Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλεονέκτημα στους πωλητές

Στη ζώνη των 710 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που υποχωρεί μετά το πρωινό ξέσπασμα. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, κρατάει τα κέρδη της η Alpha Bank. Ξεχωρίζει ανοδικά η Jumbo. Κατέβασε ρυθμούς ο τζίρος.

ΧΑ: Πλεονέκτημα στους πωλητές

Μπορεί οι Ευρωπαϊκές Αγορές να επιμένουν σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, όμως δεν συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς σημειώνεται σχετική ανάκαμψη των αποδόσεων από τα πρωινά χαμηλά.

Από την άλλη, οι αγοραστές στο Χ.Α. δείχνουν να έχουν κατεβάσει ρυθμούς και αυτό φαίνεται τόσο στις επιδόσεις των επιμέρους μετοχών, αλλά και στον τζίρο.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η πρώτη ώρα συναλλαγών είχε τζίρο 15 εκατ., το τρίωρο της συνεδρίασης δείχνει ότι ο τζίρος δύσκολα θα ξεπεράσει τα 25 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο ώρες που ακολούθησαν, έκαναν λιγότερο τζίρο από ό,τι έκανε η πρώτη ώρα μόνη της.

Με την εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό να είναι μεικτή, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα που ώθησε τον Τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 575,44 μονάδες (+4,86%) και τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25άρη να εμφανίζει ελάχιστες θετικές πρωτοβουλίες, όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης θα κριθεί στο τέλος, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Η εικόνα δεν άλλαξε, ακόμα και μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε ‘mandate’ σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή νέου τίτλου 10ετούς ωρίμανσης». H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις Αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη αλλά σαφώς χαμηλότερα από τα πρωινά υψηλά, παραμένουν οι Alpha Bank (+1,67%) και Jumbo (+1,39%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-1,01%), ΟΛΠ (-1,18%) και Lamda Development (-1,20%).

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, τουλάχιστον το κλείσιμο υψηλότερα των 715 μονάδων.

Στα «σημεία» δείχνουν να κερδίζουν οι μετοχές με θετικό πρόσημο (53), αυτές με αρνητικό (43), για τον λόγο αυτό απαιτείται αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, από μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v