Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών μετά το ξέσπασμα στο ΧΑ

Εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, μετά το ανοδικό ξεκίνημα. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες εν μέσω κινήσεων κλειδώματος βραχυπρόθεσμων κερδών. «Ανάσες» για τα ομόλογα μετά τη Moody's και ενόψει έκδοσης 10ετούς.

Κατοχύρωση κερδών μετά το ξέσπασμα στο ΧΑ

Η θετική, έστω και καθυστερημένη, έκπληξη από τη Moody's, τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δημιούργησαν προϋποθέσεις περαιτέρω αναρρίχησης των βασικών δεικτών του Χ.Α. σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, προσοχής έχρηζε ο αυξημένος τζίρος, κάτι που μένει να φανεί αν πρόκειται για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ή κάποιοι εν δυνάμει πωλητές, εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, προχωρούν σε αθρόες μειώσεις θέσεων.

Αν η λήξη της σημερινής συνεδρίασης βρει τους δείκτες στα υψηλά ημέρας, ή αρκετά κοντά σε αυτά, σίγουρα οι εντυπώσεις θα είναι με την πλευρά των αγοραστών.

Σε άλλη περίπτωση, τα ερωτήματα θα παραμείνουν αναπάντητα, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί η για ακόμα μία συνεδρίαση, σχετικά αδύναμη εικόνα στον μη τραπεζικό 25άρη, την ώρα που ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αφού αναρριχήθηκε μέχρι τις 575,44 μονάδες (+4,86%), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γυρίσει σε οριακές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα και πριν συμπληρωθούν τα πρώτα εξήντα λεπτά συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε οριακά αρνητικό πρόσημο, έχοντας καταγράψει σαν μέχρι στιγμής υψηλό στις 723,37 μονάδες (+1,51%), για να υποχωρήσει αισθητά στη συνέχεια, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ.

Θετικά τα μηνύματα και σήμερα από την Αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,57% (-5 μονάδες βάσης).

Μένοντας στα ομόλογα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λίλυς Σπυροπούλου, «ύύριο άνεμο» έχει η κυβέρνηση, ενόψει της νέας έκδοσης δεκαετούς ομολόγου που αναμένεται άμεσα. Η… «επί δύο» αναβάθμιση από τη Moody’s στο ‘Β1’ από το ‘Β3’ είναι ένας ακόμη θετικός οιωνός για τη νέα έξοδο της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές. «Επόμενος σταθμός, οι αναβαθμίσεις από S&P και Fitch», εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 715 μονάδων, αλλά και η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v