 και 713 μονάδες.

“Τα αποτελέσματα του α΄ 3μηνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της Επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔEΗ” ήταν η απάντηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές των Πλ. Θράκης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,044447 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0400023 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της Εθνική Πανγαία ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,196 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (+17,74%) και πέντε για την Ελγέκα (+9,02%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Moda Bagno (-7,64%), που συνεχίζει να έχει πωλητή. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον τίτλο σημειώθηκε στις 3/7/2017 ( εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης).

Η επιβεβαίωση της επιχειρηματικής είδησης έφερε κινητικότητα στην Audiovisual (+5,13%), έστω και αν το “bid” δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό, από τις 31/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΑΕΓΕΚ (+11,48%) και από τις 12/6 η MIG (+1,90%).

Έχει πωλητή ο Περσέας (0%), αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση ο Κέκροπας (+5,07%), αλλά με αυξημένη προσφορά, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Αλουμύλ (+2,22%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Λύκος (+6,06%), που σήμερα αύξησε και τις συναλλαγές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να δείχνει δυσκολίες υπέρβασης της ζώνης 850 – 860, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 835 μονάδες.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Δείκτης έχει πρώτες αντιστάσεις στις 850 και 867 μονάδες (ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τις 888 – 895 μονάδες), ενώ χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 840 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 809 μονάδες.

Εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη δείχνει η ζώνη 2170 – 2200, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 2120 μονάδες

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση στις 2188 και η αμέσως επόμενη στις 2230 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 2117 και το ημερήσιο “stop long” στις 2074 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η σημερινή διόρθωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είχε αρνητικό πρωταγωνιστή την ΔΕΗ, λόγω των χρόνιων παθογενειών της αλλά και της αναποφασιστικότητας του βασικού Μετόχου της (Κράτους)”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Προσπαθεί να χωνέψει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, βαδίζοντας προς τις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Παρά την διορθωτική κίνηση, δείκτες και επιμέρους μετοχές δεν απομακρύνονται ιδιαίτερα από πρόσφατα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους.

Στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της επιτοκιακής πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Έτσι παρά τα ανοικτά Ευρωπαϊκά μέτωπα (“Brexit” – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής Οικονομίας) και τα Παγκόσμια (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, κρίση στον Περσικό Κόλπο), οι Αγορές πλησιάζουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα. Όμως όσο ισχυρό και αν είναι το “μπαζούκα” της μείωσης των επιτοκίων & του “QE”, τα “πυρομαχικά” λιγοστεύουν κάθε φορά που χρησιμοποιείται.

Αν και η Ελληνική Κεφαλαιαγορά διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους Ξένους.

Οι δηλώσεις Draghi βοηθούν την Ελληνική ομολογιακή Αγορά να συνεχίσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10ετη έκδοση να κινείται σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών. Ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, αφού έχουμε φτάσει, πλέον, στο σημείο να πληρώνουμε αρνητικά επιτόκια σε σειρά 10ετων Κρατικών τίτλων (Γερμανικά – Γαλλικά – Ελβετικά – Ολλανδικά).

Το 49% της συνολικής αξίας συναλλαγών επικεντρώθηκε και σήμερα στον Τραπεζικό κλάδο. Οι τεχνικές στηρίξεις μετά την σημερινή διόρθωση εντοπίζονται για την ΕΤΕ στα 2,20, την ΕΥΡΩΒ στα 0,7950, την ΑΛΦΑ στα 1,55 & την ΠΕΙΡ στα 2,60.

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 η κοντινή στήριξή του οριοθετείται στις 2082 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2180, 2200 & 2240 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών, χρήζει προσοχής (ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη), αφού εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων. Επισημαίνουμε δε ότι δεν παρατηρείται βάθος εντολών στους αγοραστές…

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε, για την Ελλάδα, συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρά την σημερινή διορθωτική κίνηση.

Υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας, η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.

“Διασφαλίζουμε όμως τις κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων ‘profit taken’ σε συνεργασία με τους Οικονομικούς μας Συμβούλους”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρότερα για το Ευρώ.

Για την περίπτωση του Κίτρινου Μετάλλου, αν αυτό δώσει κλείσιμο υψηλότερα των $1397 ανά ουγκιά, τότε ανοίγει ο δρόμος για πολύ ψηλότερες τιμές.

“Η Ιταλική Κυβέρνηση έστειλε απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες ότι οδεύουν να κινήσουν διαδικασία επί παραβάσει για υπερβολικό έλλειμμα σε βάρος της Ρώμης”, μετέδωσαν τα Ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα Κυβερνητικές πηγές.

“Στον κατάλογο των Παραληπτών συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και Κράτη - Μέλη”, ανέφεραν οι πηγές αυτές, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

“Η Ιταλία θα μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα του χρόνου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και δεν θέλει χάρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει στην επιστολή του προς τους Ηγέτες της ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αμετάβλητα στο 0,75%, όπως αναμένονταν, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, διαχωρίζοντας τη θέση της από τη Fed και την ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ομαλό “Brexit”.

Η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε επίσης στο μηδέν την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου (από +0,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Μάιο) σε τριμηνιαία βάση, τονίζοντας πως τα πτωτικά ρίσκα για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τον Μάιο, καθώς κλιμακώνονται οι Παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και αυξάνεται η εκλαμβανόμενη πιθανότητα για ένα “Brexit” χωρίς συμφωνία.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιουνίου υποχώρησαν στις 216.000, από 222.000. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2.069 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.645 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018”, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Την ίδια στιγμή το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 438 εκατ. ευρώ, έναντι 737 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

Πριν επιστρέψουμε στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σημειώνεται μία μικρή μεταστροφή της τάσης στην Αγορά ομολόγων, από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να αναρριχάται στο 2,584%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 848,09 (+0,48%) και 833,19 μονάδων (-1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 836,28 (-0,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 836,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.

Ο τζίρος στα 84,8 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΕΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (178.738 συμβόλαια), εν όψει triple witching Ιουνίου.

Στα 4.931 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.117 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.042, 2.852 για τον Ιούνιο, 3.878 για τον Ιούλιο και 312 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.139,5) κινήθηκε μεταξύ 2.129 και 2.162,25 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.898 ΔΕΗ, 60.906 Τρ. Αττικής, 26.000 Τέρνα Ενεργειακή, 327.420 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.001), Alpha Bank (31.136), Πειραιώς (11.126), ΔΕΗ (13.790), Εθνική (36.131), Intralot (1.994), ΟΤΕ (571), Ελλάκτωρα (2.813), Μυτιληναίο (7.681), ΟΠΑΠ (2.176), MIG (28.854), Τρ. Αττικής (5.590), ΑΔΜΗΕ (1.924), ΓΕΚ (1.263), Cenergy (3.221), Ιντρακόμ (816), ΕΧΑΕ (1.329), Viohalco (3.261), Ελ. Πετρέλαια (690), Jumbo (292), Lamda Development (1.812), ΕΕΕ (105), Τέρνα Ενεργειακή (941), Τιτάνα (588), ΟΛΠ (116), ΕΥΔΑΠ (143), Fourli (309).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 26.469, Alpha Bank 46.953, Εθνική 30.992, MIG 28.252, Πειραιώς 21.530.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                       Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.051.133 τεμ., (από 31.890.001 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.878.483 τεμ. (24.868.132), ΔΕΗ 6.622.897 τεμ. (6.664.293), Eurobank 88.175.480 τεμ. (88.179.800), Εθνική 28.530.146 τεμ. (28.319.653), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v