Τα ορόσημα στο ΧΑ μετά το δεκαετές

Τα νέα ορόσημα για την αγορά μετά και την έξοδο στις αγορές και τα επίπεδα με σημασία για τον Γενικό Δείκτη. Οι πονοκέφαλοι για το πολιτικό ρίσκο και η σημασία του Eurogroup. Ποιοι επενδυτές μοιράστηκαν το ελληνικό ομόλογο.

Τα ορόσημα στο ΧΑ μετά το δεκαετές

Με τις επιτυχημένες εκδόσεις των δύο ομολόγων, την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, το νέο νόμο Κατσέλη, που κατά πληροφορίες κλείνει τις επόμενες ώρες, και το Εurogroup της επόμενης εβδομάδας που θα αποφασίσει για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων των προγραμμάτων SMP και ANFA, ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος για το Χ.Α. αλλά και τα ελληνικά ομόλογα.

Το αποτύπωμα της περιόδου, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινείται αρκετά υψηλότερα, τα ομόλογα διαμορφώνονται κοντά στα χαμηλότερα  επίπεδά τους και τέλος, η εμπιστοσύνη και η ψυχολογία είναι στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον περσινό Αύγουστο και την επίσημη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Από τις δύο εκδόσεις των ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα κρατάει ότι στην περίπτωση του δεκαετούς ομολόγου, το 11% διοχετεύτηκε σε hedge funds και το υπόλοιπο ποσοστό σε επενδυτές με σαφώς καλύτερο επενδυτικό προφίλ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΔΔΗΧ, οι επενδυτές με βάση τη γεωγραφική κατανομή μοιράζονται: Μεγάλη Βρετανία 37,5%, Ευρώπη σχεδόν 55% και ΗΠΑ 8%. Σε ό,τι αφορά το προφίλ των επενδυτών, οι fund managers ήταν το 68%, οι τράπεζες  14,5%, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία 4% και τέλος, κεντρικές τράπεζες και οργανισμοί 2,5%.

Το Ελληνικό Δημόσιο, με τις δύο επιτυχείς εκδόσεις, δείχνει ότι έχει εκ νέου «επαφή» με την αγορά των ομολόγων και η προσπάθεια απόκτησης απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης πρόσβασης εξελίσσεται.

Η συνέχεια ωστόσο μπορεί να είναι πιο δύσκολη, αφού οι δύο αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν προεξοφλήσει ήδη αρκετά σε αυτές τις ζώνες τιμών, ενώ το πολιτικό ρίσκο είναι μπροστά και όχι πίσω μας χρονικά. Η πιθανή δυσκολία απεικονίζεται και στις κινήσεις του στρατοπέδου των short επενδυτών, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν παρατήσει τη μάχη, αλλά αυξάνουν και τις θέσεις τους. Η Oceanwood αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στη μετοχή της Eurobank στο 1,54% από 1,40% στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ αύξησε και την καθαρή αρνητική θέση στην Εθνική Τράπεζα στο 1,07% από 0,78%. Η αύξηση των θέσεων στις δύο αυτές τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν, για διαφορετικούς λόγους, τα πουλέν των αναλυτών από τον κλάδο για φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στις επόμενες συνεδριάσεις, το βλέμμα θα πέσει αναμφίβολα στα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2018 την Πέμπτη, με την επίδοση στο προηγούμενο τρίμηνο να είναι στο +2,2% έναντι πρόβλεψης 1,7%. Παράλληλα, η έκδοση του ομολόγου της Aegean Airlines (κλείνει την Πέμπτη) αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank επίσης θα έχουν μεγάλη σημασία για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την αγορά γενικότερα.

Πιο τεχνικά, η διατήρηση ή μη της ζώνης των 690 μονάδων θα δώσει και το σήμα στην αγορά για την κατεύθυνση. Αυτή η ζώνη τιμών είναι πλέον η περιοχή αναφοράς για την αγορά, όσο θα προσπαθεί να κάμψει την επόμενη αντίσταση στις 705-715 μονάδες. Υψηλότερα οι 730 μ. και οι 760 μ. και χαμηλότερα οι 666 μονάδες.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v