Μετά τη χθεσινή επίδειξη ισχύος από τους αγοραστές, στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, είναι πλέον πολύ ευδιάκριτη η αλλαγή στο momentum και στην ψυχολογία στην αγορά των μετοχών. Παρότι τεχνικά αλλά και η ειδησεογραφία θα μπορούσε να δώσει λαβή για ισχυρό profit taking σε αρκετές μετοχές, αυτό δεν έλαβε χώρα, στοιχείο που δείχνει τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων και την τρέχουσα δυναμική στην αγορά.
Από την άλλη, και αυτό ίσως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, και στη χθεσινή συνεδρίαση, ο αριθμός ανοδικών και πτωτικών μετοχών ήταν μοιρασμένος, αν και οι πτωτικές μετοχές ήταν κυρίαρχες στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα λάβουν χώρα και οι συναλλαγές που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τους δείκτες MSCI Greece. Παρότι δεν υπήρξαν προσθήκες ή διαγραφές στους εγχώριους δείκτες, εντούτοις πάντοτε υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές που πραγματοποιούν μικρές αλλαγές στις θέσεις τους.
Τα futures κινούνται αρνητικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οπότε η συνεδρίαση θα επηρεαστεί και από τις συνθήκες και το κλίμα στο εξωτερικό.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς, αν και έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες, δεν εμφανίζει σημάδια απόκλισης, δίνοντας την «μάχη» αλλαγής της κύριας τάσης στις 690 μονάδες. Οι τράπεζες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και οδήγησαν στη μίνι λύση του σχηματισμού συσσώρευσης που επί μήνες είχε καθηλώσει το χρηματιστήριο μεταξύ 595-660 μονάδων. Ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, με αναλογικά/για τον κλάδο/συναλλαγές και τζίρο, επιτεύχθηκε η προσέγγιση των 690 μονάδων.
Στην περίπτωση συνέχισης της τάσης, οι 715-720 μονάδες διαμορφώνουν την επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, ενώ στον αντίποδα, οι 680 και 660 μονάδες αποτελούν τα οχυρά της αγοράς σε περίπτωση οπισθοχώρησης. Προσοχή για σήμερα-Πέμπτη απαιτούν οι 689 μονάδες, διατήρηση των οποίων ενισχύει το σενάριο της επαναφοράς προς την περιοχή των 720 μονάδων. Για το τελευταίο, χρήσιμη θα ήταν η αύξηση των συναλλαγών προς τα 50 εκατ. και αναλογικότερη κατανομή του τζίρου και προς blue chips.
Η εγχώρια αγορά ομολόγων συνεχίζει να δίνει «καύσιμα» στην αγορά των μετοχών αφού η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου συνεχίζει να υποχωρεί και χθες βρέθηκε ακόμα πιο κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,638%. Ταυτόχρονα, οι όγκοι των συναλλαγών είναι αυξημένοι, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει «όρεξη» για ελληνικά ομόλογα, ειδικά μετά την επιτυχή πορεία του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024.
Τέλος, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θίγει αρκετά ζητήματα (νόμος Κατσέλη, κόκκινα δάνεια, κατώτατος μισθός, ιδιωτικοποιήσεις, ΔEH), τα οποία είναι σε θέση να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στην αγορά.