Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιμένουν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Στην περιοχή των 835 μονάδων κινείται ο γενικός δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν. «Βγάζει» αντίδραση η ΔΕΗ μετά το χθεσινό βραχυκύκλωμα, κινητικότητα και στον ΟΠΑΠ. Η εικόνα στα Παράγωγα.

ΧΑ: Επιμένουν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, σε μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εκτός από ένα μικρό διάστημα (στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης), οι πωλητές έχουν σταθερό προβάδισμα, συνεχίζοντας την κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, διαδικασία που ξεκίνησε μεν από την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή, εντάθηκε όμως με την αδυναμία υπέρβασης των 860 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 76,8 εκατ. (τα σχεδόν 40 εκατ. πραγματοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο), ορισμένα funds και traders «κλειδώνουν» μέρος των υπεραξιών τους κυρίως στα τραπεζικά αλλά και σε blue chips.

Συνέπεια αυτού, η διολίσθηση του ΓΔ από την περιοχή των 860 σταδιακά προς τις 825/820 μονάδες, όπου και μία ζώνη τιμών και στήριξης ικανή να «βγάλει» αντίδραση. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΓΔ διορθώνει ακόμη χαμηλότερα, προς τις 810/805 μονάδες.

 Στα 45 εκατ. η αξία των συναλλαγών, πριν τη διαδικασία λήξης των «τριών σειρών/συμβολαίων» στα παράγωγα, με το 39% στον τραπεζικό καθώς έχει ενισχυθεί η συναλλακτικότητα/τζίρος σε ΟΤΕ (11%), ΟΠΑΠ (8%), Coca Cola (7%) και ΔΕΗ (7%). Σε αυτές τις 4+4 μετοχές το 72% της αξίας συναλλαγών, σε μία συνεδρίαση όπου εντολές δίνονται και από τους πωλητές και από τους αγοραστές, σε ένα εύρος 30 μονάδων για τον FTSE25. Η διακύμανση του δείκτη -μεταξύ 2.112,08 έως 2.142,97 μονάδων- εξελίσσεται συνακόλουθα της διαμόρφωσης τιμών στα Παράγωγα, με μικρό discount και για τη σειρά που λήγει και για αυτή που έπεται. Στα 2.652 τα προς μετακύλιση ΣΜΕ του δείκτη, χαμηλότερα 0,52%, όταν για τον FTSE25 στην υποκείμενη αγορά οι απώλειες διαμορφώνονταν στο 0,48%. Ένδειξη πως αρκετοί traders τηρούν στάση αναμονής, έχοντας προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης στις 7 Ιουλίου. Χθες σημειώναμε πως αυτή η προεξόφληση έχει φτάσει στο 95% όσον αφορά στα περιθώρια αντίδρασης των blue chips και σε 70-75% για τις τράπεζες. Πρακτικά οι τραπεζικές έχουν μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης και για το επόμενο διάστημα, θυμίζοντας πως μέχρι τώρα ο ΔΤΡ έχει αντιδράσει 68,61% από την αρχή του έτους έναντι 35% του δείκτη και 28%, χωρίς να υπολογισθούν οι τραπεζικές (δηλ. FTSE25 χωρίς τις 4 τραπεζικές).

Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, απόρροια του «κλειδώματος» μέρους σημαντικών υπεραξιών αλλά και δευτερευόντως λόγω άλλων προβλημάτων. Η τραπεζική έκθεση στη ΔEH μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί, με την Αναστασία Παπαϊωάννου από νωρίς να αναφέρεται στο conference call τραπεζών - ΔΕΗ για τα δάνεια της επιχείρησης.

Τα αποτελέσματα του ομίλου θα ανακοινωθούν στις 28 του μηνός. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό η μετοχή της ΔEH μπορεί να βγάζει αντίδραση, μετά το χθεσινό... βραχυκύκλωμα και τις επιθετικές πωλήσεις έως τα όρια του 1,665 ευρώ (παραμένει ανοιχτό/δεν έχει καλυφθεί το gap στο 1,50 ευρώ). Από το 1,665 έως το 1,831 ευρώ σήμερα η μετοχή, αυξημένη μεταβλητότητα και νωρίτερα στο ΧΠΑ κατακόρυφη αύξηση ΣΜΕ στα 2.881 για την τρέχουσα σειρά και άλλα 3.473 για την επόμενη, με premium 5,20% και 3,95% αντίστοιχα.

Πέραν της ΔEH και της κινητικότητας που αναπτύσσεται, λόγω volatility και intraday κινήσεων, σημαντική είναι η προσπάθεια που επιχειρείται στον ΟΠΑΠ, προκειμένου ο Οργανισμός να «πιάσει» το όριο των 10 ευρώ. Με αυξημένο τζίρο νωρίτερα έφθασε έως τα 9,96 ευρώ.

Όσον αφορά στις μετοχές του δείκτη, ναι μεν στην πλειονότητα υπερισχύουν οι πωλητές, πλην όμως έχει αυξηθεί στις 10 (από 1 στις 11:30) ο αριθμός των μετοχών με θετικό πρόσημο.

Την προσπάθεια αντίδρασης της ΔEH ακολουθεί από... απόσταση ο ΑΔΜΗΕ (στο 1,97 ευρώ), Viohalco και Aegean με αγοραστές στα 4 και 8,15 ευρώ αντίστοιχα. Σε ανάλογη φορά ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 37 μετοχές στο συν. Ξεχωρίζει ο τίτλος της Inform Lykos (ειδική αναφορά κάναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας), ακολουθεί η ΔEH (με 5,79%) και Centric, Intralot, Πετρόπουλος, Λάμψα κ.λπ.

Στα 48 εκατ. ο τζίρος, στις 14:50, πρακτικά χωρίς σημαντική αύξηση της συναλλακτικότητας για το διάστημα της δημοπρασίας στα παράγωγα.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v