Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Προς τις 700 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ, με τις τράπεζες να πιέζονται χαμηλότερα. Κρίσιμη η έξοδος στις αγορές. Το profit taking και το κλίμα στη Wall βαραίνουν στις κινήσεις των επενδυτών. Η προσοχή και στο ομόλογο της Aegean.

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Η χθεσινή συνεδρίαση, που βρήκε τους πρώιμους αγοραστές εκτεθειμένους, δείχνει ότι οι πωλητές είναι και πάλι διατεθειμένοι να αναλάβουν βραχυπρόθεσμα ρίσκα και να προβούν σε πιο επιθετικές κινήσεις, ποντάροντας και στη βοήθεια της κατοχύρωσης κερδών από τους long. 

Τον πρώτο ρόλο στις επόμενες μέρες θα έχει η αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα. Ο στόχος είναι να αντληθεί τέτοιο ποσό (2-2,5 δισ. ευρώ), ώστε το νέο ομόλογο να αποτελέσει σημείο αναφοράς (benchmark) και να προσθέσει ένα ακόμη σημείο στην καμπύλη των αποδόσεων (yield curve) των ελληνικών ομολόγων.

Σε αυτή την έκδοση, και σε αντίθεση με το 5ετές, μεγαλύτερη σημασία θα έχει ο βαθμός υπερκάλυψής της και η τελική κατανομή των προσφορών μεταξύ hedge funds και μακροπρόθεσμων επενδυτών, από ό,τι το επιτόκιο της έκδοσης.

Με τα νέα δεδομένα, Μoody’s και S&P αξιολογούν τη χώρα στην ίδια βαθμίδα, αλλά η τελευταία διατηρεί το outlook θετικό. Η Fitch εξακολουθεί να αξιολογεί τη χώρα μία βαθμίδα υψηλότερα από τις άλλες δύο και τρεις βαθμίδες πριν το investment grade με σταθερό outlook. 

Μετά την αναβάθμιση της Moody's αλλά και τον ορισμό των αναδόχων της νέας έκδοσης ομολόγου από το Ε.Δ., σε συνδυασμό με την κακή χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, το «sell the news» της έκδοσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο ο βηματισμός της αγοράς παραμένει στο θετικό σενάριο. 

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα της ανόδου που έχει σημειωθεί, η οποία ξεκίνησε με τις μη τραπεζικές μετοχές τον Ιανουάριο και συνεχίζεται με τις τράπεζες τον Φεβρουάριο, θα κριθεί στο βάθος αλλά και στον τρόπο της διόρθωσης.

Τέλος, η εβδομάδα είναι γεμάτη από σημαντικά εταιρικά και μάκρο δεδομένα, με το βιβλίο προσφορών του εταιρικού ομολόγου της Aegean Airlines να ανοίγει (μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης), την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ για το 2018, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank την Πέμπτη. 

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v