Τεχνολογικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street, εντός πλαισίου διόρθωση του S&P500 προς τις 2.745 μονάδες. Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, κατά 0,57% υψηλότερα στις 11.793 μονάδες ο DAX, με το Βερολίνο στον... προθάλαμο νέας κυβερνητικής κρίσης.
Στο ΧΑ, άλλη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, η έκτη συνεχόμενη μετά την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, και αυτή με αυξημένες συναλλαγές και τζίρους, ένδειξη πως η υπέρβαση των 800 μονάδων, την Πέμπτη, δεν είχε τα χαρακτηριστικά μίας «διανομής χαρτιών» σε «τοπικά υψηλά», με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μίας σημαντικής διόρθωσης αλλά μίας διαδικασίας προσέλκυσης/εισροής και νέων κεφαλαίων, κυρίως βραχυπρόθεσμων, που επιχειρούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.
Προεξόφληση που μέχρι και χθες απέφερε μία άνοδο 110 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (υπολογίζοντας από τα χαμηλά της Παρασκευής 24 Μαΐου)και 200 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. Η απόκλιση αυτών των σχεδόν 100 μονάδων καταδεικνύει, αφενός, την επικέντρωση αυτών των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, αφετέρου, τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος.
Στα υπόψη πως στο ΧΑ συνεχίζεται ένα ανοδικό σερί, που στο τέλος Μαΐου «μέτρησε» τον πέμπτο κατά σειρά μήνα με θετικό πρόσημο -το μακροβιότερο long play- από την αρχή της κρίσης (και ξεκίνημα χρονιάς).
Είχαμε αναφερθεί στο σχόλιό μας της Κυριακής πως ρυθμιστές της τάσης είναι οι διεθνείς αγορές, δηλαδή η γραμμή που δίνεται από τη Wall Street και οι εξελίξεις στο εσωτερικό. Προσώρας, όπως φάνηκε και την Παρασκευή, η προεξόφληση των δεύτερων μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπερκεράσει μία φυσιολογική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια.
Θα (ξανα)πούμε πως αυτή την περίοδο το... GreekBet είναι το πιο αποδοτικό στοίχημα διεθνώς και παίζεται από πανίσχυρα ξένα χέρια σε μία... ρηχή αγορά, όπου η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων μόλις που φτάνει τα 60 δισ. Σαν να λέμε χρηματιστηριακή αξία μίας μικρομεσαίας -και αν- εισηγμένης στον S&P 500.
Σταθερές και χθες οι εισροές ρευστότητας (κυρίως βραχυπρόθεσμης) και στα 2 ελληνικά συμβόλαια (ETF/GREK και Lyxor), με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά υψηλούς τζίρους σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil κ.α. Στις 73/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με πλειάδα μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να υπεραποδίδει για ακόμη μία συνεδρίαση. Με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα για αρκετές από αυτές, ένδειξη πως οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις αφυπνίζονται και μπαίνουν στο παιχνίδι. Και αυτό μόνο προς όφελος της αγοράς, και δη αυτής που εκτείνεται από τον FTMid Cap και χαμηλότερα μπορεί να αποβεί.
Τεχνικά τα σημεία αναφοράς μας δεν έχουν αλλάξει από χθες, άνω όριο οι 853, διαδοχικές στηρίξεις μέχρι το κάτω όριο των 814 μονάδων. Προσοχή, ενδεχόμενη νέα ανοδική κίνηση και κλείσιμο πάνω από τις 840 μον. θα ανέβαζε και το stop για τις long θέσεις προς τις 820 plus μονάδες, αλλά αυτά θα τα δούμε σήμερα-αύριο.
Ημέρα ανακοίνωσης των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου (για να τα δούμε...) και αύριο η αποτίμηση της οικονομίας από τους Ευρωπαίους δανειστές (θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τις διαρροές των τελευταίων 24ώρων).
Μία εντός πλαισίου διόρθωση της αγοράς θα μας ανησυχούσε; Σαφώς και όχι σε αυτή τη φάση και με αυτές τις προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα. Ζητούμενο; Αυτό που σημειώναμε και χθες (στον Εκηβόλο) ως πιθανότερο ενδεχόμενο, δηλαδή ένα συνδυαστικό stock picking και μερικής κατοχύρωσης διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Σε ανοδικές φάσεις της αγοράς ένα... πέρασμα από το... ταμείο για τα της εβδομάδας συνήθως δεν βλάπτει.
Εντυπωσιακή η αντίδραση της ΔΕΗ, αναμφίβολα, αλλά παρότι δίνει ένα 37,32% σε διάστημα μίας εβδομάδας, μόλις στη χθεσινή υπερέβη το όριο της αποτίμησης των 500 εκατ. ευρώ. Αστείες αποτιμήσεις... τη στιγμή που ακολουθεί και ο ΑΔΜΗΕ με 7,71% στην εβδομάδα και αποτίμηση στα 447 εκατ.
Ούτε καν δισ. συνολικά, την ώρα που οι διεργασίες για την «επόμενη ημέρα» στον κλάδο είναι... τεκτονικής μορφής.
Αφύπνιση για τη Cenergy, που όμως παρά το 5,61% αποτιμάται στα 265 εκατ., χρηματιστηριακή αξία επίφοβη για την παραμονή της στον μεγάλο δείκτη, τον Δεκέμβριο. Προφανώς στον όμιλο αυτές τις λεπτομέρειες τις γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.
Στο μείον η Aegean, κυρίως λόγω αποκοπής μερίσματος, ωστόσο τα αποτελέσματα «έκρυβαν» ζημίες λόγω κόστους καυσίμων, που προφανώς και είναι ένα πρόβλημα για την εταιρεία.
Μυτιληναίος, Jumbo, EXAE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ απλά συνέχισαν στη long τους, κάτι που θα περιμέναμε και από τη Motor Oil, με εμφανή ανάλογη τάση.
Ενθαρρυντική η εικόνα στα μεσαιο-μικρά καθώς περιπτώσεις όπως αυτές των Attica Bank, Μοτοδυναμική, Περσεύς, Centric, Trastor, Frigoglass, Μουζάκης κ.α. παραπέμπουν στην ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.
Στα υπόψη η χθεσινή συμφωνία της Πειραιώς για το mega deal με την Intrum, η προοπτική έκδοσης ενός ομολόγου Tier II. Παράλληλα όμως τα... απόνερα του σκανδάλου FF Group, ένα και χρόνο μετά... σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει η Πένυ Κούτρα, αλλά και οι αποκαλύψεις του Χρήστου Κίτσιου για καταγγελίες για όργιο κακοδιαχείρισης στην Creta Farms και τις βαρύτατες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της εισηγμένης. Μάλιστα...