Στο συν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο μείον το ΧΑ. Στις 12.393 ο DAX στη Φρανκφούρτη, οριακά στο μείον τα futures στη Wall Street, μετά την «κατάκτηση» ακόμη ενός ιστορικού υψηλού. Από τις 2.956 τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.
Στα καθ' ημάς, συνέχεια στην προσεκτική κατοχύρωση μέρους θέσεων, που σε διάστημα μηνός αποδίδουν ένα 13,33% και 15,74% σε 3μηνιαία μέτρηση. Επιφυλακτικές, προσεκτικές οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, με το βλέμμα και προς τη διαδικασία λήξης των «τριών προϊόντων» στα παράγωγα, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται για μετά τις 14:00-14:30 και στη διαμόρφωση τιμών μεταξύ υποκείμενης αγοράς-παραγώγων τόσο στα Συμβόλαια του δείκτη όσο και σε επιμέρους μετοχές. Πριν λίγο η εικόνα στο ΧΠΑ δεν παρουσίαζε κάποια έκπληξη, σε discount τα λιγοστά ΣΜΕ του δείκτη (180 στην τρέχουσα σειρά και 305 στην επόμενη).
Από τις 837 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σταδιακά χαμηλότερα προς τις 829, με... ορατές τιμές χαμηλότερες και των 820 μονάδων. Συναλλαγές και τζίρος στα ικανοποιητικά επίπεδα εβδομάδας (στα 76,86 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα περίπου 40 εκατ. σε αξία συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές).
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ήταν αυτός που έδωσε την ώθηση στην αγορά και στην τελευταία ανοδική αντίδρασή της, αλλά ο ίδιος που υπό την πίεση αναμενόμενων ρευστοποιήσεων μπορεί να «βαρύνει» για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Στις 2.122 μονάδες διορθώνει ο FTSE25 καθώς στην πλειονότητα των blue chips συνεχίζεται η διακριτική κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κίνηση που ξεκίνησε από την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή και εντείνεται αυτή την εβδομάδα από τη συνεδρίαση της Τρίτης.
Συνεπώς οι υψηλές τιμές που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά Δευτέρα και Τρίτη είναι πλέον το άνω όριο και αντίστασης μέχρι νεωτέρας. Ειδικότερα για τον ΔΤΡ οι 800 μονάδες είναι το άνω σημείο αναφοράς μας, με τον κλαδικό δείκτη πλέον στις 743 να έχει περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης, θέτοντας σε δοκιμασία και τις 720 μονάδες.
Αυτό τη στιγμή που το ομόλογο benchmark 10Y Greek πιάνει νέο ιστορικό χαμηλό, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, από νωρίς, να επιχειρεί να προσεγγίσει τη... συσχέτιση αγοράς κρατικών τίτλων-χρηματιστηρίου. Προσώρας, μετά την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων ημερών, η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει σήμερα κατά περίπου 10 μονάδες βάσης.
Στο κόκκινο σήμερα και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, στο μείον όμως και οι 20 από τις 21 μη τραπεζικές, με τον ΟΠΑΠ να αποτελεί την εξαίρεση.
Διεύρυνση των απωλειών καταγράφηκε σταδιακά μετά τις 11:10, καθώς εντείνονταν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και την Eurobank να χάνει 4,37% στο 0,79 ευρώ. Ενδεικτικό πως την ώρα της διεύρυνσης της διόρθωσης για τον ΔΤΡ σε πάνω από 3% (στις 11:18) ο FTSE25 έχανε 1,15%, ο δε ΓΔ σχεδόν 1,40%.
Στα 33,22 η μετοχή της Coca Cola, στα 12,38 του ΟΤΕ και μικρότερες απώλειες για την πρώτη. Στα 9,785 ο ΟΠΑΠ, στο 1,665 ευρώ νωρίτερα η ΔΕΗ, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές από την πλευρά των αγοραστών. Λίγο αργότερα, η μετοχή της Επιχείρησης γύρισε οριακά στο συν και στο 1,739 ευρώ.
Λίγο καλύτερη η εικόνα στα μεσαία-χαμηλότερα της αγοράς (όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις διορθώσεις τραπεζικών και blue chips). Υπερισχύουν μεν οι πωλητές (51 πτωτικές), ωστόσο σχετική κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά των αγοραστών (23 ανοδικές), με Inform Lycos, Centric, QUAL, ΟΛΘ, Λάμψα να ξεχωρίζουν. Ειδικότερα και όσον αφορά στην πρώτη, είναι προφανές πως η προοπτική απόσχισης του κλάδου παραγωγής, επεξεργασίας, ανάπτυξης και εμπορίας συστημάτων έντυπης πληροφορικής και την εισφορά του σε νέα, κατά 100% θυγατρική, «κρύβει» κάτι ευρύτερο στον σχεδιασμό της διοίκησης. Είναι δε ενδεικτικό πως λίγο πριν τις 11:30 το συν 4,08% στο 1,02 ευρώ της μετοχής πραγματοποιούνταν με συναλλαγές 155.885 μετοχών, αξίας 157.475 ευρώ.