Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Διορθωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να κάνει λόγο για αποκόμιση κερδών από βραχυπρόθεσμους παίκτες. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, «κόντρα» κίνηση από Coca Cola και ΟΤΕ, που εμφανίζουν κέρδη.

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ξένα χρηματιστήρια, σε αρνητικό το ΧΑ.

Σε μία ούτως ή άλλως διορθωτική συνεδρίαση, μετά και την τελευταία ανοδική αντίδραση, ήταν θέμα... αφορμής για να γίνουν οι πωλητές επιθετικότεροι απ' ό,τι στις πρώτες 1-2 ώρες της συνεδρίασης.

Για... πέρασμα από το... ταμείο κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν ως απόλυτα φυσιολογική (ίσως και ενδεδειγμένη) την οπισθοχώρηση της αγοράς προς λίγο χαμηλότερα, προκειμένου και μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων να κλείσει και τιμές ελκυστικότερες/φθηνότερες για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων/ρευστότητας να διαμορφωθούν.

Από την αρχή συνεδρίασης και μετά από ένα διερευνητικό/εξισορροπητικό 30'-45' ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, για να ενταθούν σταδιακά μετά τις 12:00-12:30, όταν δηλαδή έγιναν γνωστά τα νεότερα για τα στοιχεία του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

Από τις 837,15 μονάδες του πρώτου ημιώρου, ο ΓΔ σταδιακά χαμηλότερα προς τις 815 μονάδες, με μικρή ανάκαμψη στη συνέχεια προς τις 822 μονάδες, με τα νέα για το 1,3% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας να έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες όσων το τελευταίο διάστημα αναφέρονταν σε επιβράδυνση και απόκλιση από τον αρχικό στόχο. Συνεκτιμώντας πως αύριο οι δανειστές θα επιφυλάξουν άλλη μία... ψυχρολουσία για τα της οικονομίας, οι πωλήσεις που γίνονται σήμερα πολύ πιθανά να έχουν συνέχεια και αύριο.

Μέχρι τις 810-805 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στη χειρότερη έως τις 798 μονάδες τα περιθώρια διόρθωσης της τελευταίας κίνησης (από τις 733 της Δευτέρας 27 Μαΐου), χωρίς να διαταράσσεται η long τάση, που φέρνει τον ΓΔ ενισχυμένο κατά 3,54% και τον ΔΤΡ κατά 5,38% σε διάστημα εβδομάδας.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές και ο τζίρος (*) περίπου στα επίπεδα των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, ένδειξη πως τα ισχυρά χέρια έχουν ενεργή συμμετοχή και σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Πωλήσεις και αγορές με το 50% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, που μετά από ένα θεαματικό ανοδικό σερί διορθώνει από τα επίπεδα των 800 παρά κάτι μονάδων με ανεκτά περιθώρια διόρθωσης έως τις 730-720 μονάδες.

Μεγαλύτεροι τζίροι σε Alpha Bank και Πειραιώς, μετοχές του κλάδου που διορθώνουν περισσότερο από Εθνική και Eurobank. Εως το 1,61 ευρώ νωρίτερα η πρώτη, μετρώντας απόδοση 9,30% σε εβδομαδιαία μέτρηση, έως τα 2,72 η δεύτερη, με 10,16% σε διάστημα εβδομάδας. Φυσιολογική εξαέρωση με αφορμή και τα στοιχεία του ΑΕΠ αλλά και της αυριανής έκθεσης των δανειστών.

Καλύτερη εικόνα στα blue chips, που όμως είχαν υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα (έναντι των τραπεζικών) καθώς σε 10 από τα 21 υπερισχύουν οι αγοραστές.

Συνεπώς σχεδόν μοιρασμένη η σχέση για τα μη τραπεζικά του δείκτη, με θετικό πρόσημο για τίτλους των ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Viohalco, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, OTE, Sarantis και ΤΙΤΑΝ.
Για τους long, ενθαρρυντικό το ότι οι δύο βαρύτερες εισηγμένες/μετοχές του δείκτη Coca Cola και ΟΤΕ κινούνται με θετικό πρόσημο και τζίρους 1,2 και 6,9 εκατ. ευρώ.

Στις 36/64 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με υψηλότερη απόδοση για Attica Bank, Paperpack, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, ElvalHalcor κ.α.

(*) στα 62,9 εκατ. ο τζίρος, στις 14:42...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v