Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι δείχνει η αντίδραση με καθίζηση τζίρου

Ανέκαμψε στις 821 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οδηγούς τις τραπεζικές μετοχές. Στα 61 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο όγκος συναλλαγών. Πώς παίχτηκε η συνεδρίαση και οι εναλλαγές προσήμου. Κοντά στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο.

ΧΑ: Τι δείχνει η αντίδραση με καθίζηση τζίρου

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, τουλάχιστον στο πρώτο μισό των συναλλαγών, η σημερινή, όμως προς το τέλος οι αγοραστές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κλείσουν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Η νευρικότητα ήταν έκδηλη στην πλειονότητα των σημερινών traders, με το Χ.Α. να έχει προσηλωμένη την προσοχή του στην σημερινή έκθεση της Κομισιόν, προσπαθώντας να τιμολογήσει τις επισημάνσεις των Δανειστών.

Αξίζει να σημειωθούν τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως σε πολύ μικρότερη ένταση από το αναμενόμενο, μετά την χθεσινοβραδινή εντυπωσιακή άνοδο στην Wall Street (η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed Jerome Powell ότι “η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά την πρόσφατη κλιμάκωση της εμπορικής έντασης και θα αντιδράσει, εάν χρειαστεί, για να διατηρήσει την επέκταση της Αμερικανικής Οικονομίας”).

Στα αξιοσημείωτα η μικρή ενίσχυση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,97%, ενώ την αυξητική τάση ακολούθησαν και οι Ιταλικοί Κρατικοί τίτλοι (στο 2,56% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,41%, από 0,46% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στην περίεργη υπόθεση της μικρότερης απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων Αμερικανικών, αναφέρεται σε σχολιασμό της η Morgan Stanley.

Όπως γράφει η MS, “τα πενταετή Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που από τη Standard & Poor’s αξιολογούνται ως ‘σκουπίδια’ με αξιολόγηση ‘Β+’, τώρα διαπραγματεύονται με απόδοση 1,71%. Αντιθέτως, το πενταετές Αμερικανικό treasury, με πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ‘ΑΑ+’, έχει απόδοση 1,91%”.

Επίσης και για όσους συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εν λόγω κινήσεις, μετά από αρκετό καιρό τα Ξένα Funds αύξησαν τις “short” θέσεις στις Τραπεζικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, η απόλυτα “διορατική” Marsall Wace LLP, που ήταν και το μοναδικό Fund, που είχε κλείσει το σύνολο των “απαισιόδοξων” θέσεών του, πριν το ξεκίνημα του τελευταίου ανοδικού κύματος, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, άνοιξε “short” θέση στην Εθνική (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σαφής υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Σήμερα αναμένεται δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ενώ το απόγευμα ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου. Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, σε σχέση με τις εμπορικές διαφορές, δεν άφησε αδιάφορο τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη Τζέρομ Πάουελ, που δεν απέκλεισε ακόμη και μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, οδηγώντας σε αναρρίχηση τους δείκτες στη Wall Street. Εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και το Χ.Α., με την περιοχή των 805 - 810 μονάδων να συνιστά περιοχή στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δημοπρασία εντόκων γραμματίων θα γίνει σήμερα, ενώ ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Η θετική ψυχολογία μπορεί να υποστηρίξει μία ήπια άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 2,81%, με αφορμή την ισχνή άνοδο του ΑΕΠ (1,3%) το πρώτο τρίμηνο. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 820 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 800. Η Κομισιόν θα ανακοινώσει σήμερα την έκθεση αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα 1ου τριμήνου”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά, ήλθε χθες και η αναμενόμενη διόρθωση. Έντονες οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και στα περισσότερα Blue Chips, με την ΕΕΕ να πηγαίνει κόντρα πίεση. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 800 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2225. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 736 μονάδες και αντίσταση στις 850. Συμπερασματικά: Η διόρθωση που αναμενόταν ήλθε και όπως συνήθως η αντίδραση της Αγοράς ήταν ιδιαίτερα έντονη. Τεχνικά, η γενική εικόνα δεν αλλάζει, η τάση παραμένει θετική με επόμενο στόχο τις 864 μονάδες. Στηρίξεις έχουμε στη ζώνη 800 - 780 και αντίσταση προς τα επάνω στις 837”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Τραπεζικός, όπως είναι λογικό λόγω της κίνησης που προηγήθηκε, χθες έκανε και την μεγαλύτερη διόρθωση. Μένει να δούμε το ‘πάτημα’ για να εξάγουμε συμπεράσματα και να ανεβάσουμε τα ημερήσια ‘stop’ μας. Το 702 είναι σημαντική κοντινή στήριξη και επίπεδο που θα δώσει πιθανόν αντίδραση, ενώ οι 760 μονάδες έχουν γίνει κοντινή αντίσταση με το 800 κύρια. Σήμερα περιμένουμε την έκθεση από έξω, ενώ μένει να δούμε αν οι παροχές και η ψήφιση της ανακοπής του αφορολόγητου έγιναν χωρίς συμφωνία με τους Θεσμούς και πόσο θα επηρεάσει έστω και βραχυπρόθεσμα”, ανέφερε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα με τις απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, το “κουδούνι” της λήξης, τους βρήκε με θετικά πρόσημα και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 715,5 (-1,44%) και 748,73 μονάδων (+3,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 745,81 (+2,74%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 745,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,64%.

Για τον εν λόγω δείκτη, ισχυροποιήθηκε η ζώνη αντίστασης στις 800 – 805 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τις 885 μονάδες.

Αξιόπιστη δείχνει η πρώτη στήριξη στις 702 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 641 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 591 μονάδες, αλλά θα ανέβει σημαντικά ψηλότερα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δυσκολίες, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, παρουσιάζει η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier II, ύψους από 300 έως 500 εκατ. ευρώ, από τις Ελληνικές Τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως τον Σεπτέμβριο. Βασική αιτία είναι ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί Αγορά, γεγονός που διατηρεί το ρίσκο της τιμολόγησης. Ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι, σύμφωνα με Στελέχη της Αγοράς ομολόγων, ο ίδιος για όλες τις Τράπεζες, καθώς η κάθε μία έχει διαφορετική αφετηρία, εξ ου και αποτελεί στοίχημα για όλους ποια θα κάνει το πρώτο βήμα”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, “Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση εποπτείας για τα δάνεια που έχουν δώσει οι Τράπεζες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στο πλαίσιο της κοινωνικής και ανθρωπιστικής στήριξης, τα οποία απειλούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις Τράπεζες, καθώς το Κράτος αδυνατεί να καταβάλλει τις εγγυήσεις. Το Δημόσιο χρωστά στις Ελληνικές Τράπεζες, τα τελευταία επτά χρόνια, το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Από τα τέλη Μαρτίου 2019, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα είναι 575.908 για συνολικό ποσό 1,8 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα. Αν και είναι γενικά επαρκής, η κεφαλαιακή θέση του Τραπεζικού Συστήματος επιδεινώθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους 2018, σε ένα πλαίσιο χαμηλής αποδοτικότητας και χαμηλής ποιότητας ενεργητικού, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις (DTCs) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής τους θέσης”.

Από εκεί και πέρα, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι “η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον, μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους Εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων”.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις τρεις Χώρες της ΕΕ με “εκτεταμένες ανισορροπίες”. Οι άλλες δύο είναι η Κύπρος και η Ιταλία.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ (+0,52%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,05 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,045 ανά μετοχή).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “ανησυχητική είναι η πορεία της ΔΕΗ, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία και συστήνει την αύξηση των τιμολογίων Ρεύματος για να βελτιώσει τη θέση της, αλλά και για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ως ‘μονομερή’ την απόφαση για την παράταση του διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων. Παρατηρεί επίσης την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από Πελάτες που άλλαξαν Πάροχο”.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,55%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 2,122 ευρώ (-2,66%).

Μέχρι νεωτέρας, το ημερήσιο “stop long” παραμένει στα 1,291 ευρώ. Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, η επόμενη στήριξη στην ζώνη 2,09 – 2,04 ευρώ. Σημαντικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 2,50 ευρώ, με ενδιάμεση στα 2,25 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του μη Τραπεζικού FTSE25, οι μόνοι τίτλοι που σημείωσαν ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ήταν οι Ελ. Πετρέλαια (+1,93%), Jumbo (+1,92%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,02%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και ξεχώρισε το +29,75% για την μετοχή του Κέκροπα και μάλλον δεν ήταν απλά αντίδραση στις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί. Να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,50 ευρώ (-5,06%).

Από εκεί και πέρα, αγοραστικό ενδιαφέρον με αυξημένες συναλλαγές για την ΚΛΜ (+25,97%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (+13,47%), έκτη για τα Πλ. Θράκης (+0,96%) και εννέα συνεχόμενες ανοδικές για την Μοτοδυναμική (+4,58%), η οποία υποδείχθηκε εγκαίρως από την στήλη πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Quest (+2,39%), εμφάνιση πωλητή στην Audiovisual (-9,63%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Profile (+6,40%, αλλά είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 1,632 ευρώ (κλείσιμο 30/5) η ΕΛΧΑ (+1,52%), ενώ από τις 14/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Byte (+3,61%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η ζώνη 823 – 830 έχει μετατραπεί και πάλι σε αντίσταση και μόνο με την υπέρβασή της θα μπορεί να υποστηριχθεί ότι ολοκληρώθηκε η βραχύβια διόρθωση και ο Δείκτης θα κινηθεί προς τις 880 – 895 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, μέγιστη ανεκτή διόρθωση μέχρι τις 780 – 773 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 809 – 802. Το ημερήσιο “stop long” στις 720 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2120 – 2140 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 2230 μονάδες. Μέγιστη ανεκτή διόρθωση έως τις 1997 μονάδες, με πρώτες στηρίξεις στις 2065 – 2060, 2050 – 2040 και 2001 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 1871 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κόντρα στην πτωτική τάση των Διεθνών Αγορών την περασμένη εβδομάδα, κατάφερε να δώσει κέρδη στον ΓΔ ύψους 13% κάτι που είχε να φανεί τέσσερα χρόνια, ενώ μείωσε το κόστος δανεισμού του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου έως και 50 μονάδες βάσης, μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών” αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Λειτουργώντας προεξοφλητικά, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κινήθηκε επιθετικά στην πλειοψηφία των τίτλων, βάζοντας στο στόχαστρο τους Τραπεζικούς τίτλους, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ Κατασκευές κ.α. με το διακύβευμα των εκλογών να είναι η αυτοδυναμία του πρώτου Κόμματος των Ευρωεκλογών, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μετά από μία εκρηκτική εβδομάδα, η Αγορά “φρέναρε” στην αντίσταση των 840 μονάδων, όπως και είχε αναφερθεί στο περασμένο σχόλιο, κρατώντας το βραχυπρόθεσμο σήμα ανοδικό, παρά την βίαιη κατοχύρωση κερδών κυρίως σε Τραπεζικούς τίτλους. Κύρια στήριξη της Αγοράς παραμένουν οι 785 μονάδες, ενώ ενδιάμεσα εντοπίζουμε την όχι τόσο ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων. Σε ενδεχόμενη επαναφορά των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 863 και 898 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε σχεδόν όλο το ανοδικό χάσμα της 30ης Μαΐου, με επόμενες στηρίξεις στις 695 και 663 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Σε ψηλότερα επίπεδα τα νούμερα εμφανίζονται “στρογγυλά” με τις αντιστάσεις να παρατηρούνται στις 800 , 850 και 900 μονάδες του ΔΤΡ (Fibonacci Retracements της κίνησης 358,6-1239,8 50%, 38,6 & 23.2%).

Μπαίνοντας πλέον οριστικά στον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου, κινητήριο μοχλό της Αγοράς θα αποτελέσουν οι πολιτικοί συσχετισμοί τις επόμενες εβδομάδες.

“Καταρχάς τα δημοκοπικά αποτελέσματα σχετικά με την πιθανότητα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται και το σενάριο που ‘ποντάρει’ η Αγορά και εν συνεχεία οι όποιες πολιτικές και μη εξελίξεις, δύνανται να αλλάξουν το προεξοφλημένο εκλογικό αποτέλεσμα” εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, που δείχνει να υποχωρεί από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Με τον πιο αργό ρυθμό της τελευταίας, σχεδόν, δεκαετίας αναπτύχθηκε η Οικονομία της Αυστραλίας το πρώτο τρίμηνο. Η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν 0,5% τριμηνιαία ανάπτυξη και 1,8% ετήσια.

Στο 6,2%, από 6,3% πριν, υποβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2019, επικαλούμενο την υψηλή αβεβαιότητα όσον αφορά τις εμπορικές διαμάχες.

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα των Επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες τον Μάιο, από 51,5 τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο δείκτης δείχνει ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα τρέξει με ρυθμό 0,2%, πιο αδύναμα από την έρευνα του Reuters που προέβλεπε 0,3% και πιο χαμηλά από το 0,4% του πρώτου τριμήνου.

Υποχώρησαν αναπάντεχα οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ διολίσθησαν 0,3% τον Απρίλιο, ενώ ήταν 2,6% υψηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν 0,3% μηνιαία άνοδο και 3,2% ετήσια.

Χαμηλότερα κινήθηκε το Λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ κινήθηκαν 1,5% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως και ανέμεναν οι Οικονομολόγοι.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το χρέος της Ιταλίας αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Οικονομία της Ευρωζώνης, μαζί με τις Παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το ενδεχόμενο ενός ‘σκληρού Brexit”, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters.

Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη πηγή, “το ΔΝΤ θα πει στην ΕΕ πως το χρέος της Ιταλίας συνιστά δυνητικά μεγάλη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ενώ, σε ό,τι αφορά το ‘Brexit’, θα τονίζει πως δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί όλοι οι τομείς της Οικονομίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόκειται να παρουσιάσει στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο την έκθεση επί του άρθρου IV για την Ευρωζώνη”, σημείωσε η πηγή.

Στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες με το αυξημένο χρέος της, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι μία τέτοια κατάσταση δικαιολογεί την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, εάν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίξουν αυτή την άποψη στις επόμενες δύο εβδομάδες, το Εκτελεστικό Όργανο της ΕΕ θα μπορούσε στη συνέχεια να συστήσει την έναρξη της διαδικασίας, μία κίνηση που αναμένεται πριν τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις αρχές Ιουλίου.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από 131,4% του ΑΕΠ το 2017, στο 132,2% το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 133,7% φέτος και στο 135,2% το 2020, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να υποχωρεί.

Μόλις 27.000 Εργαζομένους προσέλαβε ο Αμερικανικός Ιδιωτικός τομέας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο ερευνών ADP. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 175.000.

“Η αύξηση της απασχόλησης έγινε με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών”, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Ο τομέας των Υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM διαμορφώθηκε στις 56,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 55,5 τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν οριακή υποχώρηση στις 55,4 μονάδες.

“Οι υφιστάμενοι δασμοί και αυτοί που απειλούν να επιβάλλουν ΗΠΑ και Κίνα θα μπορούσαν να μειώσουν την Παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2020”, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενόψει της Συνόδου της “G20” στην Ιαπωνία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτηση σε μπλογκ του Ταμείου, ότι “η φορολόγηση του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο Κρατών θα οδηγούσε σε απώλειες $455 δισ. από το Παγκόσμιο ΑΕΠ”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “το Υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το Υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί”.

Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε, το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 808,93 (-0,54%) και 822,68 μονάδων (+1,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 821,24 (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 821,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,99%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 59,6 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ και με το θετικό η ΑΡΑΙΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό οι Σαράντης και Motor Oil.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, οι συναλλαγές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.356 συμβόλαια).

Στα 8.593 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.599 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.629, 1.743 για τον Ιούνιο και 886 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.108) κινήθηκε μεταξύ 2.076 και 2.115 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (23.000 Τρ. Αττικής, 5.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.475), Alpha Bank (11.587), Πειραιώς (8.773), ΔΕΗ (3.032), Εθνική (10.642), Intralot (591), ΟΤΕ (321), Ελλάκτωρα (797), Μυτιληναίο (190), ΟΠΑΠ (1.132), MIG (2.895), Τρ. Αττικής (609), ΑΔΜΗΕ (1.130), ΓΕΚ (324), ΕΧΑΕ (114), Ελ. Πετρέλαια (243), Viohalco (191), Cenergy (301), Τέρνα Ενεργειακή (298), Ιντρακόμ (356), Jumbo (149).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.159, Alpha Bank 64.866, Εθνική 63.452, MIG 77.284, ΔΕΗ 14.330, Πειραιώς 25.142.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                            NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.260.460 τεμ., (από 44.505.512 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.882.842 τεμ. (25.616.742), ΔΕΗ 6.779.097 τεμ. (6.679.897), Eurobank 95.651.929 τεμ. (94.287.332), Εθνική 32.206.522 τεμ. (32.356.522), ΟΠΑΠ 1.369.051 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v