Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά το profit taking

Η πρωινή άνοδος έδωσε ευκαιρία για αποκόμιση κερδών από βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Με πτώση 3,14% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Πίεση και για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά το profit taking

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε έντονα ανοδικά, όμως σχετικά γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τις στοχευμένες πωλήσεις όσων προχωρούσαν σε επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα και όπως έδειξε η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης, τα χαρτοφυλάκια “αυξημένου επενδυτικού feeling”, που πήραν, επιθετικά, θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ποντάροντας αφ΄ ενός στην καθυστερημένη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄ς και αφετέρου στην ανακοίνωση για νέα έξοδο της Χώρας στις Αγορές, με την επιβεβαίωση των προσδοκιών για τα δύο παραπάνω “στοιχήματα”, προχώρησαν σε σημαντικό αριθμό από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αυτό “προδόθηκε”, κατά κύριο λόγο, από τον τζίρο της πρώτης ώρας (15 εκατ.), όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα, οι αγοραστές υποχώρησαν αισθητά, γύρισαν περισσότερο σε αμυντικό ρόλο και οι συναλλαγές κατέβασαν στροφές.

Στο τελευταίο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αλλαγή της εικόνας στην Αγορά ομολόγων, καθώς από εκεί που απόδοση του Ελληνικού 10ετους υποχωρούσε έως και 5 μονάδες βάσης (στο 3,57%), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, διαμορφώνεται στο 3,65% (+3 μονάδες βάσης).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες, σε “Β1” από “Β3” προχώρησε ο Οίκος Moody's το βράδυ της Παρασκευής, θέτοντας σταθερό outlook, από θετικό. Παράλληλα, ο Οίκος αναβάθμισε και το “ταβάνι” αξιολόγησης για τα ελληνικά ομόλογα σε “Βaa1” από “Βa2”. Πλέον με την κίνηση αυτή η Moody's “ισοφαρίζει” την αξιολόγηση της S&P, με τη Fitch να αξιολογεί το Ελληνικό αξιόχρεο μια βαθμίδα υψηλότερα.

Από την άλλη, “το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε ‘mandate” σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή νέου τίτλου 10ετους ωρίμανσης”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει αύριο Τρίτη, και στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εννοείται ότι με τις παραπάνω ειδήσεις το Χ.Α. δεν έχει να προεξοφλήσει κάτι άλλο άμεσα και οι ενεργοί παίκτες θα περιμένουν τις εξελίξεις, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτικής τους στρατηγική.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) η, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 26αρη και οι λίγες αλλά ενδιαφέρουσες κινήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ζητούμενο την διάρκεια.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., διεξήχθη εν μέσω θετικών προσήμων στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα με το οποίο, “οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο μεταξύ τους εμπορικό μπρα ντε φερ”.

“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Πλευρών έχουν καταγράψει σαφή πρόοδο και μια συμφωνία αρχίζει να διαγράφεται”, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αναβάθμιση – έκπληξη δύο βαθμίδων από τη Moody’s, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κινητοποίηση των αγοραστών στο Χ.Α., με το όριο των 720 μονάδων, να συνιστά εύκολο στόχο στο βαθμό που διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών. Η πολυαναμενόμενη έκδοση 10ετους ομολόγου (άνοιγμα βιβλίου προσφορών την Τρίτη), του εταιρικού ομολόγου της Aegean (μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης), των στοιχείων για το ΑΕΠ το 2018 και τα αποτελέσματα της Eurobank την Πέμπτη, εγγυώνται μια συναρπαστική εβδομάδα για το Χ.Α.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η αναβάθμιση από τη Moody’s αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη σημερινή συνεδρίαση, παρά τη μερική προεξόφληση από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο, καθώς η Eurobank δημοσιεύει ετήσια αποτελέσματα μέσα στην εβδομάδα. Στη σημερινή ατζέντα το ύψος του επιτοκίου από τη Aegean, ενώ και η Trastor δημοσιεύει αποτελέσματα” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Άλλη μια θετική συνεδρίαση, αυτή της Παρασκευής (πέμπτη στη σειρά), αυτή τη φορά με διακυμάνσεις, Profit Taking, εναλλαγές στο πρόσημο, αλλά και πάλι επικράτηση των αγοραστών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 692 και αντιστάσεις στις 743 – 764. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1811 και αντίσταση στις 1859. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 503 μονάδες και αντιστάσεις στις 575 - 618. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ με πέμπτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο, πάνω από την αντίσταση των 709. Η εικόνα παραμένει ίδια, η τάση είναι έντονα ανοδική, οι δείκτες βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και έχουν δώσει τα πρώτα σήματα για διόρθωση, όπου οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Μια οπισθοχώρηση μέχρι τις 692 δεν αλλάζει την τάση, ενώ προς τα πάνω οι στόχοι είναι 740-760” σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο οι επιμέρους μετοχές, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στα πρωινά υψηλά, θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο ανοδικό κύμα για να απεγκλωβιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, η μετοχή της Alpha Bank (-2,71%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,315 ευρώ (+4,86%), της Εθνικής (-3,89%) μέχρι τα 1,648 ευρώ (+4,97%), της Eurobank (-2,55%) μέχρι τα 0,698 ευρώ (+4,65%) και της Πειραιώς (-5,88%) μέχρι τα 1,387 ευρώ (+8,78%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 575,44 (+4,86%) και 529,39 μονάδων (-3,53%), στις 17.00 βρέθηκε στις 530,96 (-3,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 531,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,14%.

Δεν αποτελεί θετική ένδειξη, για τον ΔΤΡ, το κλείσιμο χαμηλότερα των 547 μονάδων, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 523 μονάδες.

Προσοχή, καθώς τα γνωστά Ξένα Funds, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που θα επιβεβαιωθούν στο απογευματινό σχόλιο Παραγώγων, δεν μείωσαν ούτε κατ’ ελάχιστον τις “απαισιόδοξες” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο, δείχνοντας “ψυχραιμία” στην έντονα ανοδική κίνηση που προηγήθηκε.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “και οι τέσσερις Τράπεζες είναι στην καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ για να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία και να περάσουμε φέτος σε θετική πιστωτική επέκταση”, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών.

“Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Φ. Καραβίας, CEO της Eurobank. Τόνισε ωστόσο ότι οι Ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον φέτος δεν θα είναι τόσο θετικό, όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Στη μείωση του κόστους αναφέρθηκε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Τράπεζα. “Η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Τραπεζών είναι αναγκαία, καθώς οι συνθήκες και οι Αγορές αλλάζουν”, τόνισε.

“Προκειμένου να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Το Τραπεζικό Σύστημα και θέλει και μπορεί να χρηματοδοτήσει”, δήλωσε ο CEO της Alpha Bank, Β. Ψάλτης.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (+0,03%), ΕΧΑΕ (+0,71%), ΟΛΠ (+1,07%), Τιτάν (+1,04%), Motor Oil (+0,23%), Jumbo (+0,56%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Σαράντη και Viohalco.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “για το τέλος του μήνα προγραμματίζει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαγωνιστική διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, από τα δύο Κοινοπρακτικά Σχήματα που διεκδικούν το 50,1%. Υπενθυμίζεται ότι η μία σύμπραξη είναι μεταξύ της ‘Glencore Energy UK LTD’ με την εταιρεία “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” του ομίλου Carlyle και το δεύτερο σχήμα έχει προκύψει από τη ‘συμμαχία’ της ‘Vitol Holding BV’ με τη Sonatrach”.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,84%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Στα 7,53 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 8,62 η επόμενη, σημαντική, αντίσταση.

Η μετοχή πλησιάζει τα υψηλά 11 μηνών.

Ξεκινάει αύριο Τρίτη, 5 Μαρτίου, η δημόσια προσφορά των ομολογιών της Αεροπορίας Αιγαίου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, “το εύρος απόδοσης, το οποίο καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους, εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλουν τις αιτήσεις κάλυψης, θα είναι 3,50% - 3,90%. Το επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση, ή να υπολείπεται αυτής, έως 25 μονάδες βάσης. Οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν και το επιτόκιο και την τιμή διάθεσης”.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΑΡΑΙΓ (-0,99%) δέχθηκε σχετικές πιέσεις και επέστρεψε, σε κλείσιμο, οριακά χαμηλότερο από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Στα 7,70 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 8,25 και 8,40 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+2,87%), τέσσερις για την Τρ. Αττικής (+8,47%, ενώ υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας), τρεις οι ανοδικές για την Έλτον (+1,43%, ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές), την Αλουμύλ (+4,05%) και την MIG (+0,47%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για την Ελλάδος (+2,24%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην ΕΥΑΘ (+4,31%), τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη επανεμφάνιση των αγοραστών στην Attica Group (+5,43%), ενώ οι διοικητικές αλλαγές έτυχαν θετικής υποδοχής στην Intralot (+3,09%), όμως χρειάζεται προσοχή η πορεία του εταιρικού ομολόγου.

Επιστροφή αγοραστών σε Profile (+1,71%) και Centric (+3,89%), ενώ ο Δρομέας (+6,47%) συνεχίζει ανοδικά με ελάχιστες συναλλαγές και με το “bid” των αγοραστών πολύ χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Τεχνικά, το σημερινό κλείσιμο άφησε αναπάντητα ερωτήματα, για την βραχυπρόθεσμη πορεία των βασικών δεικτών.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, αν οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίσουν να υπερέχουν, για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 689 και 673 – 663 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1797 και 1758 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Σπάνια εβδομάδα σε απόδοση η προηγούμενη, προεξοφλώντας την διπλή αναβάθμιση της Moody’s που ήρθε αργά το βράδυ της Παρασκευής, πλησιάζοντας τις βαθμολογήσεις των άλλων Οίκων”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε σε υψηλά επίπεδα, κάτι που μας εφιστά την προσοχή βραχυπρόθεσμα μετά από μεγάλο διάστημα, μιας και το πιο πιθανό είναι να υπάρχει και σημαντικό “short squeeze”, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο. Μία τόσο μεγάλη τάση, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις, δεν αλλάζει τόσο εύκολα, μιας και η πρώτη διόρθωση το πιο πιθανό είναι να βγάλει και πάλι αγοραστές, με το 690 επίπεδο στον ΓΔ να είναι και το πρώτο κοντινό επιθετικό επίπεδο στήριξης.

Το θετικό είναι ότι οι εταιρείες βρίσκουν μία καλή περίοδο να δανειστούν και πάλι από τις Αγορές, με την Aegean να ξεκινάει τον χορό στο εσωτερικό με εγγραφές 5 - 7 Μαρτίου. Φαίνεται ότι ακολουθεί η Trastor, ενώ θυμίζουμε ότι πλησιάζει και η λήξη του μεγάλου ομολόγου της ΔΕΗ, με το πιο πιθανό να είναι πως θα ακολουθήσει και εκεί καινούργια έκδοση.

Τεχνικά συνεχίζουμε να είμαστε “Long” προσβλέποντας, πλέον, στις 760 μονάδες, επίπεδο που έχει σημαντική αντίσταση σε εβδομάδα, στην παρούσα τα “stops” παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με τις πιθανότητες να ανέβουν αισθητά το επόμενο διάστημα, ενώ η άνοδος του Τραπεζικού δίνει σημαντική ρευστότητα στην υπόλοιπη Αγορά, μετά από μεγάλο διάστημα.

Είμαστε αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, αναζητώντας, για την υγεία της, διορθώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ανάπτυξη και το μόνο ερωτηματικό είναι το μέγεθός της για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι χωρίς να έχουμε, ουσιαστικά, Τράπεζες.

Αν βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση στην κλάδο, τότε η Οικονομία θα έχει πολύ μεγαλύτερα εφόδια για να “πετάξει”.

Φυσικά η πολιτική σταθερότητα είναι το ζητούμενο, αν και όπως έχουμε τονίσει σε παλιές μας αναλύσεις, ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί αισθητά, για λόγους που έχουμε περιγράψει.

Από την άλλη, ενώ είμαστε σε μία εκλογική χρονιά και το μόνο που δεν γνωρίζει η Αγορά είναι αν οι εκλογές έρθουν νωρίτερα, ή όχι, το Χ.Α. δείχνει να προεξοφλεί πως η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει φιλοεπενδυτικές πολιτικές. “Από μόνο του ως δεδομένο είναι σίγουρα ένας λόγος που βλέπουμε τόσο έντονη κίνηση της Αγοράς το τελευταίο διάστημα, μιας και πιθανότατα να υπάρχουν κεφάλαια που έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία τέτοια εξέλιξη”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέσεις στο Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη. Ο Ερευνητικός Οργανισμός “Sentix” ενημέρωσε ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις -2,2 μονάδες, από -3,7 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στις -3,1.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές στα εργοστάσια των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 3% σε σύγκριση με τον ίδιο περσινό μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 0,3% μηνιαία άνοδο και 2,9% ετήσια κέρδη.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά -0,6%, τον τελευταίο μήνα του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ανοδική κίνηση 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι Ελληνικές Τράπεζες είχαν κέρδη μεταξύ 22% - 115% το Φεβρουάριο διαπιστώνει η HSBC και δίνει δυο αιτίες για την εξέλιξη: α) οι ελπίδες που σχετίζονται με την καλύτερη μακροοικονομική εικόνα (βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2018), το καλύτερο δημοσιονομικό outlook, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο “μαξιλάρι” ρευστότητας β) τα σχέδια για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

Σε ότι αφορά τις ανησυχίες της Αγοράς, η HSBC τις χαρακτηρίζει υπερβολικές.

Ο Οίκος διατηρεί τη σύσταση “buy” για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών. Δίνει τιμή - στόχο στα 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,4 ευρώ για την Εθνική, στα 0,79 ευρώ για την Πειραιώς και στα 1,14 ευρώ για τη Eurobank.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την μετοχή του ΟΤΕ σε “buy” από “accumulate”, προχωρά η IBG. Ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη για την τιμή - στόχο στα 13 ευρώ ανά μετοχή, από 11,8 ευρώ.

Τη σύσταση "buy" για τη μετοχή του ΟΤΕ διατηρεί η Goldman Sachs σε έκθεσή της, μετά τα αποτελέσματα του Οργανισμού, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο στα 13,4, από 13,6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά (Α.Μ.Ε.Μ. για ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ) αναρριχόμενος μέχρι τις 723,37 μονάδες, για να ακολουθήσει σταθερή πλαγιοκαθοδική πορεία μέχρι τις 701,97 (-1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 702,94 (-1,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 704,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,18%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 44,2 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Τιτάνας και μόνιμα με αρνητικό η Lamda Development.

Δεν υπήρξε τίτλος που να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.

Σαφώς χειρότερη της αρχικής, η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και αρνητικού, τελικού, προσήμου, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά το volatility υποχώρηση σημείωσε ο όγκος τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.102 συμβόλαια).

Στα 5.329 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.913 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.385, 1.324 για τον Μάρτιο και 61 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.831,75) κινήθηκε μεταξύ 1.829 και 1.879 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (47.000 Ελλάκτωρ, 16.000 Intralot, 64.230 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.762), Alpha Bank (7.519), Πειραιώς (10.938), ΔΕΗ (2.031), Εθνική (10.216), Ελλάκτωρα (1.921), ΟΤΕ (370), Cenergy (577), Intralot (2.036), ΑΔΜΗΕ (307), Μυτιληναίο (545), ΕΧΑΕ (176), Ελ. Πετρέλαια (242), Viohalco (424), MIG (6.891), Τρ. Αττικής (1.457), Lamda Development (132), ΟΠΑΠ (291).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.001, Alpha Bank 45.937, Εθνική 31.882, Πειραιώς 19.262, MIG 51.005, ΔΕΗ 14.388.

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Έκλεισε μικρή “long” θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                          NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,89%

2019-02-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.539.980 τεμ., (από 38.439.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.927.538 τεμ. (26.915.896), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 90.497.841 τεμ. (89.934.441), Εθνική 12.184.952 τεμ. (12.212.500), ΟΠΑΠ 1.272.668 τεμ. (1.262.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v