Η Fed έδωσε... φτερά στη Wall Street, δεύτερη μέρα ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη. Σταθερό στην contrarian κίνησή του το ΧΑ διέγραψε χθες μία απόλυτα φυσιολογική και εντός τεχνικών ορίων διόρθωση.
Απαραίτητη προκειμένου να γίνει η σχετική... εξαέρωση, ένα... πέρασμα από το... ταμείο, η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων, όπερ και εγένετο.
Στα μηνύματα της πρώτης μετεκλογικής διόρθωσης αναφέρθηκε αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη σήμερα από τις 813,33 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 725,94 και τον FTSE25 από τις 2.083,45 μονάδες. Αξία συναλλαγών 112,8 εκατ., με το 48% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές του να διορθώνουν -λίγο άτσαλα είναι αλήθεια- έως 11,2%. Ωστόσο αναφερόμασταν όλο το προηγούμενο διάστημα -της 5νθήμερης αντίδρασης- πως κυρίως hedge funds «έτρεξαν» το ανοδικό ράλι στον κλάδο, που πρακτικά σημαίνει ότι με την ίδια ευκολία που μπαίνουν στο παιχνίδι, με την ίδια βγαίνουν. Γι' αυτό, και ειδικά χθες, είχαμε επιστήσει την προσοχή σε ένα πιθανό/φυσιολογικό «γύρισμα» του κλάδου, της αγοράς.
Στόχος των long είναι η υπέρβαση των 850 μονάδων, η κίνηση προς τις 890 και σε δεύτερο-τρίτο χρόνο, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πολιτικές εξελίξεις, ο μέγας-στόχος των 1.000 μονάδων, σε ορίζοντα χρόνου όμως και με αναπόφευκτες αναταράξεις.
Το ενθαρρυντικό για τους long είναι το ότι «γύρισε» η Wall Street, το ότι ο S&P 500 επανήλθε πάνω από τις 2.775 μονάδες, με ένα... μεστό 2,14% που δίνει και πάλι προβάδισμα στους long. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου/Μέρκελ και βιομηχάνων της χώρας. Έχω μιλήσει για προοίμιο νέας κυβερνητικής (και όχι μόνο) κρίσης στη Γερμανία, που θα προσλάβει διαστάσεις και που αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά. Προσώρας τα σχέδια διάσωσης της Deutsche Bank το ένα μετά το άλλο απορρίπτονται, ακριβώς επειδή η...τοξικότητά της δεν είναι διαχειρίσιμη. Θα προέτρεπα τις εξελίξεις στη Γερμανία, την Deutsche Bank, τα παιχνίδια διαδοχής του Mάριο Ντράγκι και τα συναφή να τα παρακολουθούμε πιο ενδελεχώς, επειδή θα τα βρούμε μπροστά μας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.
Στα καθ' ημάς, ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού και κυρίως όσον αφορούσε στα διάφορα... αστεία σενάρια που κυκλοφορούσαν χθες και όπως μας μεταφέρθηκε από Έλληνες διαχειριστές (στο Λονδίνο) είχαν φτάσει μέχρι το City.
Η αφορμή, που επέτεινε τη χθεσινή διόρθωση, τα όντως απογοητευτικά προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αλλά και η προεξόφληση των όσων θα ανακοινωθούν σήμερα από τους δανειστές. Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα, προφανώς η άκριτη επιδοματική τακτική της κυβέρνησης δημιουργεί... θεματάκια.
Αρκούν αυτά για να ανακόψουν τη ροή των εξελίξεων, να ακυρώσουν το Greek Bet; Κατά τη γνώμη μου, επ' ουδενί, η στοχοθεσία έχει ενεργοποιηθεί και τα 50 funds της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας έγιναν χθες περί 70 και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν τα 100 την επόμενη-μεθεπόμενη εβδομάδα. Εχει ενεργοποιηθεί ροή κεφαλαίων, βραχυπρόθεσμων κυρίως αλλά και μη, κάτι που αποτυπώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και στο «αμερικανικό» GREK/ETF και στο «γαλλικό» Lyxor.
Τι μέλλει γενέσθαι για σήμερα; Κατ' αρχάς δύο πολύ ενδιαφέρουσες γ.σ. για Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, στη δε πρώτη θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις γενναίων παροχών προς μετόχους, επενδυτές και εργαζόμενους. Επίσης μία σημαντική κίνηση, την προώθηση στο δ.σ. του Δημοσθένη Βαρδινογιάννη (στη θέση του Νίκου), που δείχνει και τη ροή των ενδοοικογενειακών ισορροπιών.
Σημαντικές ανακοινώσεις θα πρέπει να περιμένουμε και από την πλευρά της Ενεργειακής, συνεπώς αυτοί οι δύο όμιλοι/μετοχές είναι σήμερα στο monitoring μας.
Στις 39/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ικανοποιητική για μία διορθωτική συνεδρίαση του 2,81% για τον ΓΔ και του 8,24% για τον ΔΤΡ.
Υπό παρακολούθηση μετοχές που ήταν ανθεκτικές στη χθεσινή διόρθωση, χαρτιά που έχουν story (Cenergy, ElvalHalcor αλλά και Μοτοδυναμική, Attica Bank, Πλαστικά Κρήτης κ.α.) αλλά και διαμορφωμένη long τάση.
Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 810 (έως 798 μονάδων), η δυναμική επαναφοράς κυρίως του τραπεζικού κλάδου και λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που έχει διαμορφωθεί.
Προφανώς κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπου συντελούνται ενδιαφέρουσες και προς τη σωστή κατεύθυνση διεργασίες. Τα όσα αναφέρει από νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου για τις προετοιμασίες και τα ρίσκα για έκδοση Tier II είναι ενδεικτικά.